MEYVECİLİĞİN KALBİ EĞİRDİR’DE ATIYOR...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MEYVECİLİĞİN KALBİ EĞİRDİR’DE ATIYOR...
Haberin Tarihi: 27.9.2022 15:12:34 - Okunma Sayısı:900 defa okundu.

“Gıda Güvencesi Açısından Meyvecilik” temasıyla düzenlenen “Ulusal Meyvecilik Sempozyumu’ tüm paydaşları bir araya getirdi.

MEYVECİLİĞİN KALBİ EĞİRDİR’DE ATIYOR...

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) ev sahipliğinde “1. Ulusal Meyvecilik Sempozyumu’ başladı.

“Gıda Güvencesi Açısından Meyvecilik” temasıyla düzenlenen “Ulusal Meyvecilik Sempozyumu’ tüm paydaşları bir araya getirdi.

27-30 Eylül 2022 tarihleri arasında Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) gerçekleşecek sempozyumda Isparta Valisi Aydın Baruş, Elma, Kiraz, Vişne, Kayısı..vb. meyvelerinde Isparta’nın büyük katkısı olduğunu, ekonomiye 70 milyon dolarlık kazanç sağladığını belirtti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının söylenilmesiyle başlayan “Ulusal Meyvecilik Sempozyumu’ Eğirdir MAREM’in tanıtım filminin izlenilmesiyle devem etti.

TAGEM olarak AR-GE yeniliklerine destek olduklarını belirten Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş, şunları söyledi: “Hepimizin bildiği gibi Devlet olmanın tek bir kuralı var. Bu da paranı basabilmektir. Parayı basmak için bizde iki tane olmazsa olmaz vardır. Bir tanesi güçlü bir Ordu, ikincisi ise o güçlü Orduyu oluşturan milleti besleyecek sürdürülebilir, geliştirebilir, güvenli sürekli bir gıdayı üretmemiz gerekiyor. Eğer siz bunu yapabilirseniz, işte o zaman güçlü devlet olursunuz. Bu gerçek anca Kovit19 ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşından sonra paranın işe yaramadığını gördük. Tarımsal üretimin insan hayatında olmazsa olmaz olduğunu gördük.  Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdürlüğümüzün (TAGEM) 49 tane Araştırma Enstitüsü, 1 tanesi Van’da yeni kuruluyor, 1 tanede de Milli Botanik bahçesi kuruluyor. Burada uygulayama yönelik ciddi, uzun soluklu AR-GE çalışmaları sürdürülmektedir. Yürütülmekte olan bu AR-GE çalışmaları sayesinde ülkemizde ciddi verim artışlarına, kalite artışlarına sebep olmuştur. Tarım alanlarımızın azalmasına, nüfusumuzun dört, beş kat artmasına rağmen verimdeki ve kalitedeki bur artışlar insanımızı beslememiz için yeterli üretime sağlamıştır. Tarımsal ürünlerle ithalat ve ihracatımızı denkleştirdiğimizde açık ara ihracatta öncü bir ülkeyiz. Bu da bizleri mutlu etmektedir. TAGEM olarak enstitülerimizle birlikte özel sektöre, üniversitelerimizle her zaman özellikle uygulama ve araştırmalar yapmaya açığız. Bu tür konuları hep destekliyoruz. Bizim geleceğimiz, kurtuluşumuz AR-GE çalışmalarımızdır. Ar-GE’ye şaşı bakan geleceğe kör bakar, tarımsal AR-GE’ye şaşı bakan ise geleceğine hem kör, hem de aç bakar” diye konuştu.

Sempozyumda bir konuşma yapan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül ise şunları söyledi: “…Dünya’da tarım sektörü 4.1 katrilyonluk destek sağlıyor. Bunun yüzde 13’ü meyvecilik sektörü sağlıyor. İhracat bakımından yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık tarım ihracatı var. Bunun yüzde 10’nu yalnız başına meyvecilik sektörü gerçekleştirmiş oluyor. Türkiye meyve ihracatçısı olan bir ülke. Özellikle fındık, kuru üzüm gibi. Tarım sektöründe Türkiye’de şu 55-56 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor. Sempozyumun ana başlı olan Gıda güvenliği 1990’lı yıllarda ihracat için ithalat yaptığımız ülkelerdeki baskılar sonucunda zorunlu dönüş başladı. Bunlar olumlu gelişmeler. Olumsuz gelişmeler açısından baktığımız zaman fiyatlar. Yani bizim sattığımız fiyatlar ortalamanın altında. Dolayısıyla AR-GE’yi ve kendimizi geliştirdiğimiz takdirde gerek piyasaları, gerek hasat sonrası sektörlerle bu sektörü daha da ivme kazandıracağına inancım tamdır” dedi.

Ulusal Meyvecilik Sempozyumu’nda Güller ve Göller Bölgesi meyveciliğin merkezine hoş geldiniz diyerek konuşmalarına başlayan Isparta Valisi Aydın Baruş şunları ifade etti: “…Gıda güvenliği açısından meyvecilik konulu Ulusal Meyvecilik sempozyumunun hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemize çok ciddi katkılar sunan, hem ekonomik bakımından hem de insanımızın beslenmesi açısından meyveciliğin geliştirilmesine katkı sunan tüm bilim insanlarına, araştırmacılara, uzmanlara teşekkür ediyorum. Küresel iklim krizi ve son olarak salgın süreci tüm insanlığa gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Gıdanın ulaşabilirliği ve sürdürülebilir bir gıda yönetimi bugün dünyanın üzerinde durduğu en stratejik konulardan biri. Bu nedenlidir ki böylesine önem taşıyan stratejik bir konuda  ilimizde düzenlenen Ulusal Meyvecilik Sempozyumu hepimiz için ayrı önem taşımaktadır. Sempozyumu bizler için özel kılan bir diğer konu da iklim özellikleri, toprak yapısı ve konumu itibariyle ülkemizin dünyadaki en önemli meyvecilik merkezlerinden birisi olması ve Isparta’mızın da Türkiye'nin en önemli meyvecilik merkezlerinden biri olmasıdır. Türkiye gerçekten meyvecilik hususunda çok zengin iklim çeşitliliğinin getirdiği avantajlarla dünyada yetişebilen meyve çeşitlerinin büyük oranda yetişebildiği hatta son yıllarda özellikle mevsimsel uygunluk taşıyan güney bölgelerimizde tropikal meyvelerin yetiştirilmeye başlandığı çok önemli bir merkez ve her geçen gün ihracat rakamlarımız da meyveciliğin önemi de artıyor. İlimizin ihracat rakamlarına baktığımızda yaş sebze ve meyvede ilk 8 ayda 6 milyon 109 bin dolar, kuru meyve mamullerinde 195 bin dolar civarında. Bu rakamlar da gösteriyor ki meyveciliği ARGE faaliyetlerine uygun ve ülkemiz iklimine uygun bir şekilde yaptığınızda hem kendinizi besleyebiliyorsunuz hem de ülkemizin, ilinizin rakamlarına çok ciddi katkılar sağlayabiliyorsunuz. Ülkemizdeki bazı meyvelerin üretimi bakımından Isparta’mız gerçekten lider konumda. Bunların başında da bugün sempozyumun düzenlendiği Eğirdir ilçemizin de ürettiği elma geliyor. Tarım Müdürlüğü'nün 2021 rakamlarına göre Isparta'da toplam 1 milyon 130 bin 424 ton elma üretimi gerçekleşmiş. Bu alanda Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini gerçekleştirerek 1. olmuş Isparta. Kirazda 50 bin tonun üzerinde bir üretimle Türkiye 5.’liği, kayısıda 22 bin tonun üzerinde bir üretimde yine Türkiye'de 5. sırada, vişne üretiminde de yine 11 bin ton civarında bir üretimle Türkiye'de 5. sırada. Bu rakamlar da gösteriyor ki Isparta açısından meyvecilik gerçekten çok önemli bir sektör. Özellikle bilinçli bir şekilde yapıldığında ve teknik koşullara uygun bir şekilde yapıldığında, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün araştırma-geliştirme faaliyetleri ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin vermiş olduğu katkılarla beraber her geçen gün vatandaşlarımız açısında önemli bir geçim kaynağı olduğunu görmekteyiz. Değerli misafirler bugün sempozyumu düzenlendiğimiz Eğirdir, biraz önce belirttiğim gibi elmacılık açısından son derece verimli, kaliteli üretim yapan bir ilçemiz. Ülke ekonomisine en az 70 milyon dolarlık bir katma değer sağladığı yönünde tahminleriniz var. Sempozyum süresince çok önemli çalışmalar yapılacak, bu sempozyum süresince yapılacak çalışmaların, sunulacak bildirilerin ve oluşacak bilimsel iklimin gıdaya daha kolay ve adil erişim, daha güvenli bir gelecek adına ülkemiz ve dünya için faydalı sonuçlar ortaya koyacağını düşünüyorum. Bu sempozyumu tertip eden Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz ve çok değerli personeline, organizasyona güçlü bir şekilde destek veren özel sektör temsilcilerimize, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımıza, üniversitemize bilhassa teşekkür ediyorum. Siz değerli katılımcılarla; Mavi ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz ve doğanın her türlü güzelliğine şahit olabileceğiniz göller yöresinin incisi Eğirdir’de birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu bir kez daha ifade ederek sempozyumun; Verimli bir şekilde ve Türkiye meyveciliğine gerçekten çok önemli katkılar sunacak bir şekilde neticeleneceğine yürekten inanıyorum. Yapacağınız çalışmalarda sizlere kolaylıklar diliyorum, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Baruş ve protokol üyeleri sempozyuma destek veren özel sektör temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirdiler.

Sempozyumun açılış programı Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan Akademik Oda Orkestrası Dolce Trio tarafından verilen konser ve ardından sahnelenen Destan Dans ve Sanat Merkezi’nin  halk oyunu gösterisiyle son buldu.

Ulusal Meyvecilik Sempozyumuna Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş, Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup Adıgüzel, MAREM Müdürü Dr. Şerif Özongun, ISUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül, akademisyenler, üreticiler ve öğrenciler katıldı.

Ulusal Meyvecilik Sempozyumu’ çağrılı bildiriler sunumuna geçildi.

Sempozyumda; Meyvecilik sektörünü etkileyen iklim sorunları, küresel pazarlar ve tüketici tercihlerindeki değişim sorunları ile gıda güvenliği konusundaki endişeler enine boyuna değerlendirilecek. Bunun yanında meyvecilik konusundaki bilimsel gelişmeler ışığında bilgi ve tecrübeler katılımcılarla paylaşılacak ve disiplinler arası işbirliklerinin güçlenmesi adına çalışmalar yapılacak.

EMEL TURAN KARTAL (AKIN)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap