Türkiye’de 3b Potterbot Teknolojisiyle Dijital Seramik Üretimi İlk Olarak SDÜ’de Gerçekleştirildi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Türkiye’de 3b Potterbot Teknolojisiyle Dijital Seramik Üretimi İlk Olarak SDÜ’de Gerçekleştirildi
Haberin Tarihi: 22.9.2022 10:59:42 - Okunma Sayısı:2045 defa okundu.

3B Potterbot makinası ile proje kapsamında, yöre toprağı kullanılarak dijital ortamda yapılan çalışma, Merkez Müdürü Doç. Dr. Serap Ünal yürütücülüğünde Yüksek Lisans Öğrencisi Uygar Hasekioğlu ile birlikte icra edildi.

Türkiye’de 3b Potterbot Teknolojisiyle Dijital Seramik Üretimi İlk Olarak SDÜ’de Gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Üniversitesi Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezi, plastik hammaddesine dayalı mevcut uygulamaların dışında sadece seramik hammaddesi ile modelleme yapan bir sistemle çalışan ve ülkemizde yalnızca SDÜ’de mevcut Üç Boyutlu (3B) Potterbot teknolojisiyle Türkiye’nin ilk dijital seramik üretimini gerçekleştirdi. 3B Potterbot makinası ile proje kapsamında, yöre toprağı kullanılarak dijital ortamda yapılan çalışma, Merkez Müdürü Doç. Dr. Serap Ünal yürütücülüğünde Yüksek Lisans Öğrencisi Uygar Hasekioğlu ile birlikte icra edildi.

Konu ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Serap Ünal, “Türkiye genelinde sayılı üniversitede denemeleri yapılan 3B yazıcılarla seramik üretimi,  SDÜ Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezinde yöre hammaddeleri kullanılarak başarıyla yapıldı. Üretimlerde, tasarım ve model kalıba doğrudan ihtiyaç duyulmaksızın her türlü seramik obje, hızlı ve kolayca somut bir şekilde üretilebiliyor. Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından kullanılan 3B Potterbot yazıcı, teknik özellikleri sadece toprak hammadde içeriğine göre uyarlanmış bir yazıcı olup, Türkiye’de sadece üniversitemizde mevcuttur. 3B yazıcıya uyarlı en uygun hammadde yapısı tespit edilerek, cihazın hangi tür bir kil yapısında hammaddeye uygun olduğunun tespiti ile makinanın azami yetenekleri (örneğin boyut sınırlaması), farklı tasarım önerilerine cevap verip vermediği test edilerek uygulama çalışmalarına merkez bünyesinde devam ediliyor.” dedi.

Bilgisayar ortamında oluşturulan çizimlerin birebir şeklinin üç boyutlu olarak 0.01 hata ile gerçekleştirildiğini vurgulayan Doç. Dr. Ünal, prototipin oluşturulma sürecinde kullanılan hammaddelerde minimum fire verildiğini ifade etti.

Doç. Dr. Ünal, Göller Bölgesi killerinin plastik yapı özelliklerinin akademik çalışmalarla belirlendiğini ve seramik yapımına elverişli olduğunu dile getirerek bunu ülke ekonomisine kazandırmak aynı zamanda da yörenin etnografik değerlerinin ulusal ve uluslararası platformda tanıtımına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Üretim, Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamında Anadolu’nun pişmiş toprak kültürünü, seramik üretimini, plastik özelliği ile birlikte sanatsal ve işlevsel özelliklerini göz önünde bulundurarak geniş multidisipliner bir alanda geliştirme imkânı sunuyor.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap