SAKİN KENT EĞİRDİR
EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…
Zeki TARHAN - ANKARA
BÖLÜM : 8 / 5
“Sakin Kent Hareketi” nelere tepki olarak doğmuştu? “…Kentsel yaşamın, küreselleşmenin etkisiyle hızlı çalışılan, hızlı yaşanılan ve üretmekten çok tüketen, kendi kendine yetmeyen, insanın yaşamında sağlıksız yiyeceklerin yer aldığı, hava kirliliği, yoğun trafik ve yalnızlığın, tüketim kültürünün ve modern yaşamın bir vazgeçilmezi olarak sunulmasına tepki olarak doğmuştu.”
***
…Ve bu hareket; 1999 yılında İtalya da Greve in Chianti’ nin eski Belediye Başkanı Paolo Saturnini’nin girişimleri doğrultusunda hayat buluyordu… Paolo Saturnini; yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla, kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir KALKINMA MODELİ ortaya konulması gerektiğini, ulusal boyutta dile getirmiştir.
Saturnini’nin idealleri, kısa zamanda diğer Belediye Başkanları ve Slow Food Başkanı Carlo Petrini tarafından benimsenmiştir. Bu kapsamda; yerel değerlerin korunmasına destek olan ve İtalyanca CİTTA (=Şehir) ve İngilizce SLOW (=Yavaş) kelimelerinin bir araya getirilmesiyle CİTTASLOW hareketi başlamıştır.
***
“…Küreselleşme ve rekabet ortamının arttığı kentlerde, insanların daha hızlı tüketmesi, bir yerden bir yere daha hızlı gitmesi tek alternatif halini almıştır. İnsanlar işe gitme, alışveriş yapma, televizyon izleme gibi pasif ve sağlıksız bir yaşam tarzıyla, doğadan ve birbirlerinden kopmuştur.”
***
Küresel Kentlerin ve Sakin Kentlerin Karakteristik özellikleri, kitapta yer alan (1) no’ lu tabloda karşılaştırmalı olarak şu şekilde veriliyor.
KÜRESEL KENT SAKİN KENT
Homojenize Nevi Şahsına Münhasır
Eşitsizlikçi Eşitlikçi
Endüstriyel Sanatsal
Standardize Standartlara bağlı kalmayan
Kurum kaynaklı Halk temelli
Sürdürülebilir olmayan Sürdürülebilir
Eşine rastlanır Otantik
Düşük kalite içerir Yüksek kalite içerir
Yinelenebilir Değer odaklı
Yerel Tarih /Yerel Kültüre duyarsız Yerel Tar.Yerel Kül.re duyarlı
Hızlı Yavaş
***
Sakin Kent; “İnsanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda altyapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan” kentler olarak ifade edilmiştir.
DEVAM EDECEK…
YARIN: Sakin Kent Logosu ne anlam ifade ediyor?