Haberin Tarihi:
14.7.2015 15:53:00
- Okunma Sayısı:1594
defa okundu.
EĞİRDİR KÜLTÜRÜNDE SALİH ŞAPÇI İZLERİ (2)
Eğridir
“Eğridir” gazetesinin ilk başlığı Salih Şapçı’nın çizimidir. 5 sayı kullanıldı, siyah olarak basıldı. Daha sonra mavi olarak basılan yeni bir başlık İlimalı öğretmen Mürsel Köymen’e çizdirildi. Bir defa “Eğridir” olarak kullanıldıktan sonra dernekteki diğer arkadaşların ısrarı üzerine, bir harfin yeri değiştirilmek suretiyle “Eğirdir”e çevrildi. Bu başlık da 8 sayı kullanıldı.
Gazetede Şapçı’ya ait “Eğridir ve Gölü” yazısı (sayı 2), “Balık Avı” hikayesi (sayı 4), “Gurbet Yolculuğunda Akşam” şiiri (sayı 4), “Eğirdir Gölü Haritası” (sayı 6), “Miniyet Taşıyan Çırak” resmi (sayı 10) yayınlandı.
Salih Şapçı’nın Gölsesi Gazetesi’nde de izleri vardır.
1950’li yıllarda, Seyahatü’l-Kübra’yı eski yazıdan yeni yazıya ve eski Türkçe’den Yeni Türkçe’ye çevirmeye başladığı sıralarda, bunları Eğridir Gazetesi’nde yayınlama düşüncesiyle bir başlık tasarlamıştı. O zamanlar fotokopi yapma usulü henüz yoktu. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde bulunan Seyahatü’l-Kübra kitabını alıp, ikinci sayfasında bulunan Karçınzade Süleyman Şükrü Bey’in Petersburg’da çekilmiş yarım boy fotoğrafını kömür kalemle bir kağıt üzerine yapmış ve kitabın kapağının resmi ile birlikte bir kompozisyon hazırlamıştı. Eğridir Gazetesi’nin ömrü kısa olduğu için orada yayınlanmak kısmet olmadı.
Kitabın başından 54. Sayfasına kadar olan ve Eğirdir’i konu edinen kısmı Gölsesi Gazetesi’nde 4 Aralık 1956 -15 Ağustos 1957 tarihleri ve Şubat - Mart 1973 tarihleri arasında iki defa, Çağdaş Eğirdir Gazetesi’nde 6 Mayıs 1994 - 23 Aralık 1994 tarihleri arasında bir defa yayınlandığında bu başlık orada hep kullanıldı.
devam edecek