Rektör Çarıkçı: “Sağlık Alanında Önemli Projeler Geliştirdik”
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, sağlık alanında önemli projeler geliştirdiklerini söyledi.
Kalp ve onkoloji alanında yeni bina hedeflerinin olduğunu belirten Çarıkçı, şöyle konuştu: "Tıp Fakültesi Hastanesi bölgemizin hastanesi. Rakamlara baktık. Yılda 350 bin hasta bakıyoruz. İyi bir rakam. 3’te 1’i Burdur ve Afyon’dan geliyor. O yüzden gözbebeğimiz. Hastane çok köklü ve tecrübeli bir hastane. Kadrosu da yeterli. Tıp teknolojisi nankör bir teknoloji. Sürekli yenilememiz gerekiyor. Mali sıkıntıları tüm fakülte hastaneleri yaşıyor. Bizimkisi döner sermaye soygunundan farklı bir örneğini yaşadı. Burada asıl olan borcun sürdürülebilirliği. Geçen yıl başlatılan bir organ nakli merkezi var. Onu bitirmemiz gerekiyor. Bu yıl belli bir bütçe aktarıldı.
Gelecek yıl ve ondan sonra da bütçe aktaracağız 2 yılda organ nakli merkezi çok iyi çalışır hale getirilmesi bizim için elzem. İki doktor arkadaşımız Zafer Sabuncuoğlu ile İhsan Yıldız bakanlıktan lisanslarını aldılar. Şuanda üniversitemizin organ nakli merkezimizin izinleri var. Önümüzdeki süreçte üniversitede böbrek ve karaciğer nakli yapabileceğiz. Şu anda hasta sırası var. Uygun altyapıyı tamamladığımızda ilk nakiller başlayacak. Bu Isparta ve Tıp Fakültesi için başarı olacak. Öncelikli hedeflerimizden bir tanesi organ nakil merkezini hızlı şekilde bitirebilmek.
Ondan sonra iyi bir bütçe planlaması yapabilirsek yeniden kalp merkezi ya da onkoloji merkezi açmak istiyoruz. Bunun planlamasını yapıp Isparta’ya bir onkoloji ve kalp merkezi kazandırmak istiyoruz. Isparta’yı ve hastaneyi onkolojiyi bu alanda geliştirmemiz gerekiyor. Radyasyon onkolojisi alanında Türkiye’de önemli yerlerden bir tanesiyiz. İki arkadaşımız var ve taleple baş edemiyorlar.
BAKA’dan bir proje çıkartabildik. Bu proje turizm faaliyetleriyle alakalı çıktı. Sırrı bey ve Sayın Valimiz çok ilgilendiler. Yurt dışından gelen hastalara hizmet edecek. Kendi hastalarımıza da hizmet edecek. Bir nevi akciğer kalp ameliyatı olanların ameliyat sonrasında rehabilite edilebilecekleri bir egzersiz salonu olarak anlattılar bana. Hastane çok pahalı bir iş. Sürekli her birimine para aktarmamız gerekiyor.
Böyle bir birim oluşturuyoruz. Bir de Diş Hastanemiz var. Bölge açısından çok önemli bir hastane. İhtisaslaşmış konularda hizmet veriyorlar. Yataklı bir servis açtılar. Dişçi korkusu vardır ya. Özellikle Zihinsel Engellileri diş tedavisi yaptırmak çok büyük sorun. Onları anestezi yaparak yatılı olarak hizmet vermek gerekiyor.
Belki hayatın içinde biz çok iyi anlamıyoruz ama zihinsel engelli birisini diş hekimine götürmek çok zor bir şey. O hizmeti verecek bir yer yok. O hizmeti şuanda SDÜ Diş Hekimliği Hastanesi verebiliyor. Dişçiden korkanlar da gelebilirler. Orada tercih imkanları var".