YABANİ MEYVE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EN ÇOK ÇEŞİT EĞİRDİR FİDANLIĞINDA...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YABANİ MEYVE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EN ÇOK ÇEŞİT EĞİRDİR FİDANLIĞINDA...
Haberin Tarihi: 26.6.2015 10:42:00 - Okunma Sayısı:2078 defa okundu.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Eğirdir Fidanlığı, orman ağacı fidanlarının yanı sıra yabani meyve ağacı fidanlarını da yetiştiriyor.

YABANİ MEYVE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE EN ÇOK ÇEŞİT EĞİRDİR FİDANLIĞINDA…

 

            Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Eğirdir Fidanlığı, orman ağacı fidanlarının yanı sıra yabani meyve ağacı fidanlarını da yetiştiriyor.

            Eğirdir Fidanlık Müdürü Alime Divrik yaptığı açıklamada, "Fidanlığımızda bu yörede doğada bulunan birçok yabani meyve ağacının tohumdan üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunlar arasında üvez, alıç, geyik elması, hünnap, yabani elma, yabani erik, ahlat, zerdali gibi 25’den fazla yabani meyve türü bulunuyor. Biz orman mühendisi olarak ormanları sadece ağaçlardan ibaret bir yapı olarak düşünemeyiz. Ormanlar, orman ağaçlarının yanı sıra yabani hayvanlar ve canlılarında yaşam alanı. O yabani hayvanlar ve canlıların yaşam alanı da ormanlar olduğu için biz doğal dengeyi sağlamak adına onları da düşünmek zorundayız" dedi.

            Ormanlardaki yaban hayatının korunması açısından yabani meyvelerin önem taşıdığına dikkat çeken Divrik, "Bakanlığımızın son dönem yaptığı çalışmalar ve alınan karar gereği, orman sahalarına orman ağaçlarının yanı sıra yabani meyve ağaçlarının da dikilmesi gerektiği belirtiliyor. Biz de bundan yola bölgemizdeki doğayı gözlemleyerek, bölgemizde bulunan yabani meyve ağacı türlerini yetiştirmeye başladık. Bu fidanları doğadan tohumlarını toplayarak üretiyoruz. Yaban hayatındaki hayvanlar da bunların meyvelerini yiyerek varlıklarını sürdürüyor" diye konuştu.

            Türkiye’deki fidanlıklar içinde yabani meyve fidanı üretimi açısından en çok çeşidin Eğirdir Fidanlığında yapıldığını ifade eden Alime Divrik sözlerini şöyle sürdürdü:

            "Türkiye’de başka fidanlıklarda da yaban meyveleri üretiyor. Ama bölgemizdeki doğal çeşitliliği ve bitki örtüsünü düşündüğümüzde tür çeşitliliği olarak en fazla türde üretim Eğirdir Fidanlığında yapılıyor diyebiliriz. Fidanlığımızda 25’den fazla türde yıllık 400 binden fazla yabani meyve fidanı üretimi yapıyoruz. Bunların büyük bölümü göller yöresindeki ormanlık alanlara dikiliyor. Amacımız zaten kendi yöremiz için üretim yapmak. Zaten doğru olanı da bu yörenin fidanını bu yörede dikmek. Fakat istek olması halinde başka bölgelere de fidan gönderiyoruz."

            Divrik, orman meyvelerinin dikimi ile birlikte yaban hayatının canlandığı yönünde yerel halktan olumlu dönüşler yaşandığını belirterek, "Orman meyvelerini yetiştirip diktiğimiz bölgelerdeki yerel halktan çok teşekkür aldık. O bölgede önceden bu türlerin olduğunu ve bunlardan çeşitli yabani hayvanların beslendiğini söyleyerek bize teşekkür ediyorlar" dedi.

  Fidanlık bünyesinde bal ormanları için ıtri bitkilerin fidelerini de ürettiklerini söyleyen Divrik, "Itri bitkiler olarak lavantanın yanı sıra kekik ve biberiye de yetiştiriyoruz. Bu yıl için 20 bin lavanta, beş bin biberiye fidesi yetiştireceğiz. Bunları daha çok bal ormanı alanlarına dikiyoruz. Aynı zamanda sarısalkım, akasya gibi türleri de bal ormanları için yetiştirerek bal ormanı oluşturulan sahalara dikilmesi için gönderiyoruz" diye konuştu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap