SÜLEYMAN DEMİREL SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR
Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlanıyor.
İLK TÖREN GÜNİZ SOKAK’TA
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören bugün Güniz Sokak’taki evinin önünde düzenlendi. Güven Hastanesi’nden alınan Demirel’in naaşı, kortej eşliğinde Güniz Sokak’taki evinin önüne getirildi. Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşı, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı. Naaşın, Güniz Sokak’a getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü ve Demirel’in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi. Tabutun önünde, askerler tarafından Demirel’in fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı. Yapılan duanın ardından Demirel’in naaşı, Devlet Töreni için TBMM’ye götürüldü.
TBMM’DE DEVLET TÖRENİ DÜZENLENDİ
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM’de devlet töreni düzenlendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirel ailesinin kıymetli mensuplarını tazim ve hürmetle selamladığını belirterek, "Ebediyete yolcu etmek üzere bir araya geldiğimiz 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’e bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Başta ailesi olmak üzere, tüm sevenlerine ve milletimize başsağlığı dileklerimi tekraren ifade etmek istiyorum" dedi.
ERDOĞAN "DEMİREL’İN MİLLETİYLE GÜÇLÜ BAĞI VARDI"
Süleyman Demirel’in, yarım asır boyunca, siyasetin ve devlet yönetiminin her kademesinde ülkesine değerli hizmetler verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirel’in Türkiye’nin güzel günlerine de, karanlık günlerine de şahitlik etmiş canlı bir tarih olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleyman Demirel’in, her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamı olduğunu belirtti. Süleyman Demirel’in, Isparta’nın İslamköy’ünden çıktığını hiçbir zaman unutmadığını, tam tersine, bu özelliğini her fırsatta gururla ifade ettiğini ve bu vasfının aynı zamanda onun milletiyle en güçlü bağı olduğunu söyledi.
"SİYASETTE KALICI OLMAK ÖYLE KOLAY DEĞİLDİR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki, bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi. Bunun için de, milletle aynı dili konuşmanız, aynı hissiyatı paylaşmanız gerekiyor. Demirel, işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir" dedi.
"ÜLKEMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN"
Ülke içinde gittiği pek çok yerde, Demirel’in ve hizmetlerinin izine rastladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: "Gerek İslamköy’de bizzat yaptırdığı müze, gerekse de Güniz Sokak’taki evi, bundan sonraki nesillere onu anlatan, onun hatıralarını yaşatan eserler olacaktır. Özellikle belgeleriyle adeta bir arşiv haline gelmiş ve Güniz Sokak’ta da bundan sonra gençliğin, milletin hizmetine sunulabilecek bir gelecek, inanıyorum ki siyasetle ilgilenen gençliğimize yol açıcı olacaktır. Bir kez daha ailesinin, sevenlerinin, ülkemizin başı sağ olsun diyorum. Allah gani gani rahmet eylesin, tüm ailesine tekrar başsağlığı dileklerimi, şahsım ve milletim adına iletiyorum."
ŞEVKET DEMİREL TÖRENDE AİLE ADINA KONUŞMA YAPTI
Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel de törende aile adına konuşma yaptı. Şevket Demirel, mevtanın nüfus kayıtlarına göre sahibinin kendisi olduğunu, ancak şimdi mevtayı devletin sahiplendiğini belirterek, bu bakımdan devlete ve onu temsil eden organlara teşekkürlerini iletti. 1972’de İslamköy’de babasının ölümünü köylüler duyunca ’eyvah dağ devrildi’ sözleriyle acılarını ve kayıplarını ifade ettiklerini anlatan Şevket Demirel, "Onun ölümünden 43 sene sonra vefat eden oğlu 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatını duyan köylüler ve esnaf ’eyvah demokrasi ve refah pınarını kaybettik’ dediler" diye konuştu. Şevket Demirel, "Gerçekten demokrasi ilkeleriyle atılan temeller bugün çok daha iyi ve verimli seviyelere ulaşmıştır. Seveni olsun olmasın, Süleyman Demirel, toplumun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el attı, hepsine ilaç verdi. Belki de Demirel bu muazzam törende gözlerini açmak için gayret sarf etmektedir. Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlerine, devlet sahiplerine, ruhun aziz olsun. Aile olarak da büyük acımız vardır. Bütün devletin bütün milletin acısı hepimizin acısıdır. Yalnız Hazreti Mevlana ’benim en büyük düğün günüm ölüm günüm’ demektedir. Ağlayıp, sızlanmadan, dimdik ayakta durarak, tıpkı Mevlana’da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel’i ebedi istirahatgahına tevdi edeceğiz. Demirel, milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Ruhun şad olsun Demirel."
Demirel’in naaşı, Meclis’de düzenlenen törenin ardından top arabasına konuldu. Siyasiler, yakınları ve vatandaşların katılımıyla oluşturulan kortej eşliğinde cenaze Kocatepe Camii’ne getirildi.
Memleketi Isparta’dan getirilen gül suyu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı için oluşturulan kortejin önündeki araçtan havaya püskürtüldü.