ATATÜRK’ÜN EĞİRDİR’E TEŞRİFLERİNİN 92'nci
YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Mart 1930 tarihinde Eğirdir'e teşriflerinin 92. yıldönümü bugün düzenlenen törenlerle kutlandı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı kahraman komandolarının gösterileri kutlamalara büyük renk kattı.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 92'nci yıl dönümü kutlama programı saat 10.30’da Kale önü meydanında Kaymakam Adem Çelik, Garnizon Komutanı Tümgeneral Emre Tayanç ve Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök’ün Atatürk Anıtına çelenkleri sunmaları ile başladı. Daha sonra Saygı Duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşımız söylenildi.
Çelenk sunma töreni Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının kahraman komandoları "Komando Andını" okumalarının ardından sona erdi.
KUTLAMA PROGRAMI KAPALI SPOR SALONUNDA YAPILDI
Çelenk sunma töreni sonrası kutlama programı Eğirdir Kapalı Spor salonunda devam etti.
Eğirdir Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okul müdürü Sami Özer yaptı.
Özer, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk cumhurbaşkanımız ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 92 yıl önce, 06 Mart 1930’da gece saat 02.00 civarında Eğirdir’e teşrif etmişlerdir. Ne mutlu bizlere ki onun tren ile çıktığı yurt gezilerinin bir durağı da Eğirdir olmuştur. Bu bakımdan güzel Eğirdir’imiz, Atasını bağrına basan ve bu onur verici hatırayı hala dün gibi hafızasında taşıyan yerlerden biri olmuştur.
Milli Mücadele Dönemi’nde ve yeni Türkiye’nin kuruluş sürecinde durmak dinlenmek bilmeden yoğun bir çalışma faaliyeti içinde olan yüce önder Atatürk, yıllardır ülkenin kurtuluşu ve gelişmesi için insanüstü çabalar sarf etmesi nedeniyle yorgun düşmüş ve kalp rahatsızlığı geçirmişti. Bir süreliğine de olsa dinlenmek maksadıyla 1930 yılı Şubat ayı sonunda İzmir`e gelmişti. Havalar yurt genelinde soğuk gidiyordu. Atatürk, Antalya'nın ılık ikliminde bir hafta kadar istirahat etmeyi düşünmekteydi. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 5 Mart 1930 tarihinde İzmir’den beyaz trenle yola çıkmasının amacı, Denizli üzerinden Isparta ve Burdur bölgesine uğrayıp oradan Antalya’ya gitmekti. 1930 yılında Isparta şehir merkezinde henüz demiryolu bulunmazken, Eğirdir İstasyonu bölgedeki demiryolu ağında son duraktı. Fakat yine de Eğirdir; Denizli üzerinden gelip demiryolu ve ardından karayolu ile Antalya’ya gitmek için sapa bir yerdi. Bu nedenle Atatürk’ün Eğirdir’e gelmesi, yol üzerinde uğramak için gerçekleştirilen bir ziyaretten öte özellikle seçilmiş bir seyahatti. Eğirdir Gölü’nün muhteşem manzarası, Eğirdir’in hastalıklara şifa olan havası ve Milli Mücadele yıllarında göl üzerinden cepheye taşınan mühimmatın Batı Cephesine naklinde kahraman Eğirdirlilerin önemli faaliyetler gerçekleştirmesi sayesinde, ziyaret tavsiyeleri üzerine Atatürk’ün treni Keçiborlu’dan yoluna devam ederek 6 Mart 1930’da Eğirdir demir köprüsüne ulaşmıştı.
Eğirdir Kurtuluş Savaşı sırasında, üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiş, Eğirdir gençleri vatanı kurtarmak için cepheye koşmuştu. Eğirdir göl yolu ve Eğirdir demiryolu bağlantısıyla Afyon’da konuşlanmış olan Birinci Orduya mühimmat ve asker sevkinin kolaylıkla sağlanması açısından Eğirdir’deki Tren Garının önemi âşikârdı. Bu nedenle Eğirdir Göl Yolu ve Tren Yolu, Kurtuluş Savaşı sırasında gizli bir güç gibi çalıştı. Dolayısıyla Eğirdirliler, Kurtuluş Savaşı boyunca, 222 gün durmadan, gece gündüz demeden ordusuna yardım etti. İşte yıllar sonra Kurtuluş Savaşı’nın dünya tarihine geçmiş başkomutanı, Eğirdir’e gelmişti. Eğirdir halkının Atatürk’ü bağrına basması, onun elini tutması, mavi gözlerinde azmin ve zaferin gururunu görmesi, onlar için yaşadıkça hatırlayacakları gurur dolu bir gündü.
Sabahın ilk ışıkları Eğirdir Gölü’nü ve çevresini aydınlattığında muhteşem göl manzarasını bulunduğu vagondan gören Atatürk: “Ne hoş manzara!” diyerek Eğirdir’e iltifatlarını iletmiştir. Atatürk’ün Eğirdir’e geldiğini ve trenin Eğirdir garında olduğunu öğrenenler, tren garının önünde toplanmaya başlamıştır. Büyük misafirin Eğirdir’e gelmesiyle halk, büyük bir coşkuya kapılmıştır. İstasyona giren trenin ikinci vagonunda pencere nihayet açıldı ve karanlık geceyi aydınlatan bir güneş gibi Atatürk’ün o muhteşem çehresi göründü. O anda orada bulunan tüm insanlar sevinçten ve coşkudan adeta kendilerinden geçtiler ve Ata’yı dünya gözüyle bir kere olsun görmenin heyecanıyla neredeyse birbirlerini ezdiler. Eğirdirlilerin hemen hemen hepsi oradaydı. Atatürk, tatlı bir tebessümle pencereye geldi ve millete bağımsızlığını kazandıran bu ulu çınar, ellerini pencerenin kenarına koydu. İstasyon Meydanı’nın hıncahınç insanla dolu olduğunu görünce mavi gözlerini bu neşeli topluluğa çeviren büyük önder ATATÜRK, sağ elini kaldırıp kendisini görmeye gelenleri içtenlikle selamladı. Ateş gibi parlayan mavi gözleri, minnet duygusuyla dolu binlerce göz ile birleştiğinde, insanların yüreklerinden coşkun bir ırmak gibi sevgi seli akıyordu . O anda herkes Atatürk, Atatürk de herkes oldu. Savaşta halkı ile bir bütün olan Atatürk burada da Eğirdirliler ile tek yürek, tek beden olmuştu adeta. Eğirdir eşrafı da o kısacık anda bile eli boş gelmemişti oraya. Belediye Başkanı Süleyman Sukuti Yiğitbaşı ve ekibi, Can Ada’yı Atatürk’e hediye etmeyi düşünmüşler ve Can Ada’nın Ata’ya verilme beratını yazdırmışlardı. Atatürk bu beratı memnuniyetle kabul etti. Saat 10.30’u gösterdiğinde Eğirdir İstasyonu’ndaki kalabalık, baş misafirini uğurlamış ve kurtarıcısından ayrılmanın verdiği hüzünle ömür boyu unutamayacakları bu güzel günü hafızalarına en önemli günlerden biri olarak kazımışlardır. Tren Atatürk’ü Kuleönü’ne götürmüş, yüce önder oradan da otomobil ile Isparta’ya uğramış, öğleden sonra Burdur’a ve ardından Antalya’ya gitmiştir.
Ata, güzergahta olmamasına rağmen özellikle yolunu uzatıp şehitler diyarı güzel Eğirdirimize gelerek halkımızın gönlünü fethetmiştir. Bu güzel günün hatırası yüreklerde tatlı bir huzur bırakmıştır. Atatürk’ümüzün övgülerine mazhar olan bu güzel belde, onun bu anlamlı ziyaretini her yıl kutlamakta ve saygıdeğer anısını yad etmektedir. Fikirlerini ilelebet yaşatma ve Atatürk ilke, inkılâplarını ebediyen kalplerde sürdürme temennisiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”
Programın devamında; Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Züleyha Üçay Şentürk “Hoş Geliş” isimli şiiri, Okul öğrencilerinden Hatice Can “Mustafa Kemaller Tükenmez” isimli şiiri okudular. Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi öğrencisi Rüştü Kartal tarafından “Atatürk Eğirdir Halkıyla Buluşuyor” isimli gösteri, Okul öğrencileri tarafından hazırlanan Halk oyunları gösterisi, Komandoların Taekvando gösterileri ile devam etti.
KOMANDOLAR YİNE NEFESLERİ KESTİ…
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Mart 1930 tarihinde Eğirdir'e teşriflerinin 92. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerimizin göz bebeği Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın Kahraman Komandolarının Taekvando gösterisi yine nefesleri kesti.
Program sonrası Komandoların araçları, yerli üretim silahları ve mühimmatlarının tanıtıldığı sergi de izleyenler tarafından büyük ilgi gördü.
Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen programın ardından kutlama etkinlikleri Demirköprü mevkiinde devam etti.
- Emel TURAN KARTAL