SUDAK ÖNCESİ EĞİRDİR GÖLÜ BALIKLARI
Zeki TARHAN – ANKARA
Eğirdir Gölüne henüz yırtıcı balık / Etçil SUDAK aşılanmamıştır. 1952’ yılının temmuzunda, Ord. Prof. Dr. Curt KOSSWIG, bir şeyi itiraf ediyordu; “…Türkiye’ nin mühim gölleri hakkında, bazı aydınlatıcı malûmat verildiği halde, Eğridir Gölü hakkındaki bilgilerinin mufassal” olduğunu, yani; tafsilatlı, izahlı, geniş malûmatlı, kısımlara ayrılıp anlatılmış vaziyette olduğunu ifade ediyordu…
KOSSWIG’ e göre, göllerin önemi; “birinci derecede balıkçılık bakımından gösterdikleri / gösterebildikleri VERİMLİLİK” ti. Bakın, burada KOSSWIG; verimlilikten ne anlaşılması gerektiğini, yani verimlilik sözcüğünden neyin kastedildiğini şöyle anlatıyordu: “…Muayyen bir gölün arz ettiği ve insan tarafından değiştirilmeyen şartlar altında, NE KADAR KİLO BALIĞIN TUTULABİLECEĞİDİR.” Tabii şartlar altında, bir göldeki balık miktarının, gölde kendiliğinden teşekkül eden balık gıdasının miktarına bağlı olduğunu da özellikle belirtir.
***
KOSSWIG, “Eutrof göl” ile “oligotrof göl” tanımlarını bakın nasıl yapıyordu: “… Göl derin olduğu taktirde, dibe az miktarda ışık nüfuz eder. Böylece göllerin dibi, nebatsız kalacağından ancak yırtıcı, veyahut ta gölün dibinde çamurlarla geçinmekte olanların yaşaması kabil olur. Derin olmayan ve ışığın dibine kadar nüfuzuna müsait bir göldeki nebati prodüksiyon, gıda elemanları kâfi olduğu taktirde, pek çoktur. Bu gibi göllere “EUTROF GÖLLER” denir. Buna mukabil, derinlikleri ışıksız olan göller de ihtiva ettiği su miktarına nazaran, yalnız mahdut bir bölgesi ışığın tesiri altında kaldığından ve meydana getirebildikleri organik madde, nispeten az olduğundan, “OLİGOTROF GÖL” namını alırlar.”
***
…Ve sanki CURT KOSSWIG; “…Her ne zaman bir göldeki organik prodüksiyon büyük ise, (EUTROF GÖLLER) göldeki çürümeler de o kadar fazla olur. Buna mukabil, derinlikleri ışıksız olan göller de ihtiva ettiği su miktarına nazaran, yalnız mahdut bir bölgesi ışığın tesiri altında kaldığından ve meydana getirebildikleri organik madde, nispeten az olduğundan, OLİGOTROF GÖL namını alırlar.”
YARIN : EĞİRDİR GÖLÜ, MENBALARLA MI BESLENİYOR?