Gıda Kontrol Görevlilerine Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
İl / İlçe Müdürlüğü Gıda Kontrol görevlilerine yönelik “Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyet Tebliği” kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
İl Müdürlüğü toplantı salonunda İl/İlçe Müdürlüklerinden 39 kontrol görevlisinin katılımıyla, perakende et satış koşullarının düzenlemelerini içeren Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri hükümlerinin daha iyi anlaşılabilmesi ve İlimiz genelinde uygulama birliğinin sağlanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda; Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personellerinden Veteriner Hekim Kemale Selin KANDEMİR, 13 Şubat 2015 tarihinde yayımlanan “Et ve Et ürünleri Tebliğ Değişikliği” ile perakende et satış koşullarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni uygulamaları hakkında bilgi verirken, Veteriner Hekim Orhan BİLGİN, perakende et satışı yapan kasapların lokanta, restoran, kurum yemekhanesi vb toplu tüketim yerlerine kıyma ve çiğ et satış koşullarını düzenleyen 27 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan “Gıda İşletmelerinin Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Dair Tebliğ” kapsamında şu bilgiler verdi.
“İlgili Tebliğlerle yaşanan değişikliklerle;
1) TGK Et ve Et Ürünleri Tebliğinde 13 Şubat 2015 tarihinde yapılan değişiklikle, kasapların faaliyetlerinde bazı kısıtlamalar getirilmiş oldu.
Şöyle ki; Artık kasaplar
-Hazır kıyma ve köfte yapıp satışa sunamayacak,
-Çiğ kanatlı etlerini parçalayıp dökme olarak reyona koyup satamayacaklar,
-Fermente Sucuk gibi et ürünleri üretip satamayacaklar (1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren)
2) 27 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan Gıda İşletmelerinin Yerel, Marjinal ve Sınırlı
Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Dair Tebliğ ile; kasapların lokanta ve restoranlara kıyma ve çiğ et verebilmeleri yolu açılmış ve bu hususlara ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
Bu kapsamda kasaplar; Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyet Tebliği kapsamında faaliyet göstermek istediklerini belirten Dilekçe ve Taahhütname ile İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek İşletme Kayıt Belgelerini yenilemeleri ve Bakanlığımızca Tebliğde istenen kayıtları tutmaları durumunda 50 km yarıçaplı bir alanda bulunan lokanta, restoran gibi perakende işletmelere haftalık toplam 2500 kg’ı geçmemek şartıyla çiğ et ve kıyma satışı yapabileceklerdir.”