Ali Taş'ın dördüncü kitabı "Bellek ve Tarih" okuyucularıyla buluştu
İşadamı kimliği ile tanıdığımız Bilgisayar Mühendisi Hemşehrimiz Ali Taş'ın dördüncü kitabı "Bellek ve Tarih" okuyucularıyla buluştu.
"Sakin Şehrin Bilgisayarından", "Nasıl İnsan Oldum?" ve "Ne İşim Var Siyasette" isimli kitapları yayınlanan Ali Taş, basımı tamamlanan son kitabı "Bellek ve Tarih"i imzalayarak Eğirdir Akın Gazetesi İmtiyaz Sahibi Abdullah Sinan'a hediye etti.
"Amacımız; tarihi bugünün ışığında yeniden yazmak değil, bellek’tekileri ortaya çıkarmaktır." diyen Ali Taş, yeni kitabı ile ilgili olarak gazetemize şu bilgileri verdi:
"‘Bellek ve Tarih’ kitabımız çıktı. Bugünü anlayabilmek, geleceği okuyabilmek ve yeniden yapılandırabilmek için uzun geçmişi bilmek gerekir. İnsanlığı görmek, yaşadığımız şehrin değerini bilmek adına belleği aydınlatmaya ve farkındalık sağlamaya çalışıyoruz. Amacımız; tarihi bugünün ışığında yeniden yazmak değil, bellek’tekileri ortaya çıkarmaktır.
Bağ kurma ihtiyacı; beyinlerimizin içinde yazılıdır, aynen ana-çocuk ilişkisindeki gibi insanlığa değer katan analarımız, yaşadığımız coğrafyaya yani Anadolu’ ya adını vermişlerdir. Eğirdir; Anadolu’ da gönülleri ağırlamaya hazır, Mevlana’nın ışığının değdiği köşktür. Aynı zamanda ana kucağımızdır.
Ait olduğum toplumun diliyle dünyayı algılamaya başladım. Ana dilim Türkçe’nin yarattığı kültüre bağlıyım. Bu kültür, bireyi olduğum milletin maddi manevi birikimlerinde bazen kilim’ de, bazen dilim’ de, bazen de insani değerlerimde ortaya çıkar. Yaşadığımız şehir, insanlara ayna tutar. Şimdiyi bilebilirsiniz ama geçmişi göstermezseniz, geleceğe ışık tutamazsınız. Geçmişi gösterecek, geleceğe ışık olacak, aynamız müzemiz eksik. Gerekirse gönlümüzü ortaya koyacak, geleceğe ışık olacağız. Bu hepimizin görevi olmalıdır.
Türkçe; medeniyet dili olarak varlığını, bir Yunus Emre, bir Mevlana olarak ispatlamıştır. Medeniyet, insani değerlere sahip olmaktır. Uygarlık ise teknolojik gelişmeye işaret eder. Bilim ise insani değerler adına hakikat’ a ulaşmaktır. Eğer teknolojik gelişmeler; insani değerlere zarar veriyorsa, medeniyetten dolayısıyla uygarlıktan söz edilemez.
Tarih bize çok şey öğretir. Çoğu Peçenek Türkleri, Oğuz birliğine dahil olmadıkları için Avrupa halkları ile karışıp gittiler. Sadece akıllı olmak yetmiyor, birlik olmakta gerekiyor. Hiç olmazsa birbirine yakın kültürler elde ettikleri ortak kazanımları, medeniyet yolunda kullanmalıdır. Yoksa son iki yüz yılda olduğu gibi ve covid-19 salgınıyla tescillendiği üzere uygarlık yarışı adına dünya, farklı kültürlerin çatışma alanına çevrilmektedir.
Başarmak adına; görmezden gelinen duygular, bizi iç huzursuzluğa ve endişeye sevk etmekte ve bellek te boşluklar oluşturmaktadır. Endişeden kaçmak için daha hızlandığımızda gerçeklik algısı değişmekte, bellek bozulmaktadır. Oysa bilmek ve sevmek için zamana ihtiyacımız var. Geçmişten ya da bellekten bir şeyler öğrendik ise eğer, geçmişin anlamını yeniden yazabiliriz. Dil, gerçekliği yeniden yaratır. Türkçe ile gerçekliği ve dünyayı yeniden yapılandırmak dileğiyle."
Ali Taş Kimdir?
1960 yılında Eğirdir’ de doğdu. İlk, orta, lise tahsilini Eğirdir’ de tamamladı. 1976-77 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği Bölümüne girdi. 1983 yılında Koç Grubu şirketlerinden RAM Dış Ticaret A.Ş.’ de bilgi işlem yöneticiliği yaptı. 1984 yılında yine Koç Grubu şirketlerinden Koç Burroughs (/ Koç Sistem) A.Ş.’ de uzman sistem analist olarak görev yaptı. Aynı zamanda 1987 yılında İ.Ü. İşletme İktisadı Enstitüsü’ nü tamamlayıp, Chrysler Kamyon İmalat ve Ticaret A.Ş.’ de bilgi işlem ve maliyet muhasebesi yöneticiliği (/ müdürlüğü) görevini ifa etti. 1992 yılından itibaren baba mesleği olan Arçelik Bayiliğini ailesi ile beraber devam ettirmektedir. 1994 – 2000 yılları arasında parti yöneticiliği ve Belediye meclis üyeliği yapmıştır. Evli ve iki erkek evlat babasıdır.