ISVAK’TA MERMER PANELİ…5
5. BÖLÜM
- İZİN VERİLEN MERMER OCAKLARI ALANLARININ %63’Ü SÜTÇÜLER’DE, %21’İ İSE EĞİRDİR’DE BULUNUYOR!!!
- ISPARTA’ DA 2013 YILI İTİBARİ İLE; ORMAN ALANLARINDA 211 ADET MERMER OCAĞI VAR VE BU OCAKLAR, 720 HEKTAR ALANI KAPSIYOR!!!
- BU MERMERLERİN VERİMLERİ; %5’İN ALTINDA VE %2’ YE KADAR DÜŞEN ÜRETİMLER YAPILMAKTA…
- NE OLDU DA ISPARTA, MERMER SEKTÖRÜNÜN PARLAYAN YILDIZI OLDU?!!!
- SÜTÇÜLER’İN YEŞİLYURT KÖYÜ; GRİ MERMER “GALAXY SİLVER” İLE ÖZDEŞLEŞTİ!!!
- ISPARTA VE BURDUR MERMERİ; “EPOKSİ” SAYESİNDE DEĞER KAZANDI!!! EPOKSİ OLMASAYDI, ISPARTA VE BURDUR MERMERİ, BU DENLİ DEĞER KAZANAMAYACAKTI.
- EN DEĞERLİ TAŞ, SATILIYORSA “MODA” DEMEKTİR, SATILAMIYORSA, “MODASI YOK” DEMEKTİR!!!
Senirkent, Ş.Karaağaç, Aksu ve Isparta’nın diğer ilçelerinde de “BLOK MERMER” üretimi yapılmaktaydı… Burdur ise; Isparta’dan daha önceleri, Mermer sektöründe mermer üretimine başlamıştı… Isparta, yaklaşık 10 yıldır mermer sektöründe üretim yaparken, Burdur, 15 – 20 yıldır mermer üretiyordu…
***
…Ve Burdur’daki Mermer Ocaklarının sayısı, Isparta’ya göre (4) kat daha fazlaydı… Isparta ve Burdur Bölgesinde çıkartılan Mermerler; yapısı gereği var olan boşluk ve kılcal çatlaklar, ÇİN’in bulmuş olduğu, Çin’e ait olan ve yapıştırıcı özelliği taşıyan (=tamir) “EPOKSİ” sayesinde değer kazanıyordu…
Eğer, “EPOKSİ” olmasaydı, Isparta ve Burdur’un Taşları (=MERMER)’leri, bu kadar değer kazanamayacaktı!!!
İşte bu yüzden, “EKONOMİK DEĞER” kazanıyordu Mermerimiz.
***
Mermer’de de “MODA” vardı… Eğer, modası geçmişse Mermerin, o ürün satılmazdı!!! Mermercinin lügatında; satılmayan altın bile değersizdi. Ve o, sadece vitrinde dururdu… Reel sektör dediğimiz bu sektörün içinde bulunanlar, bütün bunları yaşıyordu…
Örneğin; Antalya Finike Bölgesinde çıkan “LİMRA TAŞI”, yaklaşık 10 yıl öncesi, çok iyi satılırken, şimdi ise pazarı %70 - %80 oranında azalmıştı…
Yine, genellikle Denizli Bölgesinde daha çok çıkan “TRAVERTEN”, 8 – 10 yıl önce, başta Amerika olmak üzere, diğer birçok ülkeye satılırken, Amerika’nın çekilmesinden dolayı, yaklaşık %50 oranında pazarı düştü… Onun için, biz buna; “MODASI GEÇTİ” diyebiliriz…
Ve şu anda, bütün bunları da dikkate alarak haykırabiliriz: “ISPARTA VE BURDUR BÖLGESİNİN MERMERLERİ, SATILMAKTADIR!!! YANİ; MODASI DEVAM ETMEKTEDİR!!! Bu tabii ki; 5 yıl, ya da 10 yıl sonra aynı şekilde satılacak anlamına gelmiyordu… Onun için, atalarımızın da söylediği gibi; “ÇEŞME AKARKEN, TESTİMİZİ DOLDURMALIYDIK.”
***
GELECEK YAZI: MERMER ÜRETİMİ VE ÇEVRE !!!
BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN…