SDÜ’de Yavru Vatan Kıbrıs Konuşuldu
Türk Dünyası ve Akraba Topluluğu’nun düzenlediği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu’nun katılımıyla “Geçmişten Günümüze Yavru Vatan Kıbrıs” konulu konferans gerçekleşti. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’ndeki programa, Prof. Dr. Süleyman Seydi, Vali Yardımcısı Taceddin Özeren ve Hüseyin Avni Bıçaklı katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşının ardından Rauf Denktaş’ın “Benim iki bayrağım var” şiiri dinlendi. Prof. Dr. Süleyman Seydi’nin yönettiği seminerde Kıbrıs sorununun başlaması ve gelişimi hakkında konuşan Doç. Dr. Hasan Cicioğlu, Rumların Kıbrıs adası için nasıl örgütlendiklerini anlattı. Osmanlının Kıbrıs’a Türk vatandaşlarını nasıl yerleştirdiği konularına da değinen Cicioğlu, aslında Osmanlının adaya gelişiyle beraber Rumların da birçok anlamda özgürlük elde ettiklerini söyledi.
KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş sunumunda, tarihsel süreçte Kıbrıs – Türkiye ilişkilerinden bahsetti. Önceki yıllarda İngilizlerin yaptıkları nedeniyle Kıbrıs Türklerinin milli değerlere hasret kalış hikâyelerini anlatan Serdar Denktaş, “ İngilizler İstiklal Marşını ve Türk bayrağını yasaklamıştı. Halk, marşımızı fısıltıyla söylüyordu. Türk bayrağı da sadece Türk Konsolosluğunda asılıydı. İnsanlar önünden geçerken ancak fes çıkararak saygılarını ifade ediyorlardı.“ ifadelerini kullandı.
1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin yavru vatan Kıbrıs’a gelmesinin sadece bir kurtarma operasyonu değil belirsizlikle geçen yarım asrın ardından gelen istikrarın başlangıcı olduğunu söyleyerek “Kıbrıs’ın Türkiye’yle bir an önce ilişkilerini daha da sağlamlaştırması ve iki ayrı vatandaş olmaktan kurtulmak gerek. Bunu yaparsak dünyanın dışlaması bizi etkilemeyecek ve çok çabuk kalkınacağız.” dedi.