Isparta Ekonomi Forumu Düzenlendi
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım: “...Verilen teşvikten Isparta halkının memnun olmadığını biliyorum.”
Isparta Ekonomi Forumu Barida Hotel’s Eğirdir Salonu’nda gerçekleşti. Gerçekleşen programda Isparta ve Türkiye ekonomisi konuşuldu. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Isparta ekonomide gelişen bir şehir ancak verilen teşvikten Isparta halkının memnun olmadığını biliyorum” dedi.
Programa Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Müsteşar Yardımcısı İsa Coşkun, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Üretici Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, Gümrük Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrolü Genel Müdürü Murat Özsoy, Isparta Valisi Vahdettin Özkan’ın yanı sıra iş adamları ve daire müdürleri de katıldı.
Isparta Valisi Vahdettin Özkan, forumda yaptığı konuşmada “ilimiz açısından önemli bir gün. Ekonomi bakanlığı öncülüğünde Isparta’mızın ekonomi konusunda sıkıntıları Ankara’da görüşüldü. Sektörlerimizde yatırımcılarımızdan ihracat yapmak isteyenlerin sorunlarını ilgili birimlere aktarmak yerine tek tek karar mercilerin ilimize gelerek bu hizmeti sunma kararı aldılar. İlimiz ve sektörlerimiz içerisinde üretim yapmak isteyen vatandaşlarımızın sorunları nelerdir, bu soruların cevapları Ankara’da görüşülüp burada sergileniyor.
Isparta ilimiz nüfus olarak 420 bin nüfusumuz var. Bizim ilimizde tarımsal potansiyel hayvansal potansiyelimiz var. Kırsal turizm alanında ciddi potansiyel var. Bunların yanında iyileştirmemiz gereken alanlar var. Isparta deyince ilim şehri, eğitim kenti akla geliyor. Hep beraber iyileştirme alanlarını düşünmemiz gerekiyor. İlimizde yaşam standartları oldukça yüksek. Bunun sonucu olarak kamu görevlileri emekli olduktan sonra burada yerleşmektedir. Emeklilere güzel olanaklar sağlayan bir şehir. Bu konuda da Isparta için iyileştirme konularını burada hep beraber konuşacağız” dedi.
Türkiye ekonomisinin geneline bakıldığında dünyadaki olumsuzluğa rağmen büyümesine devam ettiğini belirten Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, geçen yıl 2.9’luk büyüme olduğunu ve Türkiye’nin sadece ekonomisinin büyümediğini, istihdam oluşturmaya da devam ettiğini söyledi. Yıldırım, Türkiye’nin ihracatını büyütmeye devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Daha önemlisi hizmet ihracatımız büyüyor. Sadece mal ihracatından para kazanmıyoruz. Dünyanın hemen hemen her ülkesine gidiyoruz. Yakın zamanda İtalya’ya, ardından da Angola’ya gideceğiz oradan Mozambik’e gideceğiz. İş adamlarımızla gidiyoruz. Bu anlattıklarımızı yabancılar çok daha iyi biliyor. Çünkü, Avrupa 2008 krizinin etkisini daha üzerinden atabilmiş değil. 2023 hedefleri derken kentlerimizin ve sektörlerin de hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmada belli problemler oluyor ise de bunları gün be gün takip ediyoruz. Dünyada ciddi rekabet var. Katma değeri yüksek malları ihracat etmemiz çok daha önemli”
Isparta ekonomisinin durumundan da bahseden Yıldırım, şunları söyledi: “Isparta; önem verdiğimiz gönlümüzde önemli olan bir kentimiz. 2002 yılına göre 2014 yılında 3 kat daha fazla ihracat yapılmış. Yaklaşık 140 milyon dolarlık ihracat. Bu hedef yeterli mi? Potansiyeline göre güzel rakam ama yeterli değil. Pek çok kentimize göre dış ticaret açığı veren bir kent. İthalatı düşük bir kent. Isparta ihracatının bugün 200 milyon dolara yaklaştığını varsayabiliriz. Isparta ihracat yapmayı öğreniyor. 2002 yılında Isparta’da 58 firma 55 ülkeye ihracat yaparken bugün 127 firma 96 bölgeye ihracat yapar hale gelmiş. İhracata doğru olumlu bir gelişme görüyoruz. İlk 1000 ihracatçımız içinde Isparta’dan iki firma var. Bu sayı artmalı."
Isparta’nın sadece tarım açısından değil sanayi konusunda da fırsatlara açık bir şehir olduğunu kaydeden Yıldırım “Gülü nereye baksak görüyoruz. Ama halıyı da unutmamak lazım. Halının korunmasını son derece önemsiyoruz. Şubat ayından itibaren dışarıdan halı gelmemesi konusunda çalışmalar yaptık. Türkiye içerisine Isparta halısının yaygınlaştırılması konusunda da çalışacağız.
Bir önemli konu da illere yatırım teşvikleri uygulayacağız. Bu konunun önemini biliyorum. Teşvik sistemimiz bölgeler esasına dayanıyor. 1-6 ya kadar dayanıyor. Ama Ispartalının teşvikini beğendiğini söyleyemem. 2012 Haziran’dan itibaren yeni bir teşvik sistemi uyguluyoruz. Yatırım teşvikleri. Birkaç parçadan oluşuyor. Bölge sistemi üzerinde durduğunu biliyoruz. Yeni teşvik isteğimiz bölgeler esasına dayanıyor. Isparta’nın da bu kısmı fazla sevdiğini söyleyemem. Bu Antalya ve Denizli için de geçerli. 4-5-6. bölgelerin lehine olan bir sistem. Kalkınma Bakanlığımızın 61 kriterine göre oluşturduğu bir sistem. Bizim teşvik sistemimiz bundan ibaret değil. Total teşvik sistemimizin sadece 5’te 1’i bu. 5 ayrı bölüm daha var. Örneğin öncelikli sektörler var. O alanlar da yatırım yaparsanız 5. bölgedeki teşviklerden yararlanabilirsiniz. Öncelikli sektörler çıktığı gibi de kalmadı. Önerilere göre 6 madde daha yazıldı. Öncelikli sektörlerin sayısı artırılıyor. Bunlara yatırım yapanlar çok avantajlı. Stratejik yatırmalar var birde. Bu alanda yatırım yapıyorsanız hangi ilde yatırım yaptığınızın önemi yok. 5. Bölge teşviklerinden faydalanıyorsunuz. Bir de büyük yatırımlar var. Bunlar Denizli, İzmir için de geçerli. Sadece bölgesel teşviklere takılıp kalmayın. Ancak teşvik sitemiyle ilgili yaşadıklarınızı tek tek bilmek istiyoruz. Birlikte hareket edersek Isparta için daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.