İZ TV’de yeni bir sualtı kuşağı başlıyor
İZ TV İlk bölümde Eğirdir ve Salda göllerini ele alarak iki gölün sualtı güzelliğini ekrana taşıyacak
Sualtı fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin ve sualtı kameramanı Engin Aygün, “Sualtı Kâşifleri” belgesel kuşağıyla İZ TV’de.
Keskin ve Aygün programda Türkiye’nin göllerine dalıyor; zenginliklerini ve karşı karşıya olduğu tehlikeleri anlatıyor. Sualtı kâşifleri ayrıca mağara, kanyon, batık şehir gibi değerleri de tanıtıyor.
Sualtı fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin ve sualtı kameramanı Engin Aygün’ün vizörlerinden sualtının güzellikleri su üstüne yansıtılıyor.
Ali Ethem Keskin ve Engin Aygün’ü sualtı camiası çok yakından tanımakta fakat camia dışındakiler için her ikisini kısaca tanıyalım;
Ali Ethem Keskin’in sualtına ilgisi çocukken başlamış, ardından fotoğraf tutkusu gelmiş. Bir yandan eğitimine de devam ederken bir yandan da dalış eğitimi alarak bu yönde ilerlemiş. Sualtı fotoğrafçılığı alanında birçok başarılı işe imza atmış. 3000’den fazla dalış yapan başarılı dalgıç ve fotoğrafçı, uluslararası yarışmalarda aldığı ödüllerle hedeflerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Ayrıca Atlas dergisi fotoğrafçısı ve Sualtı Araştırmaları Derneği Mağara Dalış Araştırma Grubu (MADAG) üyesi. Çalışmalarına ara vermeksizin yurt içinde ve yurt dışında devam etmekte.
Engin Aygün, fotoğraf ve film çekimine hobi olarak başlamış, sonrasında bunu profesyonel olarak yapmaya karar vermiş. Hem sualtı kamera sistemleri üretiyor hem de ürettiği bu ürünleri sualtında kullanarak başarılı işlere imza atıyor. Sualtı fotoğraf - video konusunda birçok ödüle sahip.
Bu kuşağı biraz anlatmaya çalışırsak;
Ülkemiz göl ve mağara bakımından bir hayli zengin. İklimlerin değişimi, tarımsal amaçlı olarak göllerin kurutulmaları ve sanayi atıkları göllere çok büyük zararlar vermekte. Göllerin ve suyun önemine dikkat çekmek ve üst yüzeyini gördüğümüz ama altında nasıl bir hayatın olduğunu bilmediğimiz ülkemiz göllerinin izini bu kuşakta sürmeyi hedefliyoruz. Sualtı kaşifleri sadece göllerle kalmayarak mağara, kanyon, batık şehirleri de bu kuşakta keşfedecek.
Programın ilk bölümde Eğirdir ve Salda gölleri ele alınarak bu iki gölün sualtı güzellikleri ekrana taşınıyor.
Eğirdir Gölü Isparta sınırları içinde, göller bölgesinin doğal zenginliklerinin başında geliyor ve Türkiye’nin 4. büyük gölü. Göl flora ve fauna bakımından çok zengin. Gölde, balıkçılık ve kerevit potansiyeli oldukça yüksek. Tatlı su kaynağı olarak da Isparta’nın içme suyu ihtiyacını karşılamakta. Göl etrafı tarım alanı olduğundan tarımda kullanılan ilaçlar ve tarım için gölden yapılan sulama göl için büyük tehlike oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için jeoloji mühendisleri, uzmanlar ve STK’lar çalışmalar yapmaktalar.
Salda gölü ise Burdur’a bağlı Yeşilova ilçesinde, göller bölgesi içinde yer alıyor. 184 metreyle Türkiye’nin en derin 2. Gölü. Türkiye’nin en temiz en berrak gölü olma özelliğini korumakta. Tatlı-soda su özelliğinden dolayı göl bol miktarda magnezyum içeriyor. Bu magnezyum göldeki bakteriler tarafından tüketiliyor ve beyaz renkli hidromanyezit mineraline dönüşerek onların yapı taşlarını oluşturuyor.
Gölün en büyük özelliği göldeki magnezyum yüklü beyaz kayaların aynısının Mars’ta da olduğu. Bilim adamlarının yapmış olduğu çalışmalara göre Salda gölü Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan dünya üzerindeki iki yerden birisi. Böyle bir durumda ülkemizdeki bu kadar temiz, berrak ve önemli bir gölün korunması kaçınılmaz oluyor.
Ülkemizde belki de görmediğimiz, hiç bilmediğimiz, hangi özelliklere sahip olunduğu bilinmeyen bir çok yer var. Özellikle göllerimiz denizlerimizden çok daha önemli. Mevsimlerin değişimi ve kuraklık yüzünden giderek yok olmaya başlayan göllerimizin sualtını belki de ilk ve son olarak bu kuşakta görebileceksiniz.
İZ TV göllerimizin ve mağaralarımızın gizemini sizler için sürüyor. Sualtının görünmeyen, bilinmeyen sırları bu kuşakla ekrana geliyor. Bu gizemli dünyanın izlerini Ali Ethem Keskin ve Engin Aygün’ün kadrajlarından izlemeye hazırsanız İZ TV’ye davetlisiniz.
Programın yayın saatleri:
04.04.2015 - 13:15
05.04.2015 - 22:00
14.04.2015 - 07:15