Balonlar, otizmde farkındalık için gökyüzüne bırakıldı
Isparta'da otizmde farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla etkinlik düzenlendi. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel farklılık olan otizm, günümüzde her 68 çocuktan birisinde görülüyor.
Otizm; din, dil, ırk, sosyal statü ayırt etmiyor.
Isparta Endüstri Meslek Lisesi önünde başlayan yürüyüşe katılanlar üzerlerinde, "Otizme yeşil ışık yak", "Tohum toprağa engelliler topluma emanettir", "Otizm eksiklik değil farkındalıktır" yazılı pankartlar taşıyarak, Valilik tören alanına kadar yürüdü.
Otistik Bireyleri Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Uygun, burada yaptığı konuşmada, otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2008 yılından bu yana 2 Nisan'ın "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak kutlandığını söyledi.
Otizmin beyin yapısını etkileyen karmaşık gelişimsel bozukluk olduğunu ifade eden Uygun, şöyle konuştu:
"Otizmde erken teşhis ve yoğun özel eğitim çok önemlidir. Otizmi bilmenin ve otizmli bir çocukla yaşamanın güçlükleri varsa aynı şekilde otizmi bilmeyen, tanımayan ve otizmli bireylere nasıl davranılacağını bilmeyen toplumda yaşamak daha zordur. Otizm toplumsal bir sorundur. Bu sorunun aşılabilmesi için hep birlikte hareket etmeliyiz."
Otizmli çocuğu olan anne ve babaların tecrübelerini birbirleriyle paylaşmasının önemli olduğunu vurgulayan Uygun, bu paylaşımın hem otizmlilerin hem de anne ve babanın hayatını kolaylaştıracağını kaydetti. Uygun, yetkililerin otizmde farkındalık yaratmada çok önemli roller üstlenebileceğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından etkinliğe katılan öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, gökyüzüne onlarca balon bıraktı.