"Su gibi aziz olmak için" önemli çağrı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"Su gibi aziz olmak için" önemli çağrı
Haberin Tarihi: 23.3.2015 09:12:00 - Okunma Sayısı:1631 defa okundu.

Sürdürülebilir kalkınmanın itici güçlerinden suya erişimin herkesin hakkı olduğunun altını çizen İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, 2023'te su sıkıntısı yaşanabileceği öngörülerine karşı "suya sahip çıkma" çağrısında bulundu.

“Su gibi aziz olmak için” önemli çağrı

 

İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu:

- “Bereketli Anadolu su konusunda zengin değil. 2023’te su sıkıntısı yaşanabileceği

öngörülerine karşı, suyumuza sahip çıkarak, sürdürülebilir su yönetimini başarabiliriz”

- “SÜT-D olarak suyun sürdürülebilir tüketimi için belediyelerimizi park, bahçe ve

caddelerde gri su kullanımını artırmaya, su geri dönüşümüne davet ediyoruz”

            Sürdürülebilir kalkınmanın itici güçlerinden suya erişimin herkesin hakkı olduğunun altını çizen İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, 2023’te su sıkıntısı yaşanabileceği öngörülerine karşı “suya sahip çıkma” çağrısında bulundu.

            Prof. Dr. Karaosmanoğlu, 1994 yılından bu yana Birleşmiş Milletler kararı ile her yıl 22 Mart tarihinde Dünya Su Günü’nün kutlandığını anımsatarak, “kutlama- değişim-hazır olma” anlamına gelen günün bu yılki temasının “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma” olarak belirlendiğini kaydetti.

            Suyun insanoğlunun yanı sıra bitki, hayvan ve tüm ekosistem için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Su, sürdürülebilir kalkınmanın itici güçlerinden. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, toplam su tüketiminin yüzde 60-90’ını tarım, yüzde 5-10’unu ev, yüzde 5’ini ise endüstri kullanımı oluşturuyor. Bu veriler gıda için suya ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu, evde ve endüstride su yönetiminin ne ölçüde ciddi olduğunu göstermektedir. Ancak yerkürede herkes için su emre amade değil. Talep ile arz dengesi her yerde yok. Su kalitesi, iklim değişikliğinin su döngüsüne etkileri ve kuraklık öne çıkan sorunlar. Su paylaştığımız ulusal varlığımız olup, sınır aşan sularla aynı zamanda diplomasinin de kritik öğesidir” dedi.

            Suyumuza sahip çıkalım!

            Bereketli Anadolu’nun su bakımından zengin olmadığını kaydeden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “2023’te su sıkıntısı yaşanabileceği öngörülerine karşı suyumuza sahip çıkmalıyız. Biz ‘su gibi aziz ol’ diyen bir kültüre sahibiz. Suyu geri dönüştürerek, bugünden sürdürülebilir su yönetimini başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

            Prof. Dr. Karaosmanoğlu, bu noktada SÜT-D olarak gri su kullanımını arttırmak üzere çağrıda bulunduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

            “Suyun sürdürülebilir tüketimi için belediyelerimizi park, bahçe ve caddelerde gri su kullanımını artırmaya, su geri dönüşümüne davet ediyoruz. Kendilerine dernek olarak her türlü desteği vereceğimizin de altını çiziyorum. Hepimizin Dünya Su Günü kutlu olsun.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap