BAKA heyeti, Çin’deki dünyanın en büyük doğaltaş fuarında incelemelerde bulundu
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Türk doğaltaş sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Çin’de 15. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılan bölge firmaları yalnız bırakmadı. BAKA heyeti, Çin’deki dünyanın en büyük doğaltaş fuarında bölgenin mermerlerini sergileyen firmalara destek verdi ve firmaların uluslararası ticaret bağlantıları kurmalarında yardımcı oldu. Çin’de doğaltaş ticaretinin en yoğun yapıldığı Fujian bölgesindeki doğaltaş işleme tesislerini de gezen BAKA heyeti, Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’ndeki toplantıda ise bölge ile Çin arasındaki ticari ilişkilerin artırılması amacıyla yapılacak faaliyetleri değerlendirdi.
Dünyada mermer ve doğaltaş sektörünü buluşturan en büyük fuar olarak kabul edilen Xiamen International Stone Fair (Xiamen Uluslararası Doğaltaş Fuarı) bu yıl 15. kez konuklarını Çin Halk Cumhuriyeti’nin Xiamen kentinde ağırladı. 6-9 Mart 2015 tarihleri arasındaki Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na Türkiye'den Ege Maden İhracatçılar Birliği’nin öncülünde ulusal katılım olarak 67 firma ve bireysel katılımla toplamda 130 firma, 2.303 m2 büyüklüğündeki Türkiye salonunda stant açtı. 166 bin m2'lik kapalı alanda gerçekleşen 470'i yabancı (54 ülkeden) olmak üzere yaklaşık 2 bin firmanın stant açtığı fuarı 130 bin profesyonel ziyaret etti.
BAKA Yönetim Kurulu üyeleri Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf KEYİK, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN, Burdur İl Genel Meclisi Başkanı Osman KARAKAYA, Isparta İl Genel Meclisi Başkanı Ali BOLAT ile BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı ÖZEN, BAKA Dış İlişkiler ve Tanıtım Birim Başkanı Mehmet PEHLİVAN ve BAKA Burdur Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet CANDAN’dan oluşan BAKA heyeti de; fuarda incelemede bulundu.
Batı Akdeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların uluslararası ticaret bağlantıları kurmalarında yardımcı olmak için fuara katılan BAKA heyeti, Burdur, Isparta ve Antalya’da faaliyet gösteren Portsan Mermer A.Ş, Aytaş Akın Mermer, İlci Madencilik, As Güreller, Ensar Mermer, Antalya Mermer, Adalya Mermer, Demmer gibi firmaların stantlarını ziyaret etti.
Batı Akdeniz Bölgesi’nin lokomotif sektörü mermercilikte faaliyet gösteren firmaların uluslararası ticaret bağlantıları kurmalarında yardımcı olmak amacıyla fuarda bulunduklarını belirten BAKA heyeti, dünya genelinde bölge taşlarının markalaştığını ve aranan taş olduğunu görmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.
BÜYÜKELÇİLİKTE TİCARİ İLİŞKİLERİN
ARTIRILMASI İÇİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
BAKA heyeti, Batı Akdeniz Bölgesi ile Çin arasındaki ticari ilişkilerin artırılması için yapılacak faaliyetleri değerlendirmek üzere Pekin’de Türkiye Büyükelçiliği’nde de Büyükelçi Ali Murat ERSOY ve Ekonomi Bakanlığı Pekin Ticaret Ateşesi M.Halil MADAZLI ile değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Çin’in büyük bir pazar olduğuna ve özellikle kozmetik sektöründe ciddi bir ticaret hacmi yakalanabileceğine dikkat çekilen toplantıda; Çin’de az da olsa bir daralma ile beraber inşaat sektörü, doğaltaş, yaş sebze-meyve, kuru meyve alanlarında Çin pazarının canlı ve ürün ithal etme eğiliminde olduğu vurgulandı.
BAKA heyeti, fuar ziyareti yanı sıra Çin’de doğaltaş ticaretinin en yoğun yapıldığı Fujian bölgesindeki doğaltaş işleme tesislerinde incelemelerde bulundu. Çin’de en büyük doğaltaş işleme tesislerinin bulunduğu bölgede; her bir işleme tesisinin yaklaşık 150 – 200 dönüm üzerine kurulu olması, her fabrikada da en az 15 katrakt bulunup yıllık 100 bin ton mermer işleme kapasitesinin olması dikkat çekti. BAKA heyeti, mermer artık malzemeleri ve kimyasalların karışımı ile yapay mermer üretimi yapan bir işletmeyi de ziyaret ederek bilgi aldı.