16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Kayın mantarı yetiştiriciliği gelir kaynağı olacak

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kayın mantarı yetiştiriciliği gelir kaynağı olacak
Haberin Tarihi: 25.2.2015 09:01:00 - Okunma Sayısı:5220 defa okundu.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğünce Çandır köyü ve çevresindeki köylerde yaşayan vatandaşlara verilen eğitimle kayın mantarı yetiştirici sayısının 150'ye çıkartılması hedefleniyor

Kayın mantarı yetiştiriciliği gelir kaynağı olacak

 

            Isparta Orman Bölge Müdürlüğünce Çandır köyü ve çevresindeki köylerde yaşayan vatandaşlara verilen eğitimle kayın mantarı yetiştirici sayısının 150'ye çıkartılması hedefleniyor

            Isparta Orman Bölge Müdürlüğünce odun dışı orman ürünlerinden elde edilen faydanın arttırılması amacıyla yürütülen çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı.

            Uygun iklim koşullarının sağladığı tespit edilen Çandır Köyü ve çevre köylerde organik kayın mantarı yetiştiriciliğine ilgi her geçen gün artıyor. Bu kapsamda Orman Bölge Müdürlüğünce Çandır Köyünde çevre köylerden halkın katılımı ile uygulamalı mantar yetiştiriciliği eğitimi verildi.

            Türkiye'de üretimine ilk kez Artvin'de başlanan kayın mantarı bundan böyle Isparta'da da üretilecek. Orman Bölge Müdürlüğü, Sütçüler İlçesi'ndeki Çandır Bölgesi'ni 'Mantar Vadisi' ilan etti. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nce odun dışı orman ürünlerinden elde edilen faydanın artırılması amacıyla yürütülen çalışma kapsamında yöre halkına eğitim verildi. Sütçüler Kaymakamı İdris Koç, Orman Bölge Müdürlüğü teknik personeli, muhtarlar, köy kooperatif başkanları ve vatandaşların katıldığı eğitimde, uzun süredir mantar yetiştiriciliği alanında çalışma yapan Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya tarafından kayın mantarının ağaç kütüğüne yetiştirilmesi, hazırlanışı ve bakımı konuları uygulamalı olarak anlatıldı.

            Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, kayın mantarının az gelirle yüksek maliyet sağlayan bir tür olduğuna dikkati çekerek, "Kayın mantarı dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar türüdür. Yetiştirilmesi beyaz mantarlara nazaran kolay, yatırım maliyeti daha az. Ayrıca yüksek besin değeri ve tıbbi bakımından önemli bir yeri var. Kayın mantarının, B1 ve B2 değeri diğer türlere göre daha yüksek. Doğal antibiyotik özelliğine sahip ayrıca birçok kanser türünün tedavisinde yurt dışında kullanılıyor" dedi.

            Kütükler üzerinde yapılan üretimde uygun şartlarda 3- 4 yıl boyunca verim alabildiğini söyleyen Mustafa Değirmenci, tesis edildiği birinci aydan sonra uygun koşullarda mantardan 6 ay boyunca 15 günde bir yaklaşık 3- 4 kilogram olmak üzere ortalama 35- 40 kilogram hasat alınabildiğini kaydetti. Kayın mantarı türünün 25 derece civarında sıcaklık isteğini, bu nedenle de Çandır bölgesinin bu konuda avantajlı olduğunu belirten Mustafa Değirmenci, bölgede türün sıcaklık, nem ve ışık isteklerinin ilk üretimlere göre uygun olduğunu söyledi. 

            Değirmenci, "İstenilen değerlere ulaşılması için iklimlendirme ve enerji ihtiyacı burada yok. Dolayısıyla maliyet açısından bu bölgeyi avantajlı hale getiriyor. Çevre köylerde farklı noktalarda denemeler yapılacak. Orman köylülerimizin gelirini arttırma yönünde uygulamalar kapsamında eğitim ve araştırma çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

            Kayın ağacından 3- 4 santimlik bir parça kesiliyor. Gerekli tohumlar kütük üzerine yerleştiriliyor. Parçanın kenarları talaş ve pamukla kaplanıp az miktarda su sıkılıyor. Sonra kesilen parça üzerine çiviler çakılıyor. Kesilen parçada arada belli bir mesafe bırakıldıktan sonra kütükle yeniden birleştiriliyor. Son olarak naylonla kaplanan alanda nemli ortam oluşturulması sağlanıyor. İlk hasat 1 ay sonra alınıyor.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap