2020 YILI FİTRE MİKTARI BELİRLENDİ
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2020 yılına ait Fitre miktarını belirledi. Din İşleri Yüksek Kurulu, Dr. Ekrem Keleş, başkanlığında yaptığı toplantı sonrasında alınan kararla, 2020 yılı için asgari fitre miktarını 27 lira olarak belirlediğini bildirdi.
İçerisinde bulunacağımız ramazan ayı ile oruç ibadetinin yanında bir başka ibadeti daha yerine getireceğiz. Fitre, İslamda, varlıklı olanların ramazan ayı içinde yoksullara vermesi dince buyrulan miktarı belirli olan sadakadır. Fitre verilecek kişilerin bazı özelliklere sahip olmaları gerekir.
Fıtır (fitre) sadakası, Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 2020 yılı fitre miktarı açıklandı.
Din İşleri Yüksek Kurulu, Dr. Ekrem Keleş başkanlığında yaptığı toplantı sonrasında aldığı kararla, 2020 yılı için asgari fitre miktarını 27 lira olarak belirledi. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından karar sonrasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yapılan değerlendirmeler neticesinde Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 27.00 TL olarak belirlenmesine karar verildi."
Fitre miktarı belirlenirken kişinin 1 günlük yiyecek ihtiyacını yeteceği miktara göre belirlenmektedir. Nitekim sağlık sorunu sebebiyle oruç tutamayanlarında tutamadığı gün sayısı kadar günlük fitre ödemesi gerekmektedir.
FİTRE NEYE GÖRE VE NASIL VERİLİR?
Fitre fakir olmak şartı ile geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.
FİTRE KİME VERİLMESİ UYGUN OLMAZ?
Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez.