SAĞLIKTA SDÜ FARKI...
Türkiye’nin ilk ‘Engelli Hastalar İçin Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı’ projesi gazetecilere tanıtıldı
Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı, gazetecilerle kahvaltıda biraraya geldi.
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timiçun Baykul, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinlikleri kapsamında basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı etkinlikte Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nin tanıtımı yapıldı.
Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki etkinlik saat 10:30’da gerçekleştirildi. Programda ilk olarak konuşan Isparta Gazeteciler Derneği Başkanı Şevket Karahan,“Sayın rektörümüz zor zamanlarında ateşten gömlek giydi. Bu üniversiteyi hakettiği yere getirdi. SDÜ ile gurur duyuyoruz. Medya çalışanları adına sayın Rektörümüze ve Dekanımıza teşekkür ederiz” Dedi.
Isparta medyasının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayan SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi hakkında bilgiler verdi. Hastanenin yapımında emeği bulunan TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’e ve Isparta milletvekillerine teşekkür eden Rektör Çarıkçı, kaliteli bir hastane yapıldığını belirtti.
Çarıkçı, Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde bedensel ve zihinsel engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı problemlerinin tedavi sürecini kolaylaştıracak “Engelli Hastalar İçin Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı” projesinde sona gelindiğini ve hasta kabulüne 1 Şubattan itibaren başlanacağını sözlerine ekledi.
Resmi gazetede yayınlanan 2019 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilmiş olan 10.600 TL. yatırım bütçesi ile yapımına başlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Engelsiz Ağız Diş Sağlığı Hastanesi Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor.
SDÜ bünyesinde oluşturulan ve yaklaşık 2 bin 600 metrekarelik bir alana 10 ünite şeklinde inşa edilen “SDÜ Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi”ni basın mensuplarına tanıtan SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul da, ayakta tedavi hizmetinin yanı sıra 6 ünitelik lokal ameliyathane ünitesi, radyoloji ve biyokimya laboratuvarı, çoğunluğu tek kişilik odalar olmak üzere 27 yatak kapasitesi, 3 genel ameliyathanesi ile ileri cerrahi tedaviler dahil zihinsel ve fiziksel engelli bireylerin tüm tedavi gereksinimlerinin karşılanacağı merkezin yakın zamanda şehrine ve bölgesine hizmet vereceği vurguladı.
Konuşmaların ardından Rektör Çarıkçı, Dekan Baykul ve IGC Başkanı Karahan ile birlikte basın mensupları Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde incelemelerde bulundular. Basın mensupları böyle bir hastaneyi Isparta’ya kazandıran SDÜ ekibine teşekkürlerini sundular.
Türkiye'de engelli birey sayısı yaklaşık 8,5 milyon. Bu bireyler arasında bedensel engelliler ilk sırada yer alırken, bunu zihinsel engelli, işitme ve görme engelli bireyler izliyor. Zihinsel engelli bireylerde en sık görülen sağlık sorunu ise ağız ve diş hastalıkları. Çünkü çoğu zaman bu bireylerin ağız bakımı gerektiği gibi yapılamıyor. Zihinsel engellilerin tedavi görebilecekleri kapsamlı, büyük bir diş hastanesi de yok.
Ağız diş hastanelerinin hepsi genel nüfusa da hizmet verdiği için engelli bireylerin tedavilerine çoğu zaman sıra gelmiyor. Oysa bu bireylerin muayene olurken dahi anestezi alması gerekebiliyor, ekstra nörolojik riskler taşıyabiliyorlar. Ama hali hazırdaki diş hastanelerinin hiçbirisinde, yoğun bakım ünitesi ya da nöroloji, fizyoterapi gibi diğer branşlar bir arada bulunmuyor. Bu nedenle de basit bir diş çektirme işlemi için bile aileler hastane hastane dolaşmak zorunda kalıyor.
“SDÜ Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi”nin hizmete girmesiyle hastaların farklı klinikleri dolaşmak zorunda kalmayacak.
ENGELLİ HASTALARIN DİŞ TEDAVİLERİNDEKİ AKSAMALARIN SEBEPLERİ
*Diş hekimliği tedavilerinde eksik kooperasyon ve anksiyeteye bağlı uygulama zorlukları
*Uzun tedavi süreleri
*Sistemik durumlarına bağlı hayatı tehdit edebilecek acil durumların oluşma ihtimalinin yüksek oluşu
*Genellikle hastane şartlarında yatarak tedavi gerektirmesi
* Tedavi masraflarının yüksek olması
* Özel ekipmanlara ihtiyaç duyulması
* Bekleyen diğer hastaların rahatsızlık oluşturması sayılabilmektedir.
* Bedensel ve zihinsel engelli hastalar tedavi sırasında farklı fiziksel şartlara ihtiyaç duymaktadırlar. Özellikle zihinsel engelli hastaların tedavilerinin yapılamaması aileleri çaresiz bırakmaktadır. Bu hastaların kalabalık hastane ortamından olumsuz etkilenebilmeleri tedavi sürecini daha da zorlaştırmaktadır.
* Uzmanlık alanları ile ilgili tedaviler için farklı dalların tek bir merkezde bir araya getirilmesi bu tür hastaların farklı klinikleri dolaşmasını engelleyecektir.
* Zihinsel engelli hastalarla çoğu zaman hasta hekim iletişimi kurulamadığından muayene dahil tüm tedavilerin genel anestezi altında veya kısa süreli işlemler ise sedasyon altında gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
*Ülkemizde ve bölgemizde engelli vatandaşlara ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özellikli bir hastane bulunmamaktadır.
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ YATAKLI SERVİS VE GENEL AMELİYATHANESİ'NDE
4 Adet Tek Kişilik Hasta Odası
1 Adet 4, 1 Adet 5 Kişilik Koğuş Tipi Hasta Odası
1 Adet Ameliyathane
1 Adet Çocuklar İçin Sedasyon Odası
Geriatri Kliniği (65 Yaş Üstü Hasta Grubu)
6 Ünit bulunuyor.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ENGELSİZ DİŞ HASTANESİ
(GERİATRİ KLİNİĞİ)
3 Genel Ameliyathane
2 Sedasyon Ünitesi
27 Yatak (5 Adet Tek Kişilik, 11 Adet 2 Kişilik)
Lokal Ameliyathane (6 Ünit)
Poliklinik (2 Adet Engelli Üniti, 6 Adet Ünit)
Radyoloji ünitesi
Sterilizasyon ünitesi
Biyokimya laboratuvarı ile hizmet vermeye başlayacak.