16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Girişimci kadınlar 375 milyon kredi kullandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Girişimci kadınlar 375 milyon kredi kullandı
Haberin Tarihi: 9.2.2015 09:39:00 - Okunma Sayısı:1331 defa okundu.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bünyesinde yürütülen "Türkiye Grameen Mikrofinans Programı" kapsamında kadınlar 375 milyon liralık faizsiz ve teminatsız kredi aldı.

Girişimci kadınlar 375 milyon kredi kullandı

 

            Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bünyesinde yürütülen "Türkiye Grameen Mikrofinans Programı" kapsamında kadınlar 375 milyon liralık faizsiz ve teminatsız kredi aldı.

            Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) bünyesinde yürütülen "Türkiye Grameen Mikrofinans Programı" kapsamında kadınlar, 2003 yılından 2015 yılına kadar 375 milyon liralık faizsiz ve teminatsız kredi kullandı.

            2003 yılında TİSVA Başkanı Aziz Akgül'ün öncülüğünde ilk olarak Diyarbakır'da başlayan program, bugün 67 ilde 108 şube ve 292 personelle girişimci kadınlara hizmet veriyor.

            Kadınlara faizsiz ve teminatsız kredi hizmeti sunan sistemin 63 bin 722 üyesi bulunuyor. Bu kişilerden kredi alanların sayısı 45 bin 602, kredi başvurusu için de 18 bin 120 kişi bekliyor.

            Minimum bin maksimum 10 bin lira olarak belirlenen kredilerden bugüne kadar faydalanan 45 bin 602 kişi, 375 milyon 492 bin 910 liralık kredi kullandı. Kurum, vadesi gelen mikrokredilerde yüzde 100 geri dönüş oranı sağladı.

            Sisteme üyelikte

            doğu illeri ön planda

            Hizmetine 2003 yılında 2 şubeyle başlayan kurum bugün 108 şubeyle faaliyetlerine devam ediyor. Üye sayılarına bakıldığında ise doğu illerinin daha fazla üyeyle ön plana çıktığı görülüyor.

            Mikrofinans üye sayısında hizmetin ilk başladığı Diyarbakır'da 8 bin 205, Kahramanmaraş'ta 5 bin 20, Gaziantep'te 4 bin 859, Şanlıurfa'da 3 bin 334, Mardin'de ise bin 567 üye bulunuyor. Batı illerinde ise üye sayıları şubelere göre 500 ile bin arasında değişiyor.

            "Fon sıkıntısı var"

            Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Genel Müdür Yardımcısı Halil Orhan, yaptığı açıklamada, kadınların ekonomik hayata daha fazla katılmaları için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

            Uzun vadede hedeflerinin projeyi 81 ile yaymak olduğunu ifade eden Orhan, şunları söyledi:

            "Valilikler, il özel idareleri ve büyükşehir belediyelerinden talep geldikçe o illerde mikrofinans şubeleri açacağız. Son zamanlarda fon sıkıntısı yaşadığımız için şube açma işlemlerini durdurduk. Şube ilk zamanlarda karlı duruma geçemiyor. Sistemde 1 personelin giderini karşılamak için en az orada 350 üye olması lazım. Bunu da sağlamak ilk etapta açıkçası zor."

            Orhan, mikrofinans kuruluşlarında hukuki anlamda boşlukların olduğunu, Hazine Müsteşarlığı'nın kuruluşların yapısıyla ilgili çalışma başlattığını dile getirdi.

            Yaklaşık 18 bin kişinin kredi beklediğini ifade eden Orhan, "Bekleme sebebi, fon sıkıntısından. Valilikler, büyükşehir belediyeleri ve il özel idareleri isteğe göre fon veriyor. Bağışçı bulmakta da zorlanıyoruz. Eğer bu destekler yasal zemine oturtulursa daha çok kişi bu sistemden faydalanacak. Fon sıkıntısı olduğu için saha çalışması yapamıyoruz. Personelimiz saha çalışması yapsa ilk 6 ayda 100 bin üyeye ulaşırız" diye konuştu.

            Orhan, 11 yılda 375 milyon liralık kredi kullanımının çok önemli olduğunu, son 2 yılda önemli artışın gerçekleştiğini vurguladı

            Mikrokredi Nedir?

            Mikrokredi | Yoksulluğun Karanlığına, Pencereden Gelen Işık. Hiç yoksul oldunuz mu? Öyle böyle değil. Açlık kaygısı ve yarın ne yiyeceğim düşüncesiyle uykuya daldınız mı? Yoksulluğunuza rağmen, daha fakirlere merhametle gezdiniz mi sokaklarda ve yine de çalmadan, çırpmadan, onurunuzla, dilenmeden yaşadınız mı?

            Fakirlik utanılacak bir şey değildir. Ama giderilebilecek bir şeydir. Bir zamanlar Hindistan’da bahçeler ve saraylar içinde yaşayan racaların halkın kullandığı metal parayı hiç görmemiş, dokunmamış olmakla övündüklerini okuduklarımızdan hatırlıyoruz. Dünya kuruldu kurulalı, insanların istekleri ve eldeki imkanların dağılışı arasında yoğun bir mücadele yaşanmış.

            Günümüzde ise küreselleşme ile birlikte, fakir 3. Dünya ülkeleri ile Modern G-8 ülkeleri arasında artık kapatılamaz bir uçurum var. Öyle ki Afrikalı yoksul bir çocuğu alıp Avrupa’da bir gün geçirmeye zorlasanız, playstationlar, metrolar, uçaklar, fastfood beslenme vs. ile çok ciddi bir kültür krizi geçirecektir.

            Hep söylenen “Balık vermek yerine, balık tutacak malzemeyi, bilgiyi vermek” ise nedense bunca yıldır işlemiyor. Fakirliğin olduğu her yerde, büyük savaşlar, örgütler, köktendinci ve etnik kökenli çatışmalar alabildiğine sürüyor. İnsanlar susuzlukla, bir dilim ekmek bulmakla, çekirge sürüleriyle ve salgın hastalıklarla mücadele ederken bir yandan işsizlik tüm umutları yok ederken bu çeteler isyan halindeki çocuk ve gençlere hayal bile edemeyecekleri, yiyeceği, sahiplenmeyi ve gücü, intikamı öneriyor.

            Elbette zenginlik herşeyin çözümü değil. Ama insanca bir yaşam bir çok şeyin çözümü.

            Bu çözüm yolunda Mikrofinansdan bahsedecek olursak;

            Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, 2003 yılında ilk olarak Diyarbakır’da başladı. 2012 yılına kadar 58 bin kadına 138 milyon kredi dağıtıldı. Hem de tek bir sözleriyle… Canını dişine takan kadın, kredisini son kuruşuna kadar ödedi.

            Kredi dönüş oranı yüzde 100 oldu. “Bazen ödemelerde aksamalar olabiliyor ama bu ya hastalıktan ya da işlerin aksamasından kaynaklanıyor.

            Teminata dayalı klasik bankacılık anlayışının tam tersi bir uygulamayla teminatsız kredi veren bir kurumdur. Hedef kitlesi özellikle yoksul kadınlardır.

            Kurucusu Bangladeşli Muhammed Yunus, bu projesi nedeniyle 2006 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştür. 24 Mart 2008 tarihli Time dergisinin kapağında, ”Dünyayı değiştiren 10 fikirden biri” olarak tanımlanan uygulama, Yunus’a ABD Başkanı Obama tarafından verilen Özgürlük Madalyası’nı da kazandırmıştır.

            Fikri bulan ve uygulamaya geçiren Bangladeşli Muhammed Yunus. Bu fırsatın Türkiye’de sunulmasını, duyulmasını, yayılmasını sağlayan ise Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Aziz Akgül.

            Onlar sayesinde, Mikrofinans alan, dünün yoksul, çaresiz, umutsuz kadınları; yarınlara güvenle bakıyor şimdi. Belki bugün kendilerinin ama aslında bir toplumun kaderini değiştirdiklerinin farkındalar veya değiller!

            Nasıl Yararlanılır?

            Prof. Muhammed Yunus’un Bangladeş’teki 42 yoksul kadına cebinden verdiği borçla başladı Grameen Bankasının kuruluş öyküsü. Bugün 175 ülkede, 135 milyon yoksul kadına ulaşan sistemin Türkiye’de uygulanmasına ise Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Aziz Akgül öncülük etti.

            ‘Eksik etek; saçı uzun aklı kısa; elinin hamuruyla her işe karışma; sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etme’ anlayışının yaygın olduğu bir toplumda koca izni olmadan sokağa çıkamayan kadınlara inanmak, bir sözlerine kredi vermek…

            Nasıl Alınıyor?

            5 kadının bir araya gelerek, “şöyle bir iş yapacağım, bana kredi verirseniz, size olan borcumu öderim” demesiyle başlıyor süreç.

            Ardından 1 haftalık eğitimle kadınların kendine olan güvenleri perçinleniyor ve bu sürenin sonunda, yapacakları işe göre kredilerini alıyorlar.

            İlk kez başvuranlar, ilk yıl için 100 ila 1000 lira arasında kredi alıyor. 1 yıl vadeli verilen kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkıyor. Sonraki yıllarda ise katlanarak artıyor.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap