“AĞAÇ KATLİAMI” İFADESİ YANLIŞ
Eğirdir’de ağaç katliamı var mı? Var.
Ne zaman? Şimdiki ESSAN İŞ HANI’nın yerinde elektrik üreten ilk elektrik fabrikasının işletildiği 1930’lu yıllarda. O zamanlar buharlı kazan varmış. Buharlı kazanı ısıtmak için de Gökdere’den tonlarca odun kullanılmış. Elektrik üretimi mazotla çalışan dinamoya geçince Gökdere’nin ağaçları kurtulmuş.
Eğirdir’de elektriğin öyküsü uzun. Daha önceki yazılarımda bu konuya birkaç kez değinmiştim.
Eğirdir’de ağaç katliamı var mı? Var. 18.09.2014’te Eğirdir İnek Denizi’nde. CLK Akdeniz Eğirdir Şubesi elektrik tellerine dokunuyor diye, dokunan dalları budamak yerine, 80 çam ağacını kimseye haber vermeden kesti. Belediyeden başka olaya tepki gösteren tek kişi çıkmadı.
Peki Yenimahalle’de ağaç katliamı oldu mu? Kesinlikle hayır! Kesildi mi? Hayır!
Yenimahalle’ye girişteki göbeğin karşısında yer alan durak ve bakkalın bulunduğu arsa belediyeye ait. Belediye o arsa üzerine de konut yapmayı- yaptırmayı planlıyor. Bu yüzden o arsa üzerinde bulunan 10-15 çam ağacını, ağaç sökme aracı ile söküp rekreasyon bölgesine taşıyarak ağaçlara zarar vermeden dikti.
Gelelim şimdi o alandaki tepkiye. Bana göre tepki ağaçların oradan götürülmesi ile ilgili olmayıp o alana yapılması planlanan 6-7 katlı binanın bazı evlerin göl manzarasını kapatması ile ilgili.
Gerçekten ağaç kesilmesine karşı çıkanların İnek Denizi’nde kesilen 80 ağaca da aynı duyarlığı önceden göstermeliydi.
Gerçekten ağaç kesimine karşı çıkanların Belediye Eski Başkanı Osman Nuri Özmeral’in Başak Evler karşısına yapmak istediği tali yol için kestiği çınar ağaçlarına da aynı duyarlığı göstermeliydi.
Yine Osman Nuri Özmeral’in yaz ortasında Yılankırkan Çeşmesi yanına başka yerden sökerek diktiği ve mevsiminde dikilmemekten dolayı kuruyan çam ağaçlarına da aynı duyarlığı göstermeliydi.
Ağaçtan yana olanlara desteğimiz ve saygımız sonsuz ama asıl amaçlarını ağacın arkasına sığınarak, ağaçları bahane ederek, bir bardak bile değil, bir damla suda fırtınalar yaratanlardan yana değiliz.
05.02.2015 tarihli yani dünkü Akın gazetesinde belediyenin 10.000 ağaç dikme seferi başlattığı haberi var. Maksat bekçiyi dövmek değil de üzüm yemekse dikilecek 10.000 ağacın serüvenini de birilerinin yazması doğru olacağı kanısındayım. Maksat bekçiyi dövmek ise haklı bahanemiz olması gerekir.
Ben çok iyi hatırlıyorum ve Eğirdir Çınarları kitabımdaki Ömer ŞENGÖL biyografisinde de yer aldığı gibi Ömer Şengöl’ün Eğirdir’deki 1990’lı yıllarda park, bahçe ve yeşil alan çalışmalarından dolayı kendisine “Çiçek Abbas” denilerek küçümseme ifadesi kullanılmıştı.
Şu anda başınızı çevirdiğinizde gördüğünüz her ağaç ve yeşillik %90 Ömer Şengöl'e ait olduğunu kimse inkar edemez.
Sayın okurlar amacımız kimseyi övmek ve yermek değildir; doğru her zaman doğrudur.