16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

 ISPARTA TURİZMİ 12 AYA NASIL YAYILIR?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika, ISPARTA TURİZMİ 12 AYA NASIL YAYILIR?
Haberin Tarihi: 16.8.2019 12:00:39 - Okunma Sayısı:54821 defa okundu.

Öğr. Gör. Çetin MEYDAN Yazdı...

 ISPARTA TURİZMİ 12 AYA NASIL YAYILIR?

Öğr. Gör. Çetin MEYDAN

Turizm ve Otel İşletmeciliği Prog. Öğr. Elemanı

ISUBÜ EĞİRDİR MESLEK YO Md. Yrd.

16 Ağustos 2019

 

Yalvaç’ta bulunan Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nin Eğirdir Sorguncak Köyü göl manzaralı Gül  bahçeleri ve 2018 yılında kurulan  yüz dönümlük lavanta bahçesi ile buluşturmamız lazım!!!

Isparta turizmini 12 aya yaymanın yolu Yalvaç’ta bulunan Pisidia Antiocheia ayağa kalkmasıyla olacaktır.

Eğirdir Gölü doğu kuzey ve güney bölgesinde sistemli kontrol edilebilir bir turizm hareketliliğini yaratmamız lazım.

Bunun için öncelikle bölge turizmine kronolojik olarak bir göz atalım;

  • 1998 yılında TÜRSAB Asya BYK üyesi acentalara yönelik Eğirdir Belediyesi ile organize ettiğim dört günlük info gezisine 33 acenta katıldı. Acentalar döner dönmez gazete ilanları ile bölgeyi pazarlayıp satarak ilk yerli gruplarımızı Eğirdir’e getirdiler, Eğirdir’de tüm oteller doldu.
  • Oluşturduğumuz tur programında; Eğirdir’de Can Ada Yeşilada, Akpınar Yörük Köyü Seyir Terası Eğirdir’in Güneyinde Kovada Gölü Milli Parkı, Sütçüler’de Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Adada Antik Kenti, Konya Beyşehir, Eflatun Pınarı Hitit Anıtı, Eşrefoğlu Külliyesi, Kubad Abad Sarayı, Burdur’da Sagalassos Antik Kenti, Burdur Müzesi, Burdur Konakları,  Kuzeyde Yalvaç’ta bulunan Antiocheia Antik Kenti, Yalvaç Müzesi, Hoyran Gölü, Boyalı Lagünü, Isparta’da Gölcük Krater Gölü, Isparta Arkeoloji Müzesi, kiliseler yer almaktaydı. Kısacası tüm coğrafya gezilmekteydi.
  • Yıllar boyu yerli turistler bayram tatillerinde turlar ile bölgemize gelmeye devam ettiler.
  • Bazı seyahat acentaları bayram tatilleri haricinde de 15 günde bir tekrarlamaya başladılar.
  • 2011 yılında Folklorik Turizm Sahibi Fikri Özdemir, Lale Pansiyon Sahibi İbrahim Ağartan ile yaptığımız toplantıda İbrahim Ağartan’ın butik olarak pansiyonunda kalan yabancı turistlere yaşattığı gül toplama deneyimini yerli gruplara yönelik gül toplama turu olarak sunabileceğimiz düşüncesi ile hazırladığım tur programı folklorik turizmin web sayfasında ilgi görünce Güneykent merkezli ilk gül toplama turunu gerçekleştirmiş olduk. Bu arada çevremize bu turdan bahsedip “insanlar gül toplamaya gelecek” dediğimde alaycı gülümsemeleri de unutamam.
  • İlk gül toplama turunun akabinde diğer acentalarda Folklorik turun programını arttırarak gül toplama turlarını düzenlemeye başladılar, gül mevsiminde Eğirdir merkezi konaklama yetmemeye başlayınca konaklamalar önce Isparta sonra Burdur bölgesine yayılmaya başladı.
  • Bu dönemde BAKA yurt dışında Japonya başta uzak doğuda gülün tanıtımına devam ediyor, yabancı turistleri ülkemize getirmeye çalışıyordu ve yabancılarda Güneykent’i keşfetmeye başlıyorlardı. Bu tanıtım çalışmalarında Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin GÖZGÜN’ün gayretli çalışmalarını da unutmamamız gerekir.
  • Gül toplama mevsiminin ardından 2014 yılında Kuyucak’ta “Lavanta Kokulu Köy” Projesi’nin başlaması, “Lavanta Diyarı” lavanta bahçesinin sosyal medyada ilgi görmesi ile Kuyucak farkındalık yaratmış ve acentalar lavanta turlarına başlamışlardır. İSFODER’in Kuyucak’ta lavanta bahçeleri etkinlik fotoğraflarını yayınlamaları ve “Lavanta Diyarı” lavanta bahçesinin sahibi Hüseyin AVCI sosyal medyadaki paylaşımı dikkatimi çekmiş ve kendisini arayıp Kuyucak’ta buluşmaya karar vermiştik, köye gittiğimde bomboş bir köy, kahvenin önünde oturan birkaç köylüye selam vermiş, niye geldin sorusuna Hüseyin Avcı’yı ve lavanta bahçesini görmeye geldim deyince “netcen oğlum, lavantayı görüp de” cevabını almıştım. Şimdi ise 2019 itibari ile 400 bin kişi ziyaretçiden bahsediliyor.
  • Gül ve lavanta turlarında, gül toplama ve lavanta tarlalarında geçirilen süre en fazla yarım gün olduğundan, bölgemizin gezilebilecek turistik çekim merkezleri, Eğirdir Gölü, Kovada Gölü Milli Parkı, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Sagalassos Antik Kenti programlarımızda yer almaktaydı.
  • Salda Gölü’nün sosyal medyadaki reklamları sebebiyle bu parkura Salda Gölü’de eklemlendi.
  • Gül ve lavantaya olana bu ilgi gül ve lavanta bahçelerinin Eğirdir Gölü’nün batı yakasında olması sebebiyle, lavanta ve gül turlarının tur programlarında Salda ve Sagalassos, kısmen Eğirdir Gölü yer almaya başladı.
  • Kovada Gölü Milli Parkı, Sütçüler’de Yazılı Kanyon Tabiat Parkı,  Adada Antik Kenti, Konya Beyşehir Eflatun Pınarı Hitit Anıtı, Eşrefoğlu Külliyesi,  Yalvaç Ta Bulunan Antiocheia Antik Kenti, Yalvaç Müzesi, Hoyran Gölü, Boyalı Lagünü, Isparta’da Gölcük Krater Gölü, Arkeoloji Müzesi, kiliseler tur programlarında yeterli rağbet görmemeye başladı.
  • Sadece hafta sonları mayıs başından ağustos ortasına kadar gül ve lavanta sebebiyle Isparta Burdur, Eğirdir, hatta kısmen Pamukkale bölgesi otellerinde yüksek doluluk oranları yaşanmaya başladı.
  • Şunu da unutmamak gerekir, Eğirdir 1970’li yıllardan itibaren yabancı turistle tanışmış, sırt çantalı ve maceraperest turistleri ağırlamış ve ağırlamaya devam etmektedir.

Saydığımız bu gelişmeler çerçevesinde şunu da kesinlikle belirtmemiz gerekir, şehir merkezlerinde ki bakanlık belgeli konaklama tesislerimiz, nitelikli hizmet verme çabasında başarılı olurken, yerelde Kuyucak hızla artan talep çerçevesinde özellikle tuvalet altyapısı, yol darlığı, otopark ve işletmelerin denetimsizliği konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaya başlamış bulunmaktadır. Bu sorunların 2020 yılına kadar çözülmesi gerekmektedir.

şimdi gelelim bu gelişmeler çerçevesinde Isparta turizmi üzerine neler yapabiliriz?

Acentalarca tur programlarında unutulmaya başlayan Eğirdir’in güneyi, kuzey ve doğu bölgesini tekrar ön plana çıkartmamız gerekir. Bunun için Kovada Gölü Milli Parkı, Sütçüler’de  Yazılı Kanyon Tabiat Parkı,  Adada Antik Kenti, Konya Beyşehir, Eflatun Pınarı Hitit Anıtı, Eşrefoğlu Külliyesi, Kubad Abad Sarayı, Burdur’da Sagalassos Antik Kenti, Burdur Müzesi, Burdur Konakları, Yalvaç’ta bulunan Antiocheia Antik Kenti, Yalvaç Müzesi, Hoyran Gölü, Boyalı Lagünü, Isparta’da Gölcük Krater Gölü üzerinde durmamız gerekir.

Bu saydığım çekim merkezlerini tetikleyecek tek bir güzergah var, bunu ön plana çıkarmamız gerekir.

Perge, Sütçüler Çandır Yazılı Kanyon, Adada Antik Kenti ve Yalvaç hattında Aziz Pavlus (St. Paul) Yolu.

İncilde Aziz Paul ve Barnabas’ın 4 gün 4 gece süren yolculuğundan bahsedilir, bu yolculuk Perge, Sütçüler Çandır Yazılı Kanyon, Adada Antik Kenti ve Yalvaç hattında gerçekleşmiş ve Paul bir şabat günü geldiği Yalvaç’ta ki havrada “ilk söz” ünü söylemiştir ve insanları hristiyanlığa davet etmiştir.

Bu “İLK SÖZ” Hristiyanlığın ilk resmi vaazı olarak kabul edilmektedir. Şimdi bu havranın üzerinde St. Paul adına yapılan dünyanın ilk kilisesi bulunmaktadır.

Ayrıca bu kent arkeolojik açıdan Sagalassos kadar önemlidir.

Neler yapmalıyız; Antik kent 12 aya ziyaretçi çekmek için ayağa kaldırılmalıdır. Bunun için;

  1. Bu kilisenin tabanında mozaikler bulunmaktadır, kilisenin dört duvarı ve apsis bölümü ayaktadır. Bu kilise üzeri yağmur ve güneşten korunacak şekilde Göbekli tepe de olduğu gibi şemsiye çatı sistemi ile kapatılmalı mozaikler görülebilecek şekilde cam teraslama ile korunarak ziyarete açılmalıdır.
  2. Antik kentte dünyada eşi benzeri olmayan Ana Tanrıça Kibele adına yapılan tapınak, roma döneminde “Augustus Tapınağı” restorasyon ile ayağa kaldırılmalıdır.
  3. Antik kente su getiren su kemerlerinde bakım ve restorasyon yapılmalı, bu kemerlerin kente giriş bölümünde bulunan anıtsal çeşme Sagalassos’ta ki Antoninler Çeşmesi gibi ayağa kaldırılmalıdır.
  4. Kente giriş yapılan üç gözlü giriş kapılarından batı kapısı ayağa kaldırılmalıdır, bu kapının yaklaşık yüzde doksanına ait parçaları yerinde durmaktadır.
  5. Ve kentin doğu yakasında Hisarardı Tepesi’ne bağlantıyı kuran orijinal köprü yerine bir köprü yapılarak, o dönemin inanç merkezi olana Men Tapınağı’na giden antik yol açılmalı ve men Tapınağı’da böylece ziyarete açılmalıdır.

Tur Parkuru olarak Yalvaç’ı da içeren üç gün, iki gece Eğirdir konaklamalı gül ve lavanta turu

 önerim ise;

 

TARİHİ KENTLER VE GÜL/LAVANTA BULUŞMASI TURU (Üç Gün, İki Gece Eğirdir Konaklamalı)

I.Gün – Eğirdir – Sorguncak Köyü (Mevsiminde Gül Bahçeleri ya da Lavanta Bahçesi) -Yalvaç  Müzesi Ve Antik Kent Gezisi

Eğirdir’de kahvaltı

Gül Mevsiminde / Eğirdir Sorguncak Köyü Göl Manzaralı Gül Bahçeleri Ziyareti ve Gül Toplama, Gülyağı Fabrikası Ziyareti

Lavanta Mevsiminde / Eğirdir Sorguncak Köyü Göl Manzaralı 100 dönümlük Lavanta Bahçesi Ziyareti

Yeşilköy’de Ertokuş Han Ziyareti

Yalvaç’a Varış

Müze Gezisi

Yemek Molası

Antik Kent Gezisi

Çınaraltı’nda Çay Molası

Eğirdir’e Dönüş Hoyran Gölü üzerinden dönüş

Boyalı Lagünü

Akpınar Köyü Yörük Çadırı Fotoğraf Molası

 

II.Gün – Kovada Gölü - Çandır Yazılı Kanyon Gezisi

Otelden Hareket, Kovada Gölüne Varış Ve Fotoğraf Molası

Çandır’a Varış ve Kekik Çayı Molası

Çandır Yazılı Kanyon Gezisi

Göksu Irmağı Kıyısında Kiremitte Alabalık

Sütçülere Hareket ve Varış

Meşhur Sütçüler Kekiği Alışverişi ve Çay Molası

Eğirdir’e Hareket Ve Varış Yol Üzerinde Adada Antik Kenti Gezisi

Eğirdir’e Dönüş Citta Slow Market Yöresel Ürünler Alışverişi

 

III.Gün - Isparta– İslamköy- Sagalassos – İnsuyu -Burdur

Isparta’ya Hareket, İslamköy, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi

İslamköy Üretici Kadınlar Pazarı

Atabey, Atabey Ertokuş Medresesi

Isparta’ya Varış ve Turan Yazgan Etnoğrafya Müzesi Gezisi

Kent Merkezi Alışveriş Molası

Öğle Yemeği Isparta Kebabı

Sagalassos Antik Kentine Hareket Ve Varış

Sagalassos Gezisi

İnsuyu Mağarası’na Hareket Ve Varış Mağara Gezisi

Dönüş

 

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    19.8.2019 14:57:20
    Çetin hocam; aklınıza,yüreğinize sağlık.Çok değerli ve çok önemli öneriler.Hepsine gönülden katılıyorum...
Yorum Yap