Konu EĞİRDİR GÖLÜ olunca; "Bin ölçüp, bir biçmeli"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Konu EĞİRDİR GÖLÜ olunca; "Bin ölçüp, bir biçmeli"
Haberin Tarihi: 10.7.2013 09:49:00 - Okunma Sayısı:1632 defa okundu.

Konu EĞİRDİR GÖLÜ olunca; “Bin ölçüp, bir biçmeli”

 

Eğirdir Gölü’nün doğal türlerinin yok olması gölün doğal yapısının da yok edilmesinin başlıca nedenlerindendir. Yıllardır Eğirdir Gölüne  balıklandırma amacıyla milyonlarca balık bırakılmakta, balıkların geri geleceği konusunda açıklamalar, haberler yer almaktaydı, yıllar geçti balıklar geri getirilemedi. Zaman geçti, sudak sorun iken, ona takoz, gümüş gibi istilacılar eklendi. Zaman geçti bu balıklandırmalar hep hataydı denildi. Bunlardan nasıl kurtulurun çareleri aranıyor. Göl akvaryum veya havuz olsaydı kurtulmak mümkündü.

            Gen Bankası;

            Eğirdir Gölü Gen bankası günün teknolojik gelişimlerine göre düzenlendiğinde çok önemli bir çalışma olacaktır. Fakat “bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak” ve gerçeklerini göz ardı ederek, olayları birbirine karıştırmamak ve popülist yaklaşımlarla, araştırmadan gölün geleceği için zaman geçirmemek gerekir.

    Gölün doğal balıklarının  nesli tükendiği için, balıkların yumurta ve spermleri ortada yok, gen bankası oluşturulamayacağına göre, söz konusu olan gen bankasıyla gölün kavinne, çapak, sıraz vd. doğal türlerin geri gelmesi, çare ve müjde olmayacaktır. Diyelim ki bu balıkların sperm ve yumurtalarını bulduk!? Laboratuvar koşullarında birleştirdik çok sayıda birey elde ettik, balıkları hangi göle bırakacağız… Eğirdir Gölü’nde etçil balıklar “tilkiler” var!!!!

            Konu Eğirdir Gölü olunca; “Bin ölçüp, bir biçmeli”dir/biçilmeliydi. Göl denince akla balık gelmemeli, balık diye diye gölü ne hale getirdiler, kaç balıkçı kaldı? Balıkçılar da gerçekleri görmeli, bir şeyler beklememeli, yapmalı, günü değil geleceği de hesaplamalı. Göl ile ilgili düşünceler, göle verilen stratejik önem olan içme suyu kaynağı olarak öne çıkmalı. Göl kişilerin, kurumların rant ve oy kaynağı olmamalı, bu güne kadar bu olmadı mı? Göl meta olmamalı… Göl kişi veya kişilerin değildir… Gölü görünce para akıllarına gelmemeli… Göl kiralanmamalı. Göl ile ilgili yasalar uygulanmalı. Göl herkese, her canlıya haktır…

            Tüm bunlar için; gölü sahiplenmek, korumak için, Türkiye’nin İç Sularını yöneten ve bağımsız bir kurum olan ‘Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü”nün   Antalya'ya bağlı istasyona dönüştürülmemesi  için ve Eğirdir Gölü’nün kenarındaki SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin Isparta’ya taşınmaması için, Eğirdir Gölü için; Eğirdir için, doğa için, “Eğirdir’in Çılgın Projeleri(Gen-Kanal) için!!!,..  “Bin ölçüp, bir biçmek” gerekmez miydi?

            Söz konusu para olunca, göl için bir ölçülüp, bin biçilmekte. Gölden hep alınmakta, göle ne verilmekte?

    Gölü artık; laf değil yasa, akıl ve bilim korumalı. “Bir bütün bir yarımdan iyidir.”    oysa  yarım bile kalmadı Eğirdir’de denilmekte!?. “Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olunmakta”… bilgi sahibi olmayıp ta fikir yürütenlere inanılmakta, oyalanmakta, sonra… Beyanatlar… ‘Sinekler Barla’dan geliyor’, sinek için çözüm de ‘ışıkları söndürün’ deniliyor? Gölün suyu da balığı da iyi mi? İyi olduğundan mı Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ve Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Eğirdir’den gitti? Göle ne faydaları oldu?

            Hangi Üniversite geliyor Eğirdir’e? Fakülte ne? Yüksek Okul ne? Üniversite ne? Enstitü ne? İstasyon ne? Daha iyisi-daha fazlası gelecek deniyor… Garanti mi?

  Gölümüz iyi mi?? Çılgın projeler!!??.... Niçin göl için değil?

            Gölün lehine, gölden para kazanmayı düşünmeden bir “çılgın projeniz” var mı?       

devam edecek….

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap