TİCARET -7-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TİCARET -7-
Haberin Tarihi: 12.1.2015 09:17:00 - Okunma Sayısı:1454 defa okundu.

TİCARET -7-

            VAKA YÖNETİMİ

            İşyerinde çeşitli vakalarla karşılaşıyoruz. Bunlara çözüm buluyoruz. Bunlar, insanı anlamamızın, iletişimin temel noktalarıdır. İşyerinde sadece iletişimden kaynaklanan sorunlar yoktur. Aynı zamanda gelir gider dengesini korumak, maliyet ve kar analizi yapmak, stok kontrol ve yatırım yapmak var. Bütçe yapmak, bir yılı kontrol altında götürmek var. Bunlar işletme eğitimi yapan okullarda öğretilebilir. Ya da temelden çırak ve ustalıktan yetişilerek hayatta da öğrenilebilir. Aynı zamanda  çeşitli işletmeleri gözleyerek, dersler çıkararak, çeşitli örneklerle vaka yönetimi üzerinde de çalışılarak olabilir. Sanat üzerine bir işyeri açabilirsiniz. Yeteneğinizi konuşturursunuz. İşyeri için belirli bir sermayenin yanında işletmelerin devamı için tedbirleri de almak durumundasınız.

            ŞEFFAFLIK YANILGISI VE ÇAPA ETKİSİ

            İnsan, aklında olan düşüncelerinin sular seller gibi ağzından döküleceğini düşünür. Gelin görün ki uygulama hiç de bu şekilde olmaz. Mağaza da bir ürün tarif ederler ya da daha önce kullandığınız ürünün sıkıntısını anlatacaksınız bir türlü ağzınızdan sözcükler çıkmaz  ancak ‘memnun değilim’ diyebilirsiniz. Derdinizi en iyi şekilde anlattığınızı inanırsınız. Gerçek hiç de öyle değildir. İletişim tam kurulamamıştır. Bunu gözlem ve mimiklerden anlayabilirsiniz. İş’te internetten e-posta yolu ile haberleşiyorsunuz. Mesajlar ise gülücük ile şekilleniyor. Karşınızdakinin ruh halini anladığınızı düşünürsünüz. Gerçekler bu şekilde değildir. Şekiller insanın ruh halini yansıtmaz. Zoraki ruh halinizi değiştirseniz bile, mimiklerinizdeki en küçük detay ruh halinizi ortaya çıkarır. Onun için internet alışverişlerinde neticeyi yorumlama eksiktir. İnternetteki yeni ürünün fiyatındaki indirimin gerçek mi olup olmadığını anlayamazsınız. Size sunulan indirimli fiyatın çapa etkisini anlamakla geç kalır, malı almış olursunuz.

            BEKLENTİLER

            Beklentiler, davranışlarınızı etkiler. Bir ihtiyacınız için çevrenize danışırsanız farklı özellikleri size empoze ederler. Her danıştığınız gerçek alıcı olmadığı için beklentilerini size aktarır. Çıkan sonucu değerlendirdiğinizde farklı ürünlerin ortaya çıktığını görürsünüz. Karar vermekle zorlanırsınız. Önemli olan bütçenize göre ihtiyacınızın ne olduğudur. Yani kendi beklentilerinize göre en uygun ürünü almaktır. Başkalarının beklentileriyle hareket edersiniz en kötü ürünü pahalı alabilirsiniz. Beklentiler objektif olmanızı engeller.

            AYNA NÖRONLAR

            Empatinin temelinin beyinde ayna nöronlar olduğu ortaya çıkmıştır. Ayna nöronlar siz başkasının acısını hissettiğinizde beyninizde aynı bölge ateşlenmektedir. Yani başkasının acısını hissediyorsunuz. Sevinçte kederde başkasıyla empati kurabiliyorsunuz. Alışverişte alıcı ile satıcı empati kurabilir. Satıcı ihtiyacı olan birine en uygun fiyata en faydalı ürünü verebilmektedir. Empati için alıcı ile satıcının birbirini tanıyor olması gerekmektedir ya da düzgün iletişim empatiyi sağlar.  Önemli olan alıcının gözlerinden ya da aklından geçeni okuyabilmektir.  Satıcı ile bağ kurulduğunda güven (bağlanma, oksitoksin salınımı)’nın temeli olur. Birebir alışverişin faydalarından biridir. Aynı zamanda internet ortamından farkı budur. Onun eksikliğini giderir.

            BEYİN GELİŞTİRMEK

            Beyin geliştirmek, kas geliştirmek gibidir. Vücut yapmak için nasıl spor yaparsanız beyin geliştirmek için de zihin antremanları yapmak gerekir. Karın kaslarının gelişimi, mekik ile uzun sürede yapılabilir. Vücudunuzun neresinin gelişmesini istiyorsanız ona uygun spor dalı seçersiniz. Beynin işlevlerini ve yapısını bilirseniz, zihin eksersizleri ile o kısmı geliştirebilirsiniz. Sosyal olmak, beyinde orbitofrontal korteksi geliştirir.  Resim yapmak, müzikle uğraşmak sağ beyin yarımküreyi geliştirir. Olaylara bütüncül gözle bakabilirsiniz. Ekonomik olaylarla ilgilenirseniz; beynin orta alın korteksi (DLPFK),  nucleus accumbens (kazanç durumu) ve insula (kayıp durumu) etkinleşir.         devam edecek

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap