TİCARET-3-
MASAL ANLATMAK
Birçok kararları aslında bilinçaltı olarak veririz. Bilinçaltı kararlar verildiğinde sonradan ön beyine bilince iletilir, farkındalık gelişir. Örneğin; elimiz hareket eder sonra farkında oluruz. Neden böyle karar verdiğimiz konusunda bilinçli bir açıklama bulmaya çalışırız. Aslında bilinçaltı ile çelişmemeye çalışırız. Özellikle ikircikli, iki fikir arasında kararsız kaldığımızda (ikilik/dual fikir) bir çatışma oluşur. Kararın birini seçmek zorunda kalırız. Sonra bunu neden seçmeye çalıştığımızı bilinçli olarak açıklamaya çabalarız. Bilişsel uyumsuzluk dediğimiz bu olgu, bizi yönetenin bilinçdışı olduğudur. Bundan dolayı ani karar vermeden önce düşünmeli, kararları irdelemeliyiz. Alışveriş konusunda bu durum her zaman karşımıza çıkar.
İSTEYEREK YANILTMA
Beynimizin kapasitesinden (/açıklarından) dolayı yanıldıklarımızın yanında, isteyerek farkında olarak alışverişte yanıltmalar devreye girer. İllüzyon biliyorsunuz yanıltma ya da aldatma sanatıdır. Sihir gibi gösterilir. Paranın havada kaybolup, kulağın arkasından çıkması, iskambil destesinden seçilen bir kartın bilinmesi, sandık içindeki insanın testereyle ortadan ikiye bölünmesi gibi. Bunların hepsi el çabukluğudur. Algı yanılmalarıdır. Dikkatin başka noktaya çekilmesidir. Dikkat, gözde Fovea bölgesinde yoğunlaşmadır. Bunun dışındaki alanlar görme alanımızın dışına çıkar (fludur). Parayı verir gibi yaparsınız o anda dikkati başka yöne çekersiniz. Sonra vermediğiniz paranın üstünü
İstersiniz.
İnsan beyni adaptasyona yatkındır. Bir ortama girersiniz kötü koku sizi fena etkiler. Bir müddet sonra kötü kokuya uyum sağlarsınız. Artık önceki gibi kötü kokuyu algılamazsınız. Beynin enerji tasarrufudur. Alışkanlık yaratmasıdır. Bir iş yerinden taksitle alışveriş yaparsınız, düzgün ödeyerek alıştırırsınız sonra büyük miktarda ödemeyi yapmayıp ortadan kaybolursunuz. İnsanların ilk intibası önemlidir. Bilinçaltı önceki bildikleriyle karşılaştırır. Düzgün kıyafetliler iyidir yanılsaması gibi. Çevrede böyle bir algı vardır. Bir de duygulara çalışmak söz konusudur. Beyin genelde ayna nöronlar (sinir hücreleri) ile empati kurar. Karşıdaki kişi rahatsızdır, aynı rahatsızlığı siz de duyarsınız. Duyguları anlamak ayna nöronların işlevidir. Örneğin; başkasının iğrendiğini görürseniz, beyinde insula devreleri etkinleşir. Bu devreler sizin kusma hissettiğinizde etkileşen devrelerdir. Bilinçli değerlendirme yapmazsanız, sahte rahatsızlık karşısında aldanırsınız. Birde kasten gasp vardır ki beynin olağan dışı durumudur. Bunlar karmaşık insan davranışlarıdır. Ticarette her zaman karşınıza çıkar. Halk arasında insan sarrafı olmak durumu vardır. İnsan ilişkilerinin önemini gösterir.
devam edecek