EĞİRDİR GÖLÜ'NDEKİ (7) BATIK ŞEHİRE, BİLİM DÜNYASINDAN YAKLAŞIMLAR (2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ'NDEKİ  (7) BATIK ŞEHİRE, BİLİM DÜNYASINDAN YAKLAŞIMLAR (2)
Haberin Tarihi: 30.12.2014 10:14:00 - Okunma Sayısı:2231 defa okundu.

EĞİRDİR GÖLÜ’NDEKİ  (7) BATIK ŞEHİRE, BİLİM DÜNYASINDAN YAKLAŞIMLAR…

 

-          PROF. ÖZSAİT: “ GÖL İÇİNDEKİ KÜP MEZARLAR, ORADA

            YERLEŞİMİN OLDUĞUNU GÖSTERİR…”

-          DR. İLERİ: “ KÜP KÜLTÜRÜNDE; FARKLI MEDENİYETLERİN

            FARKLI AMAÇLAR İÇİN KÜPÜN KULLANILABİLECEĞİNİ,

            ARKEOLOGLARIN VE TARİH ARAŞTIRMACILARININ

            BULGULARINDAN ANLAMAK MÜMKÜN…

            …VE ÇETİN MEYDAN HOCA, TOPRAKLI’NIN İDDİALARINA

            NE DİYOR?...

 

Eğirdir Gölü içerisinde (7) adet “BATIK ŞEHİR” olduğunu iddia eden Tarih Araştırmacısı Yüksek İnşaat Mühendisi Ramazan TOPRAKLI’nın ileri sürdüğü tezlerin ne derece gerçeği yansıttığı, bilim çevrelerince de farklı açılardan değerlendiriliyor ve karşılaştırmalar yapılıyor… Bu bağlamda; Göller Yöresinde geniş ekibiyle Arkeolojik çalışmalar yapan ve yöremizi iyi tanıyan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ÖZSAİT hocamızla konuştuk… Prof. ÖZSAİT Hocamızın Doktora ve Doçentlik tezleri; İlkçağ Tarihi ile  Hellenistik  ve Roma Devrinde  Psidya  üzerine.

            Yazı Dizimizin bu ikinci bölümünde; Prof. ÖZSAİT Hocamızın, 1995 yılı Harmanören Mezarlık Kazısı kazı sonuçları ile 2002 yılı Burdur ve Isparta yüzey araştırmaları ile neleri öğreniyoruz, onun üzerinde duracak ve Eğirdir Gölündeki “BATIK ŞEHİRLER” üzerine daha farklı bakış açılarına da sahip olabileceğiz…

***

            Yazı Dizimizin birinci bölümünde; Deniz Bilimcimiz Dr. İLERİ’nin görüşlerine de yer vermiş ve sayın İLERİ’nin, “Küp kültüründe; farklı medeniyetlerin, farklı amaçlar için küpün kullanılabileceğini, Arkeologların ve Tarih araştırmacılarının bulgularından anlamak mümkün” şeklindeki söyleminden hareketle, Prof. ÖZSAİT Hocamıza ulaştık. Gelin, hep birlikte Prof. ÖZSAİT Hocayı dinleyelim:

            “…BARLA’yı hemen geçince, Kayaağzı’na doğru giderken, BARLA’nın altında, BADIRIKLI ALTI MEVKİİ’ndeki Göl tabanında, göl yüzeyinin (1) metre altında görünürde Duvarlar ve Küp kırıkları var. Oradan çıkmış olan ve HARMANÖREN MEZARLIĞI’ nda bulmuş olduğumuz 4500 yıllık küçük bir TESTİ parçası ve ağzı kırık Testicik Barla Belediyesinde bulunuyor…

            Geniş bir alan ve aşağıda “YERLEŞME” var. Sandalla gözlem yaparken, çıplak gözle görüyoruz…”

 ***

            …Ve GELENDOST’a giderken… Dinliyoruz ÖZSAİT Hocamızı:

             “…Gelendost’ a giderken, Bölge Trafik Müdürlüğünün binasının Göl kenarında olan kısmında, orada bir HÖYÜK (=Eski Yapı kalıntıları, eski eserler) var. “İSKELE HÖYÜK” adında. 10 – 15 yıl önce, kuraklık nedeniyle, Eğirdir Gölü’nün su seviyesi düştü… O arada, pek çok YAPININ TEMELLERİ ORTAYA ÇIKTI… GÖLÜN SAĞINDA VE SOLUNDA PEK ÇOK YERLEŞİMLER VAR… GÖLÜN SU SEVİYESİNİN YÜKSELMESİYLE, BU YERLEŞİMLER SU ALTINDA KALIYOR…”

***

            …Ve ADA YOLU!!!

            Bakın ADA YOLU için de neler diyordu ÖZSAİT HOCA:

            “…1830’lu yıllarda ADALARA GİDEN YOLLAR VAR!!! 200 yıl önce, oradan geçen seyyahlar bunu “not” etmişler… TAŞTAN YOLLAR VAR, TAŞTAN!!!”

***

            …Ve yeniden “KÜP KÜLTÜRÜ”ne dönüyoruz… Hocamızın sözlerini, adeta soluksuz dinliyoruz: “… (8) bin yıldan beri insanlar, KİL’den “KÜP” yapmasını biliyor…ÖLEN KİMSESİNİ KÜP’E GÖMÜYOR!!! Atabey Harmanören’ de  MEZARLIK kazdık. Bir kısmında “KÜP MEZARLAR “ çıktı… HARMANÖREN KAZILARI DA GÖSTERMİŞTİR Kİ; YERLEŞME VARSA, MEZAR DA VAR!!!”

***

            Yazı Dizimizin üçüncü bölümünde; Kazı Sonuçları Toplantısı, Araştırma Sonuçları Toplantısı, Arkeometri Toplantısı sonuçları üzerinde duracağız…

           

DEVAM EDECEK…

            BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap