Ardıç denince akla Eğirdir geliyor...
Biraz kül, biraz limon, yüz binlerce fidan! Yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenerek yetişebilen ardıç ağacı Türk Orman Mühendisi H. Cemal Gültekin’in devrim gibi buluşuyla dünyada ilk defa insan eliyle üretilmeye başlandı. Eğirdir Orman Fidanlığı, dünyanın pek çok ülkesine öncülük ederken, burada üretilen ardıçlar yangına dayanıklı ağaçlandırma sahalarına dikiliyor.
Eğirdir Evi Aralık ayı toplantısının konusu “EĞİRDİR’DE YEŞİL ALANLAR ve SEDİR; KASNAK MEŞESİ, ARDIÇ… DEĞERLERİMİZ“ oldu. Eğirdir Evi’nde 13 Aralık 2014 Cumartesi akşamı düzenlenen toplantıya Eğirdir Orman Fidanlık Müdiresi Alime Divrik konuk olarak katıldı. Divrik, Eğirdir Orman Fidanlığı çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Yılda 3 milyona yakın sedir fidanı üretildiğini dile getiren Divrik, Ardıç denince Eğirdir’in akla geldiğini vurguladı.
Eğirdir Orman Fidanlık Müdiresi Alime DİVRİK fidanlık çalışmaları, ardıç fidan üretim alanları ve ardıç ağacının önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Alime DİVRİK, ardıç türündeki çimlenme engelinin ilk olarak bu fidanlıkta Hazin Cemal GÜLTEKİN tarafından giderildiği, ardıç fidanının kitlesel üretiminin artık kolaylıkla yapıldığını söyledi.
Ardıç ağacının kanaatkar bir tür olduğunu anlatan Divrik, “Ardıç ağacı koruma altına alınmış, gençleştirme yapılamayan bir durumdaydı, H. Cemal Gültekin, yaptığı çalışmalar sonucunda tohumdan fidan aşamasına geçmesini başardı. Şimdi Eğirdir denince akla ardıç geliyor. Çevremizde birçok bölgeden ardıç tohumları temin ediyoruz. Ama en çok Barla Çamdağ Kapıdağ bölgesinden kaliteli tohumlar elde ediyoruz. 100 Kg. kozalaktan 1-2 Kg. tohum elde ediliyor. Yeni yöntemler de bulduk. Yurt içinde birçok bölgenin yanı sıra yurtdışına da ardıç fidanı gönderiyoruz. Şu an yılda 1 milyon fidan üretiyoruz. 2015’de hedefimiz 1,5 milyon fidan üretmek.
Çok dayanıklı, sert, sağlam bir ağaç türü olan ardıç, yavaş büyüyen bir ağaç. Üç çeşit ardıç var. Bunlar, Boz, Kokulu ve Diken Ardıç diye adlandırılıyor. Boz ardıç, normal toprakta yetişebilen yağış isteği az olan bir cins. Kokulu ardıç, soğuğa en dayanıklı ardıç cinsi. Diken ardıç ise erozyon sahalarına dikiliyor.” dedi. Orman Bakanlığının yeni ardıç sahaları üzerine çalışmalar yaptığını ifade eden Divrik, Eğirdir Orman Fidanlığı’nda üretilen ardıçların bu sahalarda kullanıldığını söyledi.
Eğirdir Orman Fidanlığı’nda yabani meyve türleri (alıç, kızılcık, hünnap vb.) fidan üretme çalışmaları da yapıldığını da dile getiren Divrik, “Yukarı Gökdere bölgesinde 218 çeşit yabani meyve türü bulunduğu söyleniyor. Yabani meyve tohumlarını buradan elde ediyoruz.” diye konuştu.
Tüm fidan üretimlerinde tohumları tescillenmiş bölgelerden toplayıp kaliteli ve sağlıklı fidanlar ürettiklerini anlatan Divrik, “Fidanlığımızda Tohum Stok Merkezimiz var. Tohumları 10 yıla kadar saklayabiliyoruz. Eğirdir Orman Fidanlığı bu konuda önemli bir merkez. Türkiye’de 28 adet Fidanlık Müdürlüğü var. Bunlardan biri de Eğirdir’de bulunuyor. Bu çok önemli…” dedi.
Orman Bakanlığı’nın kurumlarla yaptığı protokol gereği isteyen kurumlara bedelsiz fidan temin edildiğini, hatta dikiminin yapılabildiğini anlatan Divrik, yaklaşan yeni yıl dolayısıyla bir kampanya düzenleyerek isteyen herkese ücretsiz çam fidanı dağıtılacağını da sözlerine ekledi.
Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün de zaman zaman katkıda bulunduğu söyleşide “doğaya saygı”da geri dönüşümün önemi de vurgulandı. İçinde bulunduğumuz kış mevsimi dolayısıyla soba ve kalorifer atığı küllerin diğer çöplerle karıştırılmamasını özellikle dile getiren Şengöl, “kül ayrı olarak toplanabilirse daha değişik şekillerde (gübre vb.) değerlendirilebilir. Çöp konteynırlarının yanına ayrıca kül bidonları koyduk. Kalorifer yakıcılarımızı ve vatandaşlarımızı zaman zaman bu konuda uyarıyoruz. Lütfen küller diğer çöplerle karıştırılmasın”dedi.
Toplantıda, alışveriş yaparken plastik poşet yerine file veya geri dönüşümlü alışveriş çantası kullanımının özendirilmesi gerektiği de vurgulandı.
Toplantı sonunda Divrik, katılımcılara ardıç tohumu, çam ve ardıç fidanları hediye etti.