Haberin Tarihi:
9.12.2014 10:38:00
- Okunma Sayısı:2392
defa okundu.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yurt genelinde bilgilendirme, temsili Hasar Ödeme /Çek verme toplantılarına tüm hızıyla devam ediyor.
TARSİM EĞİRDİR’DE 13 MİLYON TL. HASAR ÖDEDİ…
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yurt genelinde bilgilendirme, temsili Hasar Ödeme /Çek verme toplantılarına tüm hızıyla devam ediyor.
Eğirdir ilçemizde doğal riskler sebebiyle, sigortalı bitkisel ürünlerinin ve hayvanlarının hasar görmesi sonucu ödemelerini almış üreticilerden on tanesine sembolik çekler dün Eğirdir Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda sunuldu.
Toplantıya; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, Tarım Sigortaları ve Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Antalya Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Değer, TARSİM Antalya Bölge Müdürlüğü’nden Seyfi Yenilmez, Eğirdir Kaymakamı Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü (MARİM) İsa Eren, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç, sigorta acenteleri ve üreticiler katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, “Doğal afetler maalesef son yıllarda hat safhalarda. Devlet destekli hasar sistemi 2006 yılında faaliyete geçti. 2014 yılında tarım hasarları özellikle don, dolu çok oldu. 2014 yılında 272.000 hasar meydana geldi. Bakanlığımız üreticilerimize 490.000 TL. tutarındaki hasar masraflarını ödedi. Yine 2014 yılında 72 dekar bahçe ve 3,5 milyon küçükbaş ve büyükbaş hayvan sigortalandı. 2005-2006 yılında sistem oluşturuldu. Yurt dışından örnekler alındı. Sistemimiz son derece modern oldu.
TARSİM’de Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) önemli bir sistem. Eğer bu sisteme kayıt yaptırmazsanız, maalesef sigorta yapamıyoruz. 31 Aralık son gün. Mutlaka çiftçi kayıt sistemine geçmeniz lazım. Üreticilerimizin kayıtlarını yenilemesi ve yaptırmasını diliyor, 2015 yılının üreticilerimiz için kazasız, hasarsız bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, Dünyada uygulanan tarım sigortası programları, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sisteminin işleyişi ve sistem çerçevesinde 8 yıllık süreçte elde edilen veriler ile kapsamdaki ürünler ve riskler hakkında katılımcıları slayt eşliğinde bilgilendirdi.
Engürülü: “Tarım ve gıda gelecek yıllarda daha çok konuşulan bir konu haline gelecek. Türkiye tarımsal ihracat tan 18 milyar dolar para kazanıyor. Türkiye tarımda dünyada 7’nci sırada ABD’de ise 1’nci büyük tarımsal ekonomiye sahip.
Çiftçiyi desteklemek ana temel hedefimizdir. Artık dolu yağmaz dediğimiz bölgeler bile maalesef dolu afetiyle karşı karşıya. Bu yıl özellikle meyvecilikte çok ciddi hasarlar meydana geldi. TARSİM gönüllülük esasına dayalı bir sigorta sistemi. Bu sisteme geçmeniz için mutlaka ÇKS kayıtlarını yaptırmanız lazım. Bu yıl devletimiz 362 milyon çiftçimize destek oldu. İnşallah 2015 yılında 403 milyona çıkmayı hedefliyoruz. Bu destekler çok önemli. Artık insanlar da bilinçlenmeli ve mutlaka ürünlerini sigortalatmalıdır. 24 sigorta acentesi ile anlaşmamız var. Bunlardan birine yaptırabilirsiniz. Sigortalarını yeni yaptırmak isteyenlere %5 indirim yapılıyor. TARSİM’in 1 milyon 60 bin poliçelisi var. Bu oran gittikçe yükseliyor” dedi.
Neleri Sigorta
Yaptırabiliriz…?
Konuşmalarında üreticilerimizin hangi ürünlerde sigorta yaptıra biliriz’e de bir açıklık dile getiren Engürülü: “Bitkisel Ürün Sigortası, Sera Sigortası, Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası, Su Ürünleri Hayat Sigortası ve Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü sözlerinin sonunda da Eğirdir’de sistemin başlangıcından itibaren 13 milyon TL. üzerinde hasar ödemesinin yapıldığını ve üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderildiğini, 2014 yılında Eğirdir’de Bitkisel Ürün Sigortalarında hasar gören ürünlerde elma, hasar nedeniyle “Dolu”, Hayvan Hayat Sigortalarında ise “Ölüm” ve “Mecburi Kesim”in öne çıktığını dile getirdi.
Engürülü “Bizde bir laf vardır “Evvela tedbir, sonra tevekkül…” işte bu anlayış içerisinde hareket ederek sigortalarınızı yaptırın. 2015 yılının kazasız, belasız, bol ürünlü ve kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyorum” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından, 10 üreticiye sembolik çekleri protokol tarafından takdim edildi
Çek alan üreticilerimiz ve ödenen tazminatlar şöyle:
Rukiye Öz 111.496 TL.,
Ayşe Kaya 104.589 TL.,
Osman Özdamar 83.544 TL.,
Ahmet Demirekin 60.825 TL.,
Hasan Eryılmaz 51.377 TL.,
Ömer Aslanbaş 28.554 TL.,
İsmail Görgülü 4.000 TL.,
Ramazan Özçelik 43.036 TL.,
Ali Dinçer 13.994 TL. ve
Ahmet Şenol 5.000 TL.
Bu toplantının Eğirdir’de yapılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut, “Bulunduğumuz bölge geçit bölgesi. Eğirdir ve Gelendost elma üretiminde Türkiye’nin başkenti. Bölgemizde maalesef her yıl doğal afet oluyor. Bu toplantının Eğirdir’de yapılmasından büyük bir mutluluk duydum. TARSİM yetkililerimize teşekkür ediyorum. Çek alan üreticilerimize de hayırlı olmasını diliyorum” dedi.