Makara Tatlısı Batı Akdeniz’de
BAKA’dan ‘girişimcilik eğitimi’ aldı işyerini açtı
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’nda eğitim alan genç girişimci, Batı Akdeniz’de olmayan Makara Tatlısı ve Waffle lezzetlerini sunacağı işyerini Isparta’da açtı. Eğitimi başarıyla tamamlayan 24 yaşındaki girişimci M. Murat Çırak, aynı yaştaki ortağıyla birlikte işyerinde ilk aşamada 5 kişilik istihdam sağladı ve kısa süre sonra da ilçelerde şubeler açmayı hedefliyor. Isparta’da pek bilinmeyen ve Çek Cumhuriyeti’nin ünlü makara tatlısını ilgi göreceğini söyleyen genç girişimciler, “Girişimcilik eğitimi için BAKA’ya başvurduk, sağolsunlar hiçbir zaman desteklerini bizden eksik etmediler. Makara tatlısı yapımı konusunda eğitim aldık. Sonra da bayiliğini alarak işletmemizi faaliyete geçirdik. Yoğun ilgi görüyoruz, inşallah büyür ve birçok kişiye de ekmek sağlayan bir işletme oluruz” dedi.
BAKA, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle Antalya, Burdur ve Isparta’da sürdürdüğü Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri meyvelerini veriyor. BAKA’nın Isparta’daki eğitim programını başarıyla tamamlayan 24 yaşındaki Muhammed Murat Çırak, 25 yaşındaki ortağı Ali İhsan Büyükçelik ile birlikte Batı Akdeniz’de olmayan bir lezzetin sunumunu gerçekleştireceği ‘Makarala Makara Walffe’ adını verdiği işyerini Isparta’da açtı. İşyerinin açılışı; Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Akif Aslan, BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi uzmanları Ömer Ferda Akyol ile Volkan Demirkıran, KOSGEB uzmanları ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.
Avrupa’da Macaristan, Slovakya ile özellikle Çek Cumhuriyeti’nde ünlü ve özel kutlamaların vazgeçilmez tadı olan adını da hamurunun sarıldığı rulodan makaradan alan tatlı, Batı Akdeniz’de Isparta’da tüketicinin beğenisine sunulmaya başladı. İlk etapta 5 kişilik istihdam sağlayan işletmeyi hizmete açan genç girişimciler Muhammed Murat Çırak ile ortağı Ali ihsan Büyükçelik, adını aldığı makaraya (rulo) sarılan hamurun fırında pişmesinin ardından isteğe göre çikolatalı, Hindistan cevizli, fındıklı, bademli, granül şekerli, tarçınlı gibi soslar ve dondurma ile müşterilerine sunduklarını anlattı.
BAKA ve KOSGEB’e eğitim ile destekleri için teşekkür eden genç girişimciler, şöyle devam etti: “Dışı çıtır, içi yumuşacık olan hafif bir tatlı. Waffle ile birlikte yazın da dondurmalı müşterilerimize sunacağız. Isparta’da olmayan makara tatlısını üretmek için karar verdik. Girişimcilik eğitimi için BAKA’ya başvurduk. Sağolsunlar hiçbir zaman desteklerini bizden eksik etmediler. Tatlı Çek Cumhuriyeti’nde çok ünlü. Bir diziyle Türkiye’de ünlendi Kuzey- Güney dizisiyle. Bizde girişimci olarak BAKA’nın ve KOSGEB’in destekleriyle işyerimizi açtık. Kısa sürede ilçelerde de şubeler açmayı hedefliyoruz.”
BAKA ile KOSGEB; ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, istihdamın artırılıp yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi ana amaçlarıyla 2011’de protokol imzaladı. BAKA, Antalya, Isparta ve Burdur merkezleri ile ilçelerinde sürdürdüğü girişimcilik eğitimlerini bugüne kadar 56 kez gerçekleştirdi, bin 534 kursiyer eğitimi tamamlarken 152 işyeri açıldı. 70 saatlik uygulamalı grişimcilik eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimciler, KOSGEB’den 3 bin lira işletme kuruluş gideri desteği, 15 bin lira kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği ve 12 bin lira işletme giderleri desteği olmak üzere toplam 30 bin lira hibe desteği alabiliyor. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabilecek.