Gıda konusunda işletmeler dikkat!
Denetimler devam ediyor
Isparta
Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO ) 7 Meslek Komitesi (Tarım Balıkçılık ve
Hayvancılık) ve 8 Meslek Komitesi (Gıda, İçecek, Tütün Ticareti ve
İmalatı) Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı Isparta İl Müdürlüğü işbirliğinde sektör temsilcilerine yönelik 5996
Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile gıda üretim
yerlerindeki hijyen ve uyulması gereken kurallar ile işletmelerin ve
üreticilerin izleyeceği yollar hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Gıda
Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden
Gıda Kontrol Şube Müdürü Oğuzhan Tanyeri ile Veteriner Hekim Orhan
Bilgin’in katıldığı toplantıda, ITSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kabalak, Meclis
Üyesi Mehmet Güneştepe, ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan ile gıda sektörü
temsilcileri hazır bulundu.
Şube
Müdürü Tanyeri, 5996 sayılı kanun hakkında bilgi verirken işletmeleri de bazı
konularda uyardı. Gıda üretimi yapan
işletmelerin kayıt altına alınarak kayıt numarası alması konusunda hassas
davrandıklarını belirten Tanyeri, işletmelerin büyük cezai yaptırımlara maruz
kalmaması için Müdürlüğe başvurmaları gerektiğine dikkat çekti. Müdür Tanyeri
şöyle devam etti:
“Bilindiği
üzere 5996 Sayılı Kanun (Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem
Kanunu) gıda ile ilgili. Buna paralel olarak Bakanlığımızda yeniden
yapılanmalara gidildi. Çeşitli şubeler açıldı. 5996 Kanunda kayıt altına alınma işlemleri, işyeri
sorumluluğu ve izlenebilirlik konuları ağırlık basıyor. Kanun şunu diyor; ‘gıda
işyerleri, ürettiği, sattığı, pazarladığı, paketlediği ürünlerin her evresinden
sorumludur.’ Örneğin et, süt ve ekmek genel besin maddesi, bu işle uğraşan çok
sayıda işletme var. Bu işletmelerin devamlı kendilerini yenilemesi gerekiyor.
Biz İl Müdürlüğü olarak eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. İşverenden en
alt kademedeki personele kadar hepsinin eğitimli ve bilinçli olması gerekiyor.
5996
Kanunda işletmelerin kayıt altına alınması ile ilgili maddemiz var. Onaylı
işletmeler ve kayıtlı işletmeler var. Et ve et ürünleri ile su ürünleri, süt ve
süt ürünleri işletmeleri onaylı işletmeler, kayıtlı işletmelerde bitkisel
kökenli ağırlık yapan, üretim satışını yapan işletmelerde kayıtlı işletmeler.
Kayıt altına alınmasıyla ilgili duyurularımızı yaptık. Isparta’da 3500’e yakın
işletme var. Mayıs ayında 2500’ü kayıt altına alındı. Kayıt olmayan işletmeler
var, üretim yapan işletmelerin mutlaka
kayıt numaralarını almaları gerekiyor. Çünkü üretimde kayıt numarası olması gerekiyor.
Eğer bu bilgiler yoksa malları piyasada sunulamaz ve toplanmak zorunda kalır.
Gıda işiyle uğraşan bütün işletmeler kayıt işlemini yaptırması gerekiyor. Aksi
halde büyük cezalar söz konusu. Müdürlük olarak eğitime çok önem veriyoruz.
Özellikle toplu tüketim yerlerinde, okul kantinlerinde hijyen eğitimleri
veriyoruz. Çoğunu tamamladık. Bundan sonra gıda işlerinin ezbere değil de
mevzuata uygun olarak yürütülmesi amacımız. Sektör çalışanlarının bilgili
olması en önemli konu. Artık usta çıraklık dönemi bitti herkesin bilinçli
olması gerekiyor. Aksi halde mevzuatın yaptırımları ağır.
Denetimlerimizi
rastgele seçiyoruz. Önem verdiğimiz konuların başında işletmelerin hijyen
kurallarına uyup uymadığı geliyor. Personelin eğitimi çok önemli, ustaların,
çırakların, kalfaların eğitimi çok önemli. Şu an Ispartamız iyi durumda ancak daha
dikkatli olmalıyız. Ramazan’da da hem eğitimler hem de denetimler devam
edecek.”
Ardından,
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Orhan Bilgin ITSO
sektör temsilcilerine perakende işletmelerinde hijyen koşulları, et ve et
ürünleriyle ilgili yeni mevzuat hakkında bilgiler verdi.