Haberin Tarihi:
11.11.2014 15:34:00
- Okunma Sayısı:3930
defa okundu.
Eğirdir'in kültür yaşamında önemli bir yeri olan Araştırmacı-Yazar Recep Bozkurt'un Nadir Kitaplar içerisinde yer alan "Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda Eğirdir" isimli kitabının ikinci baskısı yapıldı.
Eğirdir Evi’nde Geçmişe Yolculuk...
Eğirdir’in kültür yaşamında önemli bir yeri olan Araştırmacı-Yazar Recep Bozkurt’un Nadir Kitaplar içerisinde yer alan “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir” isimli kitabının ikinci baskısı yapıldı.
10 Kasım 2014 Pazartesi akşamı Eğirdir Evi’nde düzenlenen toplantıda Recep Bozkurt, kitabın oluşma sürecini anlattı ve toplantıya katılanlar için kitabını imzaladı.
Eğirdir Evi’nde düzenlenen toplantı Hande Özdamar Tığlı’nın giriş konuşmasıyla başladı. Hande Özdamar Tığlı, Yazar Recep Bozkurt’un kısa bir özgeçmişini paylaştı.
Sözlerine “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü içten saygı, sevgi ve minnetle anıyorum” ifadeleriyle başlayan Bozkurt, Eğirdir Evi, Halk evleri gibi oluşumların Cumhuriyet’le birlikte Atatürk döneminde başladığını söyledi.
ÜÇÜNCÜ KUŞAK TIĞLIZADELERE TEŞEKKÜR
İlk baskısı 2007 yılında Eğirdir Belediyesi tarafından yaptırılan “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir” isimli kitabın aynı zamanda bu yörede ve bu konuda ilk olma özelliğini taşıdığını ifade eden Bozkurt, altı yıl önce büyük ilgi gören ve çok kısa sürede tükenen bu eserin ikinci kez basımını ve dağıtımını yüklenerek yeniden okuyucuyla buluşmasını sağlayan Mehmet İzzet Tığlı ailesine teşekkür etti.
UZUN VE TİTİZ BİR ÇALIŞMANIN ESERİ…
Eğirdir’in tarihine ışık tutan bu eserin uzun ve titiz bir araştırma sonucu meydana geldiğini anlatan Bozkurt, “Savaşlar tarihine baktığımızda, bizim “Milli Mücadele”miz; ülkesinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü iç ve dış düşmanlara karşı koruma uğruna yapılan en haklı savaşlardan biridir.
Vatan topraklarını korumak ve bu topraklar üzerinde sonsuza kadar onurlu bir ulus olarak yaşama azmi ve kararı ile 1919-1922 yılları arasında Anadolu’da “yedi düvel”e karşı yapılan Milli Kurtuluş Savaşı, hem cephede hem de cephe gerisinde olağanüstü olayların, büyük acıların yaşandığı bir dönemdir.
İşte Eğirdir, yeri ve konumu bakımından bu savaşların cephe gerisindeki can damarlarından birisi olmuştur.
İngilizler tarafından 1854 yılında yapımına başlanan ve Anadolu’nun ilk demiryolu olan İzmir-Aydın-Denizli-Dinar demiryolu hattının Eğirdir’e ulaşması ve hemen akabinde Fransızların buna bağlı olarak 482 kilometrekare yüzölçümü olan Eğirdir Gölü üzerinde 24 saat taşımacılık yapan Fransız Şimendifer İşletme Kumpanyası’nı burada açması Eğirdir’i Batı Anadolu ile Orta Anadolu arasında da tam bir taşıma ve ulaşım merkezi durumuna getiriyordu.
Akdeniz’i bir İtalyan Gölü, Anadolu’nun yer altı ve yer üstü zenginliklerini de kendi sanayisinin hammaddesi olarak gören ve bunları ne pahasına olursa olsun elde etmek isteyen İtalyanların da 1913’ten itibaren Antalya-Burdur, Antalya-Kızılkaya, Fethiye-Muğla ve Antalya-Konya arasında demiryolu işletebilmek için Osmanlı Devleti’nden imtiyaz almaları, bölgemizin cazibesini giderek artırıyordu.
Bir de bunlara; kendine özgü iklimi ve endemik orman ve bitki örtüsüyle kaplı dağlarından akan yüzlerce kaynak suyunun suladığı verimli topraklarda, binlerce yıllık kültürel birikimlerin varlığını da eklerseniz; 20. Yüzyıl başlarında İngiltere, Fransa, İtalya’nın Göller Bölgesi’nde neden büyük bir emperyal mücadeleye giriştikleri daha iyi anlaşılacaktır.
Biz bu çalışmamızda, bu işgalci devletlerin, yöremiz üzerindeki amaçlarını, hedeflerini, bunları engellemek için canlarını kanlarını hiçe sayarak ordumuza kol kanat olan Türk Ulusunun kahramanlık mücadelesini, belge, bulgu ve tanıklarıyla anlatmaya çalıştık” dedi.
Bozkurt, 6 Bölümden oluşan kitaptan kısım kısım alıntılar yaparak açıklayıcı bilgiler verirken Eğirdir’in tarihinde güzel bir yolculuk yapan katılımcılar da kendisine teşekkür ettiler.
ŞENGÖL: “ÖİB’YE TAARRUZA GEÇECEĞİZ”
Eğirdir’in Garı’nın önemi ve bugünkü durumunun da konuşulduğu toplantıda söz alan Belediye Başkanı Ömer Şengöl, “Tarihi Eğirdir Garı’nın korunması konusunda çalışmalarımız var. Önümüzde günlerde Özelleştirme İdaresi’ne taarruza geçeceğiz… Mutlu sonuçlar bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tarihi Eğirdir Garı’nın Antalya Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındığını hatırlatan Recep Bozkurt “Eğirdir’in zararına olan hiçbir şeyin yanında olmam ama yararına olan her şeyin arkasında olurum” dedi.
Tarihimizle ilgili çalışmalara önem verdiklerini ifade eden Başkan Şengöl, önümüzdeki günlerde gezici Çanakkale Müzesi’nin ilçemize geleceğini ve belediyemizle ortaklaşa bir çalışma yapılarak Kervansaray toplantı salonunun bulunduğu bölgede bir hafta süreyle hemşehrilerimizin ziyaretlerine açık olacağını bildirdi.
EĞİRDİR GARI TV DİZİSİNE KONU OLACAK
Kitabı okuyan Arka Sokaklar dizisinin senaristinin Eğirdir Garı ile ilgili bir çalışma yapacaklarını ve kendisinden bu konuda yardım istediklerini anlatan Bozkurt, bu gelişmenin de kendisini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.
BU KİTAP OKULLARDA OKUTULMALI
Eğirdir MYO öğretim görevlisi Çetin Meydan, Recep Bozkurt’un “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir” isimli kitabının İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde öğrencilerle buluşmasının faydalı olacağı düşüncesinde olduğunu dile getirdi. Kaymakam Yalçın Yılmaz’da Meydan’ın bu düşüncesini desteklediklerini, bu konuda yapılacak her türlü çalışmada yardımcı olabileceklerini söyledi.
GENÇLERİMİZ ÇOK MERAKLI
Sohbet bölümünde söz alan İlhan Şimşek, kendisinin de, Eğirdir’in yakın tarihi ile ilgilendiğini, Atatürk’ün Eğirdir’e geliş tarihçesi ile ilgili bir inceleme yaptığını anlattı. Bu incelemelerini geçen yıl gençlere anlattığını hatırlatan Şimşek, “Gençlerimiz bu konulara çok meraklı” tesbitinde bulundu.
Toplantı sonunda “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir” isimli kitabın yazarı Recep Bozkurt, kitaplarını tek tek imzalayarak toplantıya katılanlara takdim etti.
Toplantıya; Kaymakam Dr. Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Ömer Şengöl yanı sıra Osman Aslantürk, Ali Cengiz Ertürk, Abdullah Sinan, Nilgün Sinan, Hakkı Tığlı, Şevki Tığlı, Hande Özdamar Tığlı, Ahmet Özkoç, Nuri Erkan, Ulviye Erkan, Recep Bozkurt, Gülten Bozkurt, İzzet Özdamar, Nesrin Özdamar, Hamdi Özdamar, Turan Savaş, Şükrü Savaş, Ayşe Savaş, Necati Savaş, İlhan Şimşek, Emrah Çelik, Osman Bıyıklı, Veli Ercan Çetintürk, Verda Yiğitbaşı, Ömer Yiğitbaşı, Yaşar Kuzgun, Abdullah Başyiğit, Erhan Savran, Müslahattin Yaman, Çetin Meydan, Mehmet Emin Yalçın, Tuba Şenol katıldı.
TAM BİR HAZİNE
Milliyet Gazetesi yazarlarından Hüseyin Ay’ın Nisan ’07 de kaleme aldığı “Ulusal Kurtuluş Savaşında İznik ve Eğirdir” başlıklı yazısında yer alan şu ifadelere katılmamak mümkün mü:
“…. Kendisini tanımaktan, dostu olmaktan onur duyduğum, Recep Bozkurt’un iki kitabı (“Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir” ve “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda İznik”) da imzalı olarak elimin altında.
Aynı kişinin beyninin, gözünün, elinin emeği olan bu iki yerel tarih kitabı öylesine titiz hazırlanmış ki kitapları elinize ilk aldığınızda ilk sayfaları çevirdiğinizde bunları anlıyorsunuz. Döneme ait bütün bilgi kaynakları, kitaplar, gazeteler, dergiler, arşiv belgeleri taranmış. Ayrıca gelecekteki araştırmacılara ve okuyanlara yardımcı olmak için kitabın sonuna kaynakça olarak eklenmiş. Sayın Bozkurt, sadece bu belgelerle yetinmemiş bu ilçelerin yerel tarihlerinin tanık kişileri ile de konuşmuş. İznik kitabı için 27 kişi ile, Eğirdir kitabı için ise 36 kişi ile konuşmuş.
Her iki kitapta bir çoğu ilk kez yayınlanan çok sayıda fotoğraf, harita ve belge var.
Sayın Recep Bozkurt’un bu iki yerel tarih kitabı tam bir hazine. Bu iki ilçemiz için gerçek bir şans. Bu ilçelerde yaşayanlar, okuma yazma bilen herkesin mutlaka okuması, incelemesi gereken bu eserler için dostum Recep Bozkurt’a teşekkür ediyorum…..”
(“Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir” hemşehrimiz Şevki Tığlı’dan temin edilebilir.
Recep Bozkurt Kimdir?
1948 yılında İznik – Derbent Köyü'nde doğdu. İlköğrenimini bu köyde yaptı. Ortaöğrenimini Arifiye İlköğretmen Okulu'nda, Yükseköğrenimini Isparta Eğitim Enstitüsü'nde tamamladı. Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimi gördü.
İlkokuldan Üniversiteye kadar, eğitimin hemen bütün kademelerinde, öğretmen, okutman ve yönetici olarak çalıştı. 1997 yılında İznik Lisesi Tarih Öğretmeni iken emekli oldu.
İznik Gazetesi, Bursa Hakimiyet, Bursa Olay, Burdef ve Cumhuriyet Gazetesi başta olmak üzere, yerel ve ulusal gazetelerde, dergilerde İznik ve Eğirdir ile ilgili makale, araştırma, gezi ve inceleme yazıları yayınlandı. Bursa Ansiklopedisi Yazım Kurulu’nda bulundu. Uludağ Üniversitesi’nin düzenlediği Kent Kültürünü Oluşturma Sempozyumları’na İznik ile ilgili bildiriler sundu. Bunlar üniversitece kitaplaştırılarak okuyucuya ulaştı.
1989 yılında düzenlenen “Uluslararası İznik Çini Yılı” için hazırladığı “Ateşten Doğan Çiçekler ve Ameli Faik Usta” adlı çalışması ile 1995 yılında yayınladığı “Küçük Balıkların Büyük Balıkları Yuttuğu Göl: İZNİK” adlı çalışması bilim ve sanat dünyasında büyük yankı uyandırdı.
TRT-1 ,TRT-2, TRT İnt, Show TV, Bursa Olay ve Bursa As televizyonlarında yayınlanan kültür programlarına araştırmacı-yazar olarak katıldı.
Yazarın, "Ulusal Kurtuluş Savaşında İznik" adlı kitabı 2001 yılında Bursa Çağdaş Gazeteciler ödülünü aldı. Recep Bozkurt’un "Bir Yaşam Yolculuğu", "Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir" ve İznik Mavi Çini tarafından yayınlanan "İZNİK - Dün Bugün Yarın" adlı üç kitabı daha bulunmaktadır.
Bu toprakların nasıl vatan olduğunu, 1918-1922 yılları arasını kapsayan kitabıyla anlatan Bozkurt, şimdilerde “1923-1950 Yılları arasında İznik’te Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Gelişmeler” adlı yeni bir kitabın hazırlıklarını yapmakla meşgul.