Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı açıkladı: SBS kalkıyor, dersaneler kapanıyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı açıkladı: SBS kalkıyor, dersaneler kapanıyor
Haberin Tarihi: 4.7.2013 10:01:00 - Okunma Sayısı:1780 defa okundu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı eğitim sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Avcı, televizyon-gazete Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleri ile yaptığı toplantıda Seviye Belirleme Sınavı'nın önümüzdeki yıldan itibaren kalkacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı açıkladı:

SBS kalkıyor, dersaneler kapanıyor

 

            Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı eğitim sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Avcı, televizyon-gazete Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirleri ile yaptığı toplantıda Seviye Belirleme Sınavı'nın önümüzdeki yıldan itibaren kalkacağını söyledi.

            Nabi Avcı milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren önemli bir haberi de açıkladı: Dersaneler kapanıyor...

            Dershanelerin kapatılacağını belirten Avcı, "Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönmesi" dedi.  

İşte Nabi Avcı'nın açıklamalarının satır başları:

            SBS'nin kalkması

            SBS'nin kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine "Böyle bir eleştiri geleceğini biz biliyoruz. SBS'yi kaldırdınız ama sene içindeki sınavları merkezileştirerek Yeni SBS'cikler icat ettiniz gibi bir eleştirinin gelmesini bekliyorduk zaten diyen Avcı konuşmasına şöyle devam etti: “Ama bu doğru bir eleştiri olmaz. Sene içerisinde zaten çocuklarımız bu derslerden sınava giriyorlar. Dolayısıyla zaten girdikleri bu sınavların daha düzenli bir biçimde yapılması ve alacakları notların daha objektif değerlendirmeye elverişli olmasını sağlayacağız. Dershaneler konusunda da velilerimiz çok acele etmesinler. Mevcut mevzuat çerçevesinde söyleyebileceğim şimdilik bu. Ama çok acele etmesinler. "

"Serbest kıyafette olsun,

 forma da olsun"

            Serbest kıyafet uygulamasıyla ilgili olarak, genel olarak özellikle kız çocuğu olan annelerden gelen yoğun talepler üzerine bir açıklama yapma zorunluluğu duyduğunu söyleyen Avcı, kamuoyu yoklamalarından edindiği izlenime göre serbest kıyafet uygulamasının olumlu karşılandığını, ancak formanın da talep edildiğini belirtti.

            Avcı konuşmasının devamında serbest kıyafet ile ilgili şunları söyledi: "Yani velilerimiz, öğretmenlerimiz diyorlar ki “Tamam serbest kıyafet olsun. Ne demek serbest kıyafet öğrencilerin hangi kıyafetleri seçeceklerine kendilerinin karar vermesi. Bu seçim seçenekleri içerisinde “Formada olsun’ diyen geniş bir kitle var.

            ‘Biz veliler olarak çocuklarımızın forma giymesini de seçebilelim' gibi bir talep, nitekim şu anda yürürlükteki yönetmeliğe göre biliyorsunuz özel okullarda velilerin yüzde 60'ı ne diyorsa o oluyor. Yani veliler okul aile birlikleri toplanıyor ve veliler “önümüzdeki ders yılında çocuklar okula forma ile gelsin’ dedikleri zaman bu uygulanıyor. Bizim öğretmenlerle, velilerle ve öğrencilerle yapmış olduğumuz görüşmeler, temaslar, kamuoyu yoklamaları gösteriyor ki özel okullara tanınmış olan bu tercih hakkı devlet okullarına da tanınsın gibi bir talep var.

            Şimdi biz bu talebi de dikkate alarak yönetmeliği değiştiriyoruz ve ister özel ister resmi olsun bütün okullarımızda okul aile birliklerimizin, yani velilerimizin yüzde 51'inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet seçebilsinler. Bunu serbest kıyafetten geri adım olarak görmüyoruz, öyle de yorumlanmaması gerekir. Bu velilerin aynı zamanda eğitim sürecine demokratik katılımları anlamına da geliyor."

            Anadil de eğitim

            Avcı, anadilde eğitim konusunda "Kırmançe ve Zazake eğitimi seçmeli ders olarak geçtiğimiz yıl başladı biliyorsunuz. Büyük çoğunluğu Kırmançe, daha az sayıda Zazake ana dili olan veya anadili olamasa da seçmeli ders olarak alan öğrencilerimiz var. Onlarla ilgili ders kitabımız var. Ancak ana dilde eğitim dediğimiz yani doğrudan doğruya eğitim dilinin Türkçe’den farklı bir dilde olması konusunda öncelikle bir anayasa değişikliği gerekiyor” dedi ve “Anayasanın 42'inci maddesinde eğitimde Türkçe dışında hiçbir başka dilin anadil olarak, eğitim dili olarak okutulamayacağının belirtildiğini söyledi.

            Gezi parkı olaylarına da değinen Avcı, yasaların çok açık olduğunu, bunun durumdan vazife çıkarmak olarak nitelendirilmemesi gerektiğini söyledi ve “Bu konulardaki incelemeleri yapan İl Milli Eğitim müdürlerimiz görevlerinin gereğini yapıyorlar. Çünkü aldığımız duyumlar, kendilerine ulaşan bilgiler bazı okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin öğrencilerini yasadışı veya yasal ama her halükarda derste olmaları gereken saatlerde topluca gösterilere götürdükleri, gösterilere gitmek için teşvik ettikleri konusunda aldıkları duyumları değerlendiriyorlar, değerlendirmek zorundalar. Bu yasaların onlara yüklediği görevdir. Bunun için bizim ayrıca hatırlatmamıza gerek yok" dedi.

            Dershaneler

            Dershanelerin yasa ile tanımlanmış kurumlar olduğunu ifade eden Avcı, bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Avcı, dershanelerin kaldırılması ile ilgili şu açıklamaları yaptı: "Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığının dışındaki bakanlıkların, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere ve bakanlar kurulunu ilgilendiren bir tarafı var. Onun için kesin bir tarih telaffuz edemiyorum. Demek ki önümüzdeki yasama yılının başında böyle bir düzenleme yapabilecek durumdayız. Ama şunu söyleyebilirim; özellikle SBS için bunu söylüyorum, Orta öğretim kurumlarına girişi için söylüyorum, Artık çocuklarımızın dershanede edinecekleri becerilerden daha çok sınıfta edinecekleri bilgi ve becerilere ihtiyaçları olacak. Onun için velilerimizin bu konudaki hassasiyetlerini özellikle sınıfa, okula, müfredata, sınıf içi faaliyetlere yönlendirmelerini şimdiden söylemiş olduk. En azından özel okula dönüşme sürecine girmiş olacaklar. "

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap