ITB Başkanı Ahmet Adar: “Elma Borsasını Kuracağız.”
Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Isparta’ya Elma Borsası kurmak için girişimlerin sürdüğünü belirterek; “Ancak, bu kolay değil. Elmanın da aynı buğday, arpa, nohut gibi uzun süre saklanabildiğini Ankara’ya anlatmaya çalışıyoruz. Bunu başardığımız gün Elma Borsası’nı kuracağız” dedi.
ITB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar, Isparta’da uzun süredir kurulma çalışmaları sürdürülen ‘Elma Borsası’ konusundaki son gelişmeleri anlattı.
Bu konuda önümüzdeki günlerde tekrar Ankara’ya giderek gerek Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı gerekse Bilim ve Sanayi Bakanlığı’na bu konuda bilgilendirme yapacaklarını ifade eden Adar; “Ankara’ya elmanın ilimizdeki soğuk hava depoları sayesinde uzun süre saklanabilen bir meyve olduğunu anlatmak zorundayız” dedi.
ITB Başkanı Ahmet Adar, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Elmada en büyük sıkıntımız şudur, elma saklanamıyor. Buğday, arpa, nohut, pamuk, fındık uzun süre saklanabiliyor. Elma meyve olduğundan dolayı bunu Ankara’ya anlatmaya çalışıyoruz. Bunu anlatıyoruz. Bu farklı bir statüde yapılacak. Bunun için de soğuk hava depolarıyla birlikte yapılması gerekiyor. Çünkü bazı şeyleri Tarım Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı’na anlatmak kolay değil. Çünkü elma hemen çürüyebilen bir şey.
Borsa dediğiniz zaman kağıt üstünde de elmayı alıp satabilecek. Ama çürüyen bir şey olduğu için onunla ilgili statü bulmaya çalışıyoruz. Olumsuz bakılan bir şey yok. Ama farklı bir segmentte değerlendirilecek. Isparta’mız için elmamız çok önemli. Türkiye’nin çoğu yerinde 30 Mart’taki don olayından dolayı elma az. Az olması nedeniyle Isparta’daki tüm soğuk hava depoları dolmuş durumda. Rekolte de Isparta’da şuan çok iyi.
Çiftçinin beklentisi yüzde 20’nin üzerinde. Ama bu üretimin dış pazar yönü var. Dış pazar yönünde de şuandaki Ortadoğu’daki karışıklıktan dolayı ihracat sıkıntılı gözüküyor. İç Pazar da bu kadar elma tüketilmiyor. İç pazarda bu elmanın tüketilmesi için bizim ulusal pazarda elmanın faydalarını anlattırmamız gerekiyor. Uzman veya bir doktor elmanın faydalarını anlatabilir.
Kamu spotları var. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bu konuda görüştük. Ama bu olmadı. Reklam yapmamız için bütçe lazım. Bu da büyük bir bütçe. Televizyonlarda sabah programlarına Ticaret Borsası olarak elma gönderelim. Onlar televizyon da bizim elmamızı anlatsın. Türkiye’deki tüm sektörlerde reklam çok önemli. Beyaz eşyanın, elektronik eşyanın veya gıda ürünlerinin reklamları yapılıyor. Elmamızın da reklamını yapmalıyız. Cumhurbaşkanımız da Isparta elmasını yese tamamdır. Günde 1 elma yiyin kampanyasında TBMM’de 600 kasa elma dağıttık. Onun da biraz faydası oldu” dedi.