16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Türkiye'nin Tek Sucul Canlılar Müzesinin İlk Misafirleri Geldi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Türkiye'nin Tek Sucul Canlılar Müzesinin İlk Misafirleri Geldi
Haberin Tarihi: 9.10.2014 09:38:00 - Okunma Sayısı:2047 defa okundu.

Hitit Üniversitesi Zooloji Laboratuvarı'ndan bin sucul canlı örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında kurulan Türkiye Sucul Canlılar Müzesi'ne gönderildi.

Türkiye'nin Tek Sucul Canlılar Müzesinin İlk Misafirleri Geldi

 

            Hitit Üniversitesi Zooloji Laboratuvarı'ndan bin sucul canlı örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında kurulan Türkiye Sucul Canlılar Müzesi'ne gönderildi.          

            SDÜ Su Enstitüsü Türkiye Sucul Canlılar Müzesi Koordinatörü Doç. Dr. Hasan Kalyoncu, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki çeşitli üniversite ve kurumlarda sucul canlı örneklerini içeren müze ve sergilerin olduğunu söyledi.

            Bu müzelerin sucul canlıların geneli üzerine değil, sadece balık gibi tek bir canlı üzerine kurulduğuna işaret eden Kalyoncu, bu nedenle Türkiye'deki bütün sucul canlıların envanterinin çıkarılması için çalışma yaptıklarını anlattı.

            Orman ve Su işleri Bakanlığı Su Yönetim Genel Müdürlüğü ile SDÜ'de Türkiye Sucul Canlılar Müzesi kurulması ve kurumun su havzalarında yaptığı araştırmada belirlediği örneklerden en az 5'inin müzeye verilmesini içeren bir protokol imzaladıklarını bildiren Kalyoncu, bunun ardından müzenin şubat ayında oluşturulduğunu belirtti.

            Müzede suda yaşayan omurgasızlar, algler, bitkiler, tek hücreli canlılardan örneklerin olacağına dikkati çeken Kalyoncu, şöyle devam etti:

            "Sucul canlıların Türkiye'de envanteri yok. Türkiye'de hangi iç sularda hangi canlının yaşadığını bilmiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar var ama eksik. Bu müzeye Türkiye'nin dört bir yanından örnekler gelecek. Yarın bir bilim adamı müzeye gelip bu örnekler üzerinde çalışabilecek. Yetişen araştırma görevlileri burada görev yapacak. Aynı  zamanda tüm vatandaşlara da açık olacak. Vatandaşlar, Türkiye'nin bütün zenginliklerini görebilecek."

            Geçmişte Türkiye'den çalınarak yurt dışında sergilenen çok sayıda organizma bulunduğunu vurgulayan Kalyoncu, Türkiye'de böyle bir müze olmadığı için organizmaların çeşitli bölümlerin laboratuvarında, küçük yerlerde saklandığını dile getirdi.

            Kendi laboratuvarlarında da sucul faunaya ait çok sayıda canlı örneği olduğunu ifade eden Kalyoncu, "Amacımız bütün canlı örneklerini bir araya toplayıp bir envanter, veri tabanı oluşturacak müze meydana getirmek. Türkiye'deki sucul canlıların sistematik bir şekilde kategoriler altına alınarak korunması ve sergilenmesini amaçlıyoruz" dedi.

            Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Ali Salur ise üniversitesinin zooloji laboratuvarında 8 yıldır sucul canlılar üzeri akademik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

            Ülke genelindeki arazi çalışmalarında toplanan ve teşhis edilen 5 binin üzerinde sucul canlı bulunduğuna dikkati çeken Salur, teşhis sürecindeki canlı sayısının ise 2 bin civarında olduğunu kaydetti.

            Toplanan ürünlerde en büyük sorunun korunması ve sergilenmesi olduğunun altını çizen Salur, şöyle konuştu:

            "Elde ettiğimiz canlıları güzel bir ortamda koruyacak ve sergileyecek bir müzenin hayalini kurduk. Şubat ayında böyle bir müze kuruldu. Bu müze, beni ve benim gibi çalışan bütün akademisyenleri heyecanlandırdı. Biz de elimizdeki binlerce örneği hem geleceğini garanti altına almak hem de Türkiye'de bir anlamda ilk olan müzenin altyapısını teşkil etmek açısından bağışlamaya karar verdik. Bilimsel çalışmalarda elde ettiğimiz sulak alan örneklerininden bin civarında teşhis edilmiş örneği müzemize bağışladık. Önümüzdeki yıllarda bağışlar devam edecek. Muhtemelen  5 yıl içerisinde 50 bin örneği müzemize bağışlamış olacağız."

            Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naime Aslan da müzenin Türkiye'de tek ve öncü olmasının yanında akademik camiaya ortak ve geniş bir veri sağlayacağını, aynı zamanda veri bütünlüğünün oluşmasına katkı yapacağını vurguladı.

            Kendisi gibi sucul canlılar üzerinde akademik çalışma yapanların daha önce yeni bir ürün keşfinde ya da örnek örnek karşılaştırması yaparken hep yurt dışına gitmek zorunda kaldığını dile getiren Aslan, "Bundan sonra bunu yapmak zorunda olmayacağız. Bu müze bunu sağlayacak. İnşallah bundan sonra yabancılar örnek karşılaştırması için bu müzeye gelecek" diye konuştu.

            Aslan, sucul canlılar konusunda elinde bulunan örneklerin müze materyali şeklinde hazırlanarak teslim edileceğini sözlerine ekledi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap