Haberin Tarihi:
28.8.2014 09:42:00
- Okunma Sayısı:2804
defa okundu.
BAKA'nın gerçekleştirdiği teknik gezi programında başarı örneği iki ilçeden potansiyel olarak daha da zengin olduklarını yerinde gören çoğu kadın Ispartalı girişimci adayları, ekoturizm ve gül turizminde marka olabilme hedefine ulaşmada birlikte hareketle çalışma kararı heyecanıyla Isparta'ya döndü.
Eko turizm için yerinde tecrübe paylaşımı
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), eko turizm ve gül turizmi çalışmaları kapsamında Isparta’dan bir otobüs dolusu girişimci adayını bu alanda marka olmuş Ankara’nın Nallıhan ve Beypazarı ilçelerine götürdü. Kooperatif ve dernek üyesi 34’ü kadın 40 girişimci adayı, BAKA uzmanları ile Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün’ün eşliğinde Nallıhan ile Beypazarı’nın başarı hikayesini yerinde öğrenerek gelecek için neler yapılabileceklerinin tespitini yaptı.
BAKA’nın gerçekleştirdiği teknik gezi programında başarı örneği iki ilçeden potansiyel olarak daha da zengin olduklarını yerinde gören çoğu kadın Ispartalı girişimci adayları, ekoturizm ve gül turizminde marka olabilme hedefine ulaşmada birlikte hareketle çalışma kararı heyecanıyla Isparta’ya döndü.
BAKA, Batı Akdeniz Bölgesi kıyılarında yoğunlaşmış turizm faaliyetlerinin yıla ve bölge içlerine doğru yayılması için turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi amacıyla alternatif turizm çalışmalarını sürdürüyor. Gülün tarımın yanısıra turizm ürünü olarak markalaşmasını sağlamak amacıyla BAKA, Güneykent Belediyesi işbirliğinde yerinde görüp tecrübe paylaşımını hedefleyen teknik gezi düzenledi. Başarı örneklerinin yerinde görülmesi ve bunun gerçekleştirilebilmesi için neler yapılması gerektiğinin belirlenmesini hedefleyen teknik geziye, Gülümse Isparta Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi ile Güneykent’teki Üretici Gül Kadınlar Derneği’nden 34’ü kadın 40 girişimci adayı katıldı.
BAKA’nın bölgenin eko turizm ile gül turizmi çalışmaları kapsamındaki çalışmasında girişimci adayları, eko turizmde marka olan Ankara’nın Beypazarı ve Nallıhan ilçelerinin başarı hikayelerini yerinde aktörlerinden dinledi. Nallıhan’da Çayırhan Sarıyar Baraj Gölü kıyısındaki köy kahvaltısında Nal- Etik Kooperatifi Başkanı Kadriye Sezer, Ispartalı misafirlere Nallıhan’da gerçekleştirdikleri çalışmalar, uygulanan projeler ve başarının nasıl sağlandığını anlattı. Nallıhan teknik inceleme gezisine eşlik eden Kooperatif Başkanı Sezer, eğitimin, birlikte hareket etmenin, ürünlerin yerel motiflerle özgün olmasının önemini vurguladı. Kendisini ‘Nallıhan Gönüllüsü’ olarak tanıtan Kadriye Sezer, 2005’de turizm gönülleri derneği kurarak, envanter oluşturup yola çıktıklarını, tanıtım çalışmasına başladıklarını anlatırken, “Tanıtım başlayınca hemen turist gelecek mi diye beklememek lazım uzun soluklu bir çalışmadır bu” dedi.
Farklı ürünün çok önemli olduğunu, iğne oyalarını geliştirip takılar tasarlandıklarını ve tasarımlarının tamamen Nallıhanlı hanımlara ait olduğunu söyleyen Nal- Etik Kooperatifi Başkanı Sezer, “Her iğne oyası takısının hikayesi var. Hanımlar doğadan esinlenerek ve yaratıcılıklarını işin içine katarak yapıyorlar. Yurtdışında tanınmasının en büyük nedenlerinden birisi oyalarımızın dilinin olması, sadece boyuna takılan bir takı olmaktan çıkıp anlamının olması. Artık kadınlarımız ne yapacaklarını ve nasıl yapacaklarını öğrendiler. İğne oyasının tekniklerini çeşitlendirdik takı yapmayı öğrettik. Üretmek insanları mutlu ediyor” diye konuştu. Yerel yönetimler ile diğer kurumların desteklerinin önemini de vurgulayan Kooperatif Başkanı Kadriye Sezer, şu önerilerde bulundu:
“Tanıtımı her yerde sürdürdük ve kendimizi anlattık. Halk eğitimde kurslar açıldı ve eğitimlerle iğne oyamızın yanısıra Nallıhan’ı tanıtalım diye çıktığımız yolda baktık ki Türkiye’yi tanıtır bir konuma gelmişiz. 21 ülkeye el sanatlarımızı taşıdık. Herkes farkındalığını gördü. Bunu yaparken de esas olan birlikte çalışmayı çok önemsedik. Herkes elinden geleni yaptı. Nallıhan iğne oyalarının pazarda yer bulmasıyla kadınlar kendi ürünlerini satsın diye de 2009’da kooperatifimizi kurduk. İsteyen kişilerle hareket ederek bunu yapmak başarıyı getirdi. Nallıhanlı kadınlar hepsi bu işin içinde, belediye ve diğer kurumlar bu işin içinde. Ispartalı Güneykentli kadınlar çok şanslı. Kalkınma Ajansınız BAKA ve belediye başkanınız var. Sadece ne yaparlarsa yapsınlar birlikteliği bırakmamak gerekiyor. İnsanı çökerten dışardan değil içerden insanlar oluyor. İçerisi birbirine sıkı tutunursa dışardan gelecek fırtına ne kadar büyük olursa olsun yıkamıyor. İşin özü bu.”
Isparta heyeti, köy kahvaltısı sonrasında Sarıyar Baraj Gölü’nde tekne turu yaparken kooperatifin gönüllü rehberi Hüseyin Tırıl tarafından bölge ve Juliopolis Nekropolü hakkında bilgiler verildi. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün ile BAKA uzmanı Abdullah Madenci’nin de eşlik ettiği Ispartalı girişimci adayları, Davutoğlan Kuş Cenneti’nin ardından Yunus Emre’nin hocası Tapduk Emre Türbesi’ni ziyaret etti. Buraların tanıtımı için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Ispartalı heyet, Nallıhan’ın Akdere Köyü’ne geçti. Eski okul binasının restorasyonu sonrasında turistlere hizmet veren Akdere Köy Sofrası’nda yöresel öğle yemeğinin ardından Ardıç Ormanı’nı da gezen kafile, Nallıhan ilçe merkezine geçti.
Ispartalı girişimci adayları, Nallıhan merkezinde Ayhan Sümer Kültür Merkezi’nde İğne Oyası Eğitim Merkezi ile İğne Oyaları Müzesi’ni gezdi düzenlenen kurslar ile çalışmalar hakkında bilgi aldı. Nal- Etik Kooperatifi İğne Oyaları Satış Evi, iğne oyalarının satıldığı dükkanlar ile tarihi Kocahan’ı da gezen Ispartalılar, turizmde marka olan diğer ilçe Beypazarı’na geçti. Beypazarı’nın tarihi evleri ile çarşısını gezen, özellikle bayanların satış yaptığı tezgahlarda sohbet ederek bilgilenen kafile üyeleri, otobüsle Isparta’ya döndü.
Gülümse Isparta Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi kurucu ortaklarından Emine Sarıtoprak, Nallıhan’ın başarılarının bilgilenme için önemli olduğunu belirtti. BAKA’ya teknik inceleme gezisi ve diğer destekleri için teşekkür eden ve Isparta’da kadının istihdamın içinde olmasını planladıklarını vurgulayan Emine Sarıtoprak, “Biz de elele verirsek hayal ettiğimiz yere ulaşırız diye düşünerek kooperatifimizi kurduk. Öncelikli hedefimiz yüzyılların geleneği halının güncelleyerek dokunması ve el sanatlarımızın yaşatılmasını düşünüyoruz. Eylül ayında 3 atölye açacağız ve Isparta’nın geleneksel tatları ceviz helvası, top tarhanamızı çeşitli pestillerimizi üretip pazarlamak istiyoruz. Kadınlarımız üretiyorlar ve kazansınlar istiyoruz. BAKA’ya bilgilenme gezisi için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bilgilenme ve yerinde inceleme amacıyla gerçekleşen gezi için BAKA’ya teşekkür eden Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, “Isparta’nın ilk ve tek kadın kooperatifi Gülümse Isparta Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifimiz ile Güneykentli Üretici Gül Kadınlar Derneği işbirliği içinde hareket edecek. Tüm proje ve çalışmalarda imkanlar ölçüsünde karşılıklı destekler verilecek. Çok önemli ürünümüz gülümüz var. Potansiyelimizle başarıyı yakalayabileceğimizi gördük. Teknik gezimiz bir kez daha ürün ve hizmetlerle farkındalık oluşturabilmenin ve en önemlisinin de birlikte hareket olduğunu gösterdi. Kalkınma Ajansımız, belediyemiz ve diğer kurumlarımızla birlikte kararlı bir şekilde çalışarak başaracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.