Su Ürünleri Konusunda 43 Şube Müdürlüğü Kurulacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taşra teşkilatı bünyesinde 43 ilde su ürünleri konusunda şube müdürlüğü kurulacak. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazetede yayımlandı.
Buna göre, Isparta yanısıra Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Giresun, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Kahramanmaraş, Muğla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Zonguldak, bartın, Yalova ve Düzce'de su ürünleri konusunda şube müdürlükleri oluşturulacak.
Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye'de su kaynaklarından avcılık ve yetiştiricilik yoluyla yılda ortalama 600-700 bin ton su ürünleri elde edildiği, ülkede önemli bir balıkçılık filosu bulunduğu belirtildi. Türkiye'de su ürünleri avcılığı yapan 19 bin 699 balıkçı gemisi, yetiştiricilik faaliyetlerinde kullanılan 2 bin 353 tesis bulunduğu belirtilen açıklamada, her geçen gün artan su ürünleri ihracatının 2013'te miktar olarak 100 bin tona, değer olarak 550 milyon dolara ulaştığı kaydedildi.
Balıkçılık ve su ürünlerinin yapısı ve özelliği itibariyle diğer tarımsal faaliyetlerden farklılık arz ettiği, farklı görevlerin aynı şube müdürlüğü tarafından yürütülmesi nedeniyle şikayetlerin arttığı ifade edilen açıklamada, sektörün talepleri ve denetimlerde etkinliğin arttırılması için taşra birimlerinde müstakil şube müdürlüklerinin kurulması kararı alındığı bildirildi.
Açıklamada, şube müdürlüğü kurulacak 43 ilin belirlenmesinde ilin su ürünleri potansiyeli, balıkçı gemisi, kontrol gemisi, yetiştiricilik işletme sayıları, üretim miktarları ve büyükşehir olması gibi kıstasların göz önünde bulundurulduğu kaydedildi..