ASIRLIK AĞAÇLARIMIZ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ASIRLIK AĞAÇLARIMIZ
Haberin Tarihi: 26.8.2014 10:35:00 - Okunma Sayısı:1826 defa okundu.

ASIRLIK AĞAÇLARIMIZ

 

HIZIRBEY CAMİSİNDE ve BABASULTAN’IN KARŞISINDA… !

EĞİRDİR TARİHİYLE, DOĞASIYLA KORUNMALI, BİR BÜTÜN KALMALI…

 

            Ülkelerin bayraklarına sembol olmuş, sabrın, gücün ve direncin simgesidir SEDİR AĞACI…  Binyıllık-asırlık anıtsal çok sağlam olan ağaçlar… Demirin, çeliğin vb. kullanımının kısıtlı, çimentonun olmadığı dönemlerde sarayların, tapınakların,  kale kapılarının, liman direklerinin, gemilerin ve camii vb. büyük yapıların yapımında ve süslemelerinde sedir ağacı kullanılmaktaymış.

            Yıllar öncesi de dile getirmiştim,  Eğirdir’e 1889 yılında 94 km. lik Dinar-             Eğirdir Demiryolu Hattın İngiliz şirketi tarafından açılmasının nedenleri arasında,  Eğirdir ve çevresindeki yöreye özgü olan Sedir Ağaçlarının demiryolu ile Avrupa ülkelerine taşınması da vardır.   

            Toros-Lübnan Sediri,  dünyada sadece Akdeniz Kuşağında (Toroslar-Lübnan-Suriye) yer alır. Bilimsel adı da -Cedrus libani-  “önce davranıp bu isim verilmiş” .  Ülkemizin güneyinde batıda Acıpayam(Bozdağ)’dan,  doğuda Kahraman Maraş’a uzanan  Toros Dağlarına özgü, beş bin yıldır gündemde olan   Sedir Ağacı.   1800’lü yıllarda Eğirdir havzasında çok sık ve yaygın olarak yer almasına rağmen, en iyi yapı malzemesi olarak sıklıkla tercih edilmesinin yanı sıra, o dönemlerde uzun ve çok soğuk geçen kış aylarında sedir diğer ağaçların kesilerek ısınmada kullanıldığı da kayıtlarda yer almaktadır…

EĞİRDİR’İN

SEDİR AĞAÇLARI

NE DURUMDA …!

            Adeta zamanın her adımına damga vuran görkemli Sedir ağaçlarının birkaç tanesi, Eğirdir’de  Baba Sultan Türbesinin karşısındaki korulukta görülebilir. Kaçımız bilmekte sedir ağacının tarihsel öyküsünü, kıymetini… Günümüzde bu koruluk alanda her türlü olumsuzluklara- karşı sabreden, direnç gösteren bir elin parmaklarından az sayıda kalan tarihimize tanık eden  Sedir Ağaçları yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya… Bu alan tarihe, doğaya, turizme kazandırılması için mutlaka koruma altına alınmalı “müzeye” dönüştürülmeli…

YİRMİ- OTUZYIL ÖNCESİ….!

“ÜZÜLME ÇOK SAYIDA YENİSİNİ….” !!!

    Yıllar önce Babasultan’ın Eğirdir Lisesi’nin  karşısındaki koruluktaki toprak-şev dokusunun farklı gerekçelerle tahrip edilmesi sonucu oluşan toprak kaymaları nedeniyle, bu anıt ağaçlardan bir kaçı yıkıldı, o dönemde de  bazı önlemler alınmıştı…!  1983-84 yılında dönemin Lise Müdürü Recep BOZKURT ve  sevgili öğrencilerimizle, koruluk alanda meydana gelen, tehlike oluşturan toprak kaymalarını önlemek için burada ağaçlandırma faaliyetlerinde bulunmuştuk… O zamanın ve kendi olanaklarımızla dikilen ağaçların çok az bir kısmını büyütebildik …

            Aradan 10 yıl geçtikten sonra çeşitli yapılaşma müdahaleleri sonucu toprak kaymalarının devam etmesi sonucu Sedir ağaçları için önlem alınması için telefonla ulaştığım… kaymakamlıkta toplantı halinde olan yetkili kişinin ortamdaki cevabı çok ilginçti “…merak etmeyin hocam çok sayıda yeni katran ağacı diktik…” Benim cevabım ise… bin yıl yaşayan ağaçlar… büyüyecek… insan ömrü… kaç tane kaldı?... Neye üzüleyim! Elbette verilen cevaba üzüldüm!!!!!  Çözüm bu muydu?!

TARİMİZDE YER ALAN “KUDRETİN”  SEMBÖLÜ YARINA DA  KALMALI….!

            Yıl 2014... Bu gün bu korulukta Eski Isparta Yolu’nun üst kısmında toprak kaymaları devam etmekte… Hatta  yamacın, şev taşları alınıp yolun karşı kesiminde set oluşturulmuş vaziyette…Galiba  evler korunsun diye!... düşen kayalara engel olsun diye mi ki(!)… 

            Peki kökleri ortaya çıkan çok sayıdaki çam vb. ağaçlara ne olacak?

            Bu kesimdeki çok sayıda ağaç yıkılma tehlikesi altındadır, bu günün koşullarında bu duruma önlem almak çok zor olmasa gerek… Kış gelmeden, kökleri dışa vuran, yaşamları adeta “pamuk ipliğine bağlı” ağaçların …Cevap da, bir şey olmaz.. o yıllarca öyle  durmakta olmamalı (!)

            Gücün sembolü anıt ağaçlar, SEDİRLERİMİZ bize kalmalı, yarına taşınmalı…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap