RUSYA’NIN RESTİ
Rusya, başta ABD, AB(Avrupa Birliği Ülkeleri), Kanada, Norveç ve Avustralya’ya resti çekti.
Bu ülkeler yıllardan beri Rusya’ya sanayi, sağlık gibi konularda ambargo uyguluyorlardı. Rusya’da yıllardan beri kalkmayan bu ambargoya rest çekti. “Ben de sizlerden aldığım tarım ürünleri ile et ve süt ürünlerini sizlerden almıyorum !” dedi ve geçtiğimiz günlerde resti çekti.
Rusya’nın dik duruşu, devletler arası otorite bakımından cesurane…
Cesur davranış bize yaradı.
Sözünü ettiğimiz ülkelerin üreticileri panikte!.. Milyarlarca dolar değerindeki mallar ellerinde kaldı.
Türkiye’ye bu anlamda gün doğdu. Türk hükümeti hemen araya girdi ve “Ne kadar tavuk, et, süt ve süt ürünleri ile yaş meyve, sebze ihtiyacınız varsa ben karşılayacağım.” dedi.
Ön anlaşmalar tamam. Fakat bir sıkıntı var.
Malları Rusya’ya taşıyacak soğuk hava donanımlı tır sorunu var; daha doğrusu tır sayısında sorun var. Rusya,Türkiye’ye 9000(dokuz bin) tır sayısı ile kota koymuş. Kota Türk ihracatçısını, araç yönüyle sınırladığı için, zora sokmuş.Türkiye, geri kalan nakliyatları da Avrupa devletleri bayraklı tırlarla açmaya çalışıyor. En çok da Romanya. Yabancı devletlerin tırlarından boşta kalanları kullanıyoruz. Sorun Türk tırlarının az sayıda olması.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan duruma el attı. Rusya Devlet Başkanı Putin ile temasa geçti. Dışarıda Rusya’ya gidecek tır kota sayısının artırılmasına çalışırken içerde de Türk mallarını Rusya’ya taşıyacak sayıda tır bulma çabasında.
Takdirle karşılıyoruz!..
Koşular elverirse, tır sayısı ve kota miktarı artarsa Türk ürünleri yeni bir piyasa bulacak ve Türk üreticisinin yüzü gülecektir. İlk hamlede 10 milyar dolar gibi görünen bu miktar kaliteli Türk ürünleri sayesinde 40- 50 milyar dolar gibi rakamlara ulaşabilir.
Bu da hem Rusya ile politik konuların yumuşamasını hem de Türk üreticisinin cebine para girerek Türk ekonomisinin canlanmasını sağlar.