TARSU -2-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARSU -2-
Haberin Tarihi: 25.6.2013 10:46:00 - Okunma Sayısı:1647 defa okundu.

TARSU -2-

 

 

-2-

EĞİRDİR’DE İLK SOĞUK HAVA DEPOSU

            Eğirdir’de elma üretimi 1970 yıllarına gelindiğinde bir hayli ilerlemiş durumdaydı. Isparta bağ ve bahçelerinde elma yetiştiriciliği yokken Eğirdir yurt içine elma verir durumdaydı. Türkiye’nin büyük kentlerinde satılan Niğde elmasının yanında Eğirdir elmaları da yer almaya başlamıştı. Türkiye elma pazarı bu iki elmanın çarpışmasına sahne oluyordu. Bu yüzden Niğde’ye giden bir kısım elma tüccarı Eğirdir’e yönünü çevirmişti. Eğirdir, tüccar ile tanıştı.

            Ancak burada derinliği bilinmeyen bir sorun vardı. Üretici elmayı nasıl koruyacağını bilmiyordu. Eylül ve ekim ayında Eğirdir’e gelen tüccar elmayı bahçede, ağaçtayken alıyor ve sandıklamayı da bahçede yapıyordu. Elmanın iyisini ve irisini alan tüccar kalan elmayı almıyordu. Üretici ise kalan elmayı dağ eteklerine veya su kanallarına döküyordu. Emeğin ve üretimin yarısı heba oluyordu. Malını bahçede satamayanların malları ise bahçede kaldığı için elma niteliklerinden çoğunu yitiriyor ve değerinden daha aşağıya satılıyordu. Daha da kötüsü, üretici elma elimde kalacak korkusu ile elmasını tüccara ucuz fiyata veriyor asıl parayı tüccar kazanıyordu.

            Eğirdirli üretici pazarlamayı henüz bilmiyordu.

            Buna bir çözüm bulunmalıydı. Elmanın merkezi Niğde bu konuda ne yapıyordu? Tüccar deneyimli Niğde, Eğirdir’den iki, üç misli parayı nasıl kazanıyordu? Niğde kazanıyordu çünkü Niğde, elmasını, patates ve soğanını koyabileceği doğal buzhanelere sahipti. Niğde’nin birçok yeri kayalıktı ve evlerinin altları ve kayalık alanlar kiler denilen kaya oyukları ile doluydu. Buralar yaz ve kış buz gibi olur ve Niğdeli bütün erzaklarını buralarda saklardı. Elmayı da… Bu yüzden Niğde’de kış ortasına kadar elma bulunurdu. Dolayısıyla Niğdeli üretici tüccarla pazarlık yapabilme imkanına sahipti.

            Fakat Eğirdir böyle bir durumdan yoksundu. Elma toplandıktan sonra en geç on beş yirmi günde elma Eğirdir’den çıkmalıydı. Yoksa, bekleyen elma daha ucuza satılırdı. Bunu bilen tüccar işi yokuşa sürer ve Eğirdir elmasını ucuza almaya çalışırdı. Bunda da başarılı olurdu. Eğirdirlinin eli tüccara mahkümdü. Duruma bir çözüm getirmek ve üreticinin malını koruyarak elmanın öldüm fiyatına gitmemesini sağlamak gerekirdi. Fakat Eğirdir’in Niğde gibi doğal soğuk hava depoları yoktu. Ne yapılmalıydı? Çözüm neydi?

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap