ITSO Meclisi'nde 3 Önemli Konuk

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ITSO Meclisi'nde 3 Önemli Konuk
Haberin Tarihi: 13.8.2014 11:48:00 - Okunma Sayısı:2430 defa okundu.

Her ay önemli isimlerin konuk edildiği ITSO Meclisi'nin Ağustos Ayı toplantısına ITSO Onursal Başkanı Şevket Demirel ile İşadamları Atilla Süldür ile Hasan Köse katıldı.

ITSO Meclisi’nde 3 Önemli Konuk

 

            Her ay önemli isimlerin konuk edildiği ITSO Meclisi’nin Ağustos Ayı toplantısına ITSO Onursal Başkanı Şevket Demirel ile İşadamları Atilla Süldür ile Hasan Köse katıldı.

            Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) olağan meclis toplantılarına önemli isimler gelmeye devam ediyor. Isparta Valisi, Milletvekilleri, Belediye Başkanı ve alanında uzman kişilerin ardından ITSO’nun Ağustos Ayı meclis toplantısında 3 önemli ismi ağırlandı.

 
ITSO’da yıllarca başkanlık ve meclis başkanlığı yapmış olan ve Onursal Başkan Unvanını taşıyan Hayırsever ve Yatırımcı İşadamı Şevket Demirel ile ITSO eski başkanlarından İşadamı Atilla Süldür ve yine ITSO’da uzun yıllar yöneticilik yapmış olan işadamı Hasan Köse’nin konuk olarak katıldığı meclis toplantısını Meclis Başkanı Osman Şahlan yönetti. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, konuklara, Projesi önümüzdeki günlerde tamamlanacak olan teknik lise ile projesi tamamlanan Ekonomi Kampusu projeleri hakkında bilgiler verdi.

            İŞADAMI SÜLDÜR:

            BÜYÜK DÜŞÜNÜN VE BİRLEŞİN      

            ITSO Eski Başkanlarından İşadamı Atilla Süldür, geçmişte yaptıkları çalışmaları anlatarak, ITSO’nun yeni yönetiminden övgüyle söz etti. Isparta’nın son yıllarda önemli bir birlik beraberliğe imza attığını belirten İşadamı Süldür, ITSO meclis üyelerine de yatırımlar konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Isparta’nın tahmin edilenden daha fazla büyüdüğüne dikkat çeken Süldür, “Gelişmeyi fark edin Isparta tahmin ettiğimizden fazla büyüyor bundan istifade etmemiz gerekiyor. Birlikte bir yatırım yapılması gerekiyor. Birleşmeden bir şey yapamayız. Ispartalının bu husus da notu kırık. Ancak siz gençler bunu başarabilirsiniz” dedi.

            İŞADAMI KÖSE:

            ARAŞTIRMAYA ÖNEM VERİN

            İşadamı Hasan Köse ise yatırımlarını yaparken yaşadığı süreçleri anlattı. Yatırım yapmanın kolay olmadığını ancak artık her şeyin farklı geliştiğine dikkat çeken Köse, araştırma ve geliştirme ile büyük yatırımlara imza atılabileceğine dikkat çekti. Teşviğe bağlı kalmadan yatırım yapılabileceğine belirten Köse, “Biz hangi yatırımı yapacağımıza bakıp ona göre işlerimizi değerlendirmeliyiz. Ispartalı arkadaşlarımız küçük küçük birlik ve beraberlikler kurarak biraraya gelip araştırmalar yapmalı. Ne yapabileceğimizi görüp yatırımlarımızı o yönde yapalım.” diye konuştu

            İŞADAMI DEMİREL:

            ISPARTA YATIRIMA DEĞER BİR ŞEHİR

            Ardından son olarak konuşan ITSO Onursal Başkanı Şevket Demirel, meclis üyesi işadamlarına önemli tavsiyelerde bulundu. Isparta’nın yatırıma değer bir şehir olduğuna dikkat çeken Demirel, “Ümitsizliğe kapılmayın, Ülkemiz olduğu gibi Ispartamız da yatırıma değer bir şehir.  Yatırım yaparken birliktelikten kaçınmayın korkmayın ve en önemlisi sabırlı olur.” dedi.

            Türkiye’nin son yıllarda önemli gelişmeler kat ettiğini belirten İşadamı Demirel, genç yatırımcıların gelecek vizyonunu iyi çizmesi gerektiğini belirterek  şunları söyledi:

            TÜRKİYE GELİŞİYOR ISPARTA GELİŞİYOR

            Dünya heran gelişiyor ama Türkiye dünyadan daha hızlı gelişiyor. Türkiye artık dünya piyasalarına serbestçe girip mal satabilmekte mal alabilmekte, dünyaya açık bir pazar haline geldik. Dar sınırlar artık yıkılmış dünyaya açık bir pazar haline geldik. Dünyanın yanında Isparta’da gelişmiş ve her türlü mamulünü satacak bir vilayet haline gelmiştir.  Tarımla ziraatla sanayiyle, mallarımızı satar hale geldik. Isparta mal üretiminde başka vilayetlerden geri kaldı mı kalmadı mı? Elbette ki bizi bazı illerle mukayese etmek mümkün değil, bizden geri iller de,  var ileri iller de var. Biz kendimizle yarışmalıyız. Biz dışa atılmalıyız. Çevre illeri gezin, farklı ülkelere gidin, araştırın, kendinizi geliştirin ki yatırımlarımız ona göre olsun. 

            Bakıyoruz, Türkiye’de Konya gibi bir il 1 milyar dolar ihracat yapıyor keza kayseri 3 milyar dolar ihracat yapabiliyor, Antep 5 milyar dolar yapıyor. Neden Isparta’da yapmasın. Eğer istersek yapabiliriz. 

            ÇOCUKLARIMIZA MİRAS OLARAK

            NAKİT PARA BIRAKMALAYIM

            Benim bir İddiam vardı.  Isparta küçülmüş durumda iken kim Isparta’dan sermayesini alıp başka illere giderse nerdeyse haindir diyorduk. Burada kazan, parayı al git başka illerde yatır. Bu hiç bize göre değildi. Halbuki orada kazanıp burada yatırım yapın teşvikimiz, devam etti. Artık devir değişti. Pazar kavgası büyüyor. Şimdi biz Çine gidip mal satıyoruz Çin’den gelip burada mal satıyorlar. Etrafımıza ve kendi imkanlarımıza bakarak herhangi bir ümitsizliğe düşmeden tasarruf sahiplerinin yatırıma gitmesi gerekiyor. Organize sanayinin açılışında dedim ki ‘Ey Ispartalılar çocuklarımıza miras olarak nakit para bırakmayın. Çünkü nakit para kısa zamanda erir. Çocuklarınıza iş bırakın, bir atölye bırakın, bir meslek bırakın veya okutun. Bu çağrı üzerinde dikkatle duracağımız bir konu.

            AMERİKAYA YAKLAŞTIK

            Halen Isparta’dan sermaye kaybı var mı, Isparta’daki tasarruf  yatırıma dönüyor mu? Evet dönüyor. Benim zamanındaki Isparta ile şimdiki Isparta büyüdü. Isparta’ya yatırımlar yapılıyor. 1972’de Amerika’ya gittiğimde Amerika’da 1 kişiye bir araba düşüyor. Şimdi Isparta’da iki kişiye bir araba düşüyor. Neredeyse arayı kapatacağız. Bu kalkınma ile olur. Isparta kalkınıyor. Isparta’nın kalkınması hızlı gidiyor.

            FİZİBİLİTE ÖNEMLİ

            Bizim bir geleneğimiz var yarını göstermemek. Aman nazar olur, aman göz olur, aman şu olur bu olur diye yatırımlarımızı üretimlerimizi söylemiyoruz. Hiç bir zaman doğruyu söylemiyoruz. Yeni gelen nesil yani sizler her şeyinizi ciddi olarak ortaya koyup hesapları doğru olarak fizibilite yapıp sanayiye doğru olarak yatırım yapmalısınız.

            ISPARTA’YA GIBTA İLE BAKILIYOR

            Isparta’da bir şey yapılmadı diye bir söylem var. Isparta’da demiryolundan derbente kadar kaç fabrika yapılmış. Derbestten Kuleönü’ne kadar kaç fabrika yapılmış bunlara bakmamız gerekiyor.  Bunları bilen yatırım olup olmadığını bilir.

            Isparta’ya her getirdiğimiz misafir, eğitimci, araştırmacı Isparta’ya gıbta ile bakıyor. Gecekondusu olmayan, eğitimi, sağlığı mükemmel, ulaşım mıntıkalarına yakınlığı yolları ile ilimize gıbta ile bakılıyor. Böyle bir ile yatırım yapmak için korkmayın, korkaklığı üzerinizden atın. Korkmadan paralarınızı düşündüğünüz yatırıma yatırın. Danışman bulun,  bulamazsanız, ben danışmana göndereyim kendi danışmanlarımızla temas edip yardımcı olayım, gerekirse ben danışmanlık yapayım. 

            ZORLUKLARI YENİN

            Sanayinin ticaretin her şeyin zorluğu var. Bu zorlukları yenmeden bir şey sahibi olmak mümkün değil. Biz 1969’da sunta imalatı ile üretime başladık ve geliştirdik. Tekniği takip ettik, teknolojiyi takip ettik. Çalışıp mücadele edip eskinin yerine yenisini koymak yenisini başarıya götürmek gerekiyor. Müteşebbisin yanında kadrolarının da iyi çalışması gerekiyor. Vilayetimiz için de ailelerimiz için, yetişkin evlatlar yetiştirin, hayatı, pazarlamayı, mesuliyeti, karı zararı, üretimi, maliyeti, bilsin. Bilsin ki ülkemize ilimize faydalı olsun.

            HİZMETİN KARŞILIĞI: SEVGİDİR

            Isparta’ya bağlı kalmamanın sebebi sevgidir. Bunu kimse yıkamaz. Rahmetli Hilmi Dilmen Beyefendi Isparta Okulu’nda öğretmendi. Ölmeden önce bir gün bana geldi dediki, ‘Şevket Bey, Ben Isparta’yı hiçin seviyorum biliyor musun? Ben Isparta’yı 3 şeyden dolayı severim. Uzunluğun ölçüsü metredir, ağırlığın ölçüsü kilogramdır hizmetin karşılığı da SEVGİDİR.’ dedi. Evet arkadaşlar ben hizmetin karşılığı olan sevgiyi gördüm. Tabiki Isparta severlik meselesi ile ekonomiyi sık sık karıştırırız, bedava hizmet bedava maaş gibi olur. Isparta’yı sevmek demek Kızılay’a bütün malını bağışlamak değil. Sevmek kendi içinde olan duyguların tahakkuku temin etmek yollarını kullanmaktır. Ispartalı evlatlarımıza iş vermek ilimizin ekonomisini geliştirmektir. İnşallah Isparta göreceksiniz önümüzdeki yıllarda daha ileride bir şehir ve sanayi merkezi haline gelecektir. Şimdiden görünüyor ki Isparta’nın nüfusu 100 bin daha artacak yeni bir imar planı yapmak gerekiyor, ki şehrin dengi bozulmasın. Bu gelenlere iş bulmak gerekiyor. Bu işi bulmak da yatırım yapmakla olur.

            YAPTIĞIM HER YATIRIMIN KARŞILIĞINDA

            DUA ALIYORUM      

            150 milyon dolarlık yatırım yaptım. Bunu 3 milyon olarak paylaştırırsak, 50 kişiye tekabül eder. Ben bunu tek başıma yaptım. Yeni yatırımlar yapacağım. Ben neden yatırım yapıyorum. Ben her yaptığımın karşılığını duasını, hayrını alıyorum. Memlekete hizmet etmek kadar güzel bir duygu olamaz. Sizlerde memleketimize hizmet edin memleketinizi sevin ve geleceğe umutla bakın. Daha gayretli daha çalışkan olmanızı istiyorum. Ispartamız gerçekten yatırıma değer bir il. Gerek altyapısı olsun gerekse sanayi teşekküllerinin toplanması için kurulan organize sanayi bölgeleri olsun önemli ölçüde tamamlanmış durumda bunları sizlerin değerlendirmesini istiyorum.”

            Ardından ITSO Meclis üyesi işadamlarının sorularını yanıtlayan İşadamı Demirel, ‘ Bir dahaki buluşmamızda ilimize yapılacak olan yeni yatırımları konuşalım’ dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap