-60-
8. BÖLÜM
BEYİN – BİLGİSAYAR ARAYÜZÜ
. Milyonlarca nöron, beynin yoğun bir biçimde sıkışık hücrelerinin arasında ve etrafında bulunan kesintisiz tuzlu ve dolayısıyle iletken, bir alan boyunca yayılan elektirik akımı üretiyor. (Elektromanyetik akım).
. Nöronal uzam ve zaman sürekliliği, beynin kapasitesini belirleyen sınırlar oluşturuyor.
. Nöronlar eşzamanlı olmayan şekilde ateşlenebiliyor. (Nöronun alıcı alanı ve haritaların uzamsal ve zamansal eşzamanı olmayan birleşimi)
. Beyin korteksi multitasking çalışıyor.
. Mu ritmi 7<f<14 hz (hoş bir şeyin uyarılması sonrası sensorymotor korteksteki değişen, çoklu görev yapan nöron, iletim modunda çalışıyor.)
. Parkinson hastalığı, motor sistemin alıcı, iradi hareketler başlatıp sürdürmesi için nöro iletici (dopamin) eksikliği oluyor.
. Beyinde ağrı acı yok (ateş üzerinde yürüme beyin - beden ilişkisini bozuyor).
. Nöral bozulma ilkesi, beyinde ortaya çıkan herhangi bir sonuç (motor eylem, algısal deneyim) birbirinden farklı, oldukça yüksek çeşit uzam-zamansal nöronların faaliyet modelleriyle-doğrusal regresyon) meydana gelebilir.
. Sanal gerçeklik (insan-makine etkileşimi) sonucu oluşabilir.
. Aşık olduğumuzda koku, dokunma, ses ve tatları birleştirerek sevdiğimizi, kendimizin tutkulu ve canlı bir uzantısı haline dönüştüren kalp değil beyindir.
. Koku soğancığındaki mitral hücreler; (yetişkin insanda 50.000)’dir.
Koku hücreleri->koku soğancığı->beyin korteks
. İki grub hücre arasındaki iletişim glomerus denen haberleşme birimince kurulur.
. İki koku soğancığı ile milyonlarca bilgi yorumlanır. 50 milyon koku-olfaktör reseptörü vardır.
. Kokunun bilinçli algılanması ->priform korteks iledir.
Koku uyarılarına duygusal yanıtlar->kortikomedial+amigdala+entorhinal korteks iledir.
. Koku yollarında, belirgin derecede inhibitör denetim bulunmaktadır.
. Koku yolları;olfactory bulp->olfactory tract<-> thalamus->entorhinal korteks->pyriform korteks>orbitoFK
Sibernetik; insan, makine (ve diğerleri) arasındaki iletişimdir, bilgi alışverişidir. Birebir ilişki öngörür. Yapay sinir ağları bir düşüncenin ürünüdür. Fakat sibernetik tam uygulama alanı bulamamıştır. Zihin kontrolü içerir görünmektedir ama tam anlamıyla değildir. Zihin kontrol, insan zihninin tahakküm altına alınarak istenilen davranışı yaptırmak olmamalıdır. Zihin kontrol’dan amaç, insan düşüncesini okuyarak, insanın (iyi yönde) düşündüğü işleri bilgisayara yaptırmaktır. İnsana yardımcı olacak bir araçtır.
Zihin okuma ile iletişim hızlı olacak, insanı yanlış ve hatadan alıkoyacaktır. Zihin kontrol’ün bir türü; makine (bilgisayar) insan iletişimi olabilir. İnsanın asli melekelerini yardımcı olacak bir araç olabilir. Bilgisayar üzerinde yapay zekanın, insan beyninin kapasitesine ya da yeteneğine destek olmak amacı güdülebilir. Bunun yanında bir takım olumsuz düşüncelerin engellenmesi de mümkündür.
devam edecek