-59-
8. BÖLÜM
BEYİN – BİLGİSAYAR ARAYÜZÜ
Makinalar (ya da robotlar) bir çiple; algı hareket ve düşünce taklit edebilecektir. Böyle bir makinanın bir beyin-bilgisayar arayüzü ile, beyin ile irtibat kurması sözkonusu olacaktır. Giyilebilen, düşünceyle kontrol edilebilen elbiseler tasarlandığında, yürüme engelli bir insanın hayatını kolaylaştıracaktır. Niyet gerçekleştirmek için beden hareketlerine ve konuşmaya gerek olmayacak, düşünceler radyo dalgaları gibi her yere ulaşabilecektir.
Beyin-bilgisayar arayüzü için bazı temel bilgiler;
. Göz (/retina)’daki koni’lerle renkler kodlanmaktadır.
. Motor hareketleri kontrol eden bir yapı ve kortekste bulunan engelleyici, koku soğancığında bulunan mitral hücreler, bir takım nöron sınıflarının dahil olduğu ağ formlarının oluşmasına yardımcı oluyor.
. Ağrı, bir kapı kontrol teorisi sonucu oluşur.
. Prekuaduktal gri, ağrı yitimi – analjesi ile ilgilidir.
. Ağrı algısı vücutta, somasensory korteks (nöromatriks) ile oluşuyor. (Doğumdan sonra).
. Bazal Ganglio’nun striatum’u (kaudat çekirdek) elektiriksel olarak uyarıldığı zaman ‘motor davranış tutukluluk hali oluşuyor. (Engelleme).
. Beynin gerçeklik algısı, benlik hissi (simülasyonuna) uyar.
. Burçlar(/çevre), doğum sırasında, manyetik alan vasıtası ile etkili olur.
. Beyinde ışık uyaranı ile protein yönetme söz konusudur. (iyon kanallarının açık/kapalı) olması)
. Uyku-uyanma döngüleri geçişleri, bir dizi nöro ileticinin karşılıklı etkileşimi (asetilkolin, nöropinefrin, serotonin, dopamin, gaba) ile mümkündür.
. Beyinde salgılanan hormon ve kimyasalların (oksitoksin->dopamin) hoşluk duygusu, karşımızdakiyle kalıcı bir bağ kurmamızı sağlar. (Bu bağ, beynin simüle ettiği gerçeklik tarafından kişinin benlik hissini tanımlayan modelin bir parçası olarak özümsene kadar beslenir.)
. Sevdiğinden ayrılma, organ yokluğundakine benzer acı deneyimi yaşatıyor olabilir.
. Amigdala’da negatif pekiştirme, nörolojik hastalıkların tedavisinde (EMBI) (korteks, korteks altı) kullanılabilir.
. Korteksin dışından gelen uyarana veya bir motor davranışı üretme ihtiyacına yönelik verdiği toplam tepki, beynin o anki içsel durumunun toplamına bağlıdır. Yani beynin süregiden dinamikleri herhangi bir davranışı oluşturmak için esastır.
. Nöral topluluk ateşlemeleri bir süre muhafaza edilirken, nöral kitle etkisi bir asimtot’a bağlıdır.
. Sabit boşalım bütçesi ve nöronun en yüksek boşalım hızı gibi kısıtlamaların dayatıldığı bir ortamda, boşalım zamanlaması için dağılım şeklinin bir nöronun uyaranda bulunan bilginin ancak çok küçük bir kısmını temsil etmesine izin verecek şekilde ayarlanması gerekir.
. Özdenge, aslında bilinçli varlığımızın kazanımı boyunca bedensel devinim hallerimizin idaresini ve korumasını düzenleyen çok kilit bir role sahiptir.
. Beynin enerji tüketimi, beynin karmaşık bilgi işlem faaliyetlerinin sınırların dayatabileceği anlamına geliyor.
devam edecek