ITSO BAŞKANI ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN:

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ITSO BAŞKANI ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN:
Haberin Tarihi: 22.6.2013 09:36:00 - Okunma Sayısı:1991 defa okundu.

Geçtiğimiz günlerde Ankara'ya giden Isparta heyeti Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'ı ziyaret ettiler.

ITSO BAŞKANI ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN:

“BİZ GÜLÜMÜZÜ KAYBETMEK İSTEMİYORUZ.”

 

            Geçtiğimiz günlerde Ankara’ya giden Isparta heyeti Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ettiler. Ziyarette ITSO Başkanı Başdeğirmen, gül ve kozmetik için akredite laboratuar, teşvik sistemi, gül ve elma sektörünün beklentileri, kompozit ihtisas Organize Sanayi Bölgesi ve diğer konularda destek istedi.

            Isparta Valisi Memduh Oğuz, Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’in de katılımıyla Isparta Heyeti, Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ettiler. Toplantıya daire başkanlarıyla katılan Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz’dan Vali Memduh Oğuz, ilim şehri Isparta projesine, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel  teşvik ve yatırımlar, Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, üniversite projeleri ve yeni fakülteler için, ITSO Başkanı Başdeğirmen, gül ve kozmetik için akredite laboratuar, teşvik sistemi, gül ve elma sektörünün beklentileri, kompozit ihtisas Organize Sanayi Bölgesi ve diğer konularda destek istedi.     

            Isparta Valisi Memduh Oğuz, yaptığı konuşmada ilim şehri projesini ve Isparta ile ilgili genel bilgiler verdi. İlim şehri projesine destek isteyen Vali Oğuz, Isparta’nın ilim şehri projesinin hayata geçirilmesinin ilin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi.

SANAYİDE DAHA FAZLA OLMALIYIZ

            Milletvekili  Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta’nın ekonomisi, kültürel yapısı ve sorunlarıyla ilgili Bakan Yılmaz’a bilgiler verdi. Milletvekili Bilgiç şöyle devam etti:

            “Isparta’da eğitim düzeyi yüksek, Üniversitemiz gerçekten çok iyi noktada, hızla büyüyor hala yatırım ihtiyaçları var. Hastane, doktor, eğitim, nitelikli yatak sayısı bunların hepsinde çok iyiyiz. Ama 61 parametreli bir sosyal gelişmişlik düzeyi var. Bunlar bizim için önemli. 45 bin üniversite öğrencimiz var. Sosyal kültürel konuda üst sevide olmamız gayet doğal, doğal. Bizim var olan şeyimiz tarım, hayvancılık, hizmet sektörü  gül.  Ancak sanayi noktasına geldiğimizde biz yokuz. Organize sanayimizde çalışan sayımız 2 bin. Antep’te 5 tane OSB var Manisa’da 5-6 OSB var. Ama Isparta’da bütün organize sanayide çalışan sayımız yaklaşık 2 bin. Deri Organize Sanayimiz var sorunları kendimizi bürokrasiye anlatmamız çok zor oluyor. Devlet yatırımları eğitim sağlık konularında çok çok üst noktada olabilir ama işsizlik istihdam sanayileşme Isparta hakikaten Isparta’nın son derece ciddi sıkıntıları var. Bunların çözümü için sizden destek istiyoruz. Teşvik sisteminde yapılan değerlendirmelerde sosyo ekonomik gelişmiş endeksi parametrelerinin yeniden değerlendirilmelidir.

BİZ GÜLÜMÜZÜ

KAYBETMEK İSTEMİYORUZ

            ITSO Başkanı Başdeğirmen, konuşmasında Isparta’ya akredite bir laboratuar yapılması ile gülün süs bitkilerinden çıkarılıp sanayi bitkisi olması konularında destek istedi.  Başdeğirmen şöyle devam etti:

            “Sizler Isparta’yı 2 markası ile tanıyacaksınız. Biz bir tanesini kaybettik. Sadece ismi kaldı. Gülcülüğümüz var. Gülcülüğümüz önde giden bir markamız ve ürünümüz ancak halıcılık gibi kötüye giden bir süreç izliyoruz. Gülcülükte çok kötü ürünler yapıyor. Biz burada gülün sanayi ürünü olmasını istiyoruz. Yağını çıkarıp dünyaya dağıtıyoruz ama destek alamıyoruz. Süs bitkisi olarak geçiyor. Burada sadece gül yağını üretip satmak bize getiri sağlamıyor bunu biz kozmetiğe çevirmemiz gerekiyor. Süs bitkisi olduğu için gülümüz yüzde 18 kdv ile değerlendiriyor diğer bitkiler yüzde 1 ödüyor.  Fransa 20 milyon dolara aldığı gül yağını 2 milyar dolar olarak geriye döndürüyor. Bizim çok önemli bir laboratuara ihtiyacımız var. Gül yağını biz üretiyoruz Ülke dışına tahlile gönderiyor bizim akredite olmuş bir laboratuara ihtiyacımız var. Gülden kozmetik olarak katma değer üreteceğiz ve kozmetik oalrak ihraç edeceğiz.Biz sizden söz alıp gitmek istiyoruz.”

            ITSO Başkanı Başdeğirmen, Bakan Yılmaz’a projelerle, teşvik sistemi ve sektör beklentileri ile ilgili ITSO tarafından hazırlanan detaylı raporlar sundu.

            Toplantıda bulunan Hemşehrimiz Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihazlar Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek, Bakan Yılmaz’a akredite kozmetik laboratuvar ile ilgili detaylı bilgi verdi.

            Isparta Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Özcan Pınarcı, ‘Kompozit Vadisi Projesi’ hakkında bilgiler vererek destek istedi. Yatırım planlarında kompozit sektörü için özel destek talep etti ve kurulmakta olan Kompozit Ürünler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bilgi verdi.

            Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Gül Vadisi Projesinden bahsederek, Üniversitedeki laboratuarın akredite edilmesini istedi. Tıp Fakültesi Hastanesine, Hukuk Fakültesi, Engelliler Projesine ve diğer konularda üniversiteye mali destek istedi.

            Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin, BAKA havacılık serbest bölgesi projesi ile diğer BAKA projelerinden bahsetti.

BİRLİK BERABERLİK

OLMAZSA OLMAZ

            Kalkınma Bakanı Yılmaz da, Ispartalıları birlik beraberlik içinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Bakan Yılmaz, yapılacak değerlendirmelerden sonra Isparta’ya gereken desteği vereceğini belirterek şunları söyledi:

            “Sizleri görmekten memnuniyet duydum. Bu ziyaret bana Isparta’daki birliği beraberliği gösteriyor, bir ilin kalkınması gelişmesi için birlik beraberlik olmazsa olmaz unsur. Birlik sağlamadığınız sürece potansiyeller ne olursa olsun harekete geçiremiyorsunuz. Yerelde birlik beraberlik oluştuğu zaman ilin kalkınması kolay hale geliyor. Sizleri bir arada görmekten memnuniyet duydum. Şehirler önemli. Kalkınma Planımız Meclisimize sevk edildi. Plan Bütçe Komisyonunda sunumu yaptık. Bugünkü dünyada kalkınmanın birinci şartı kaliteli insanı cezbeden ortamlar oluşturmak. Bu olursa kalkınmak daha kolay. Bu ortam yoksa nitelikli insan ve sermaye için uygun bir ortam oluşturamıyorsak gelişemiyoruz. Bu çok önemli. Isparta’nın çok önemli bir avantajı var. Huzur ortamı olan farklılıklara yaklaşan birşehir. Uygun ortam dediğimizde trafikten kültürel sanatsal faaliyetlere iletişiminden ulaşımına her şeyi kast ediyoruz. Okulundan hastaneye kadar her şey çok önemli. Isparta’nın bu üstünlüğünü kalkınmaya aktarmamız lazım. İstihdam dediğimizde çok sektörlü bir yapı var. Hizmet, tarım sanayi var. Bu özelliklerin hepsinin olması gerekiyor. Ama her ilinde kendi özgü özellikleri var.

            Üniversiteleri önemsiyoruz. Üniversiteler bilimsel araştırma ve eğitim kurumlarının yanı sıra kalkınma kurumları olarak da görüyoruz. İçinde bulunduğu yöreye önemli projeler geliştiren kurumlar. Sadece yatırım için çok büyük kaynaklar aktarıyoruz. Kirazımız, gülümüz, halımız Üniversitenin derdi olmalı. Bu sektörleri nasıl geliştirip ileriye götürebiliriz bunlar konuşulmalı. Üniversitemizden bu konuda destek bekliyoruz. Rektör hocamız da oldukça aktif bu konularda destek vereceğini düşünüyorum.

ISPARTA BAŞKA

SEKTÖRLERE YÖNELMELİ

            Yeni teşvik sistemimizde farklı bir mantık geliştirdik, bir değer konuluyordu 1500 doların altında olana her türlü destek üstünde olan destek yoktu. Biz bölgesel bir teşvik getirdik, bunun dışında çok farklılıklar var. Stratejik yatırımlarda 5. Bölge teşvikleri var sağlık yatırımları, eğitim yatırımları, enerji yatırımları, madencilik yatırımları  bunlarda hangi bölgede olursanız olun 5. bölge desteği veriliyor. Dolayısıyla Isparta gibi nitelikli bir şehirde tavsiyem Stratejik sektörlere biraz daha yoğunlaşılsın. İstediğiniz konularda stratejik konular ve katma değer getirici konular. Laboratuvardan kompozit vadisine kadar, kozmetikten ihracata kadar çok önemli çalışmalar yapılıyor. Çok ucuz emeğe dayalı kalkınma stratejisi Isparta için uygun değil. Isparta’nın daha nitelikli istihdam oluşturması lazım. Daha nitelikli sektörleri cezp etmesi gerekiyor. Yatırımcıyı cezp etmeye çalışması çok önemli. Zaten bana anlattığınız şeyler bunu ima ediyor. Havacılıktan uzay sanayiden, akredite laboratuardan bahsediyorsunuz. Isparta bazı şeyleri aşmış gerçekten. Fikirleri analiz edip projeye dönüştürmek önemli. Biz her türlü desteği sunmaya hazırız. Raporları inceleyip ve fizibel olanlarına destek olacağız.”

            Bakan Yılmaz , heyette bulunanların sorularını cevapladı ve değerlendirmelerini belirtti.

            Ardından ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta lokumu, kirazı ve elmasını ikram ettiği Bakan Yılmaz’a Ispartalılar adına  hizmetleri ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap