Eğirdir Gölü'nün Kağıttan Kayıkları

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü'nün Kağıttan Kayıkları
Haberin Tarihi: 21.6.2013 11:34:00 - Okunma Sayısı:1981 defa okundu.

Eğirdir Gölü’nün Kağıttan Kayıkları

Gavinneden önceki ve Gavinneden sonraki Eğirdir

 

            Eğirdir’de Kavinneler dönemini yaşayanların anlattıkları,  o kadar çok anı ve sesleniş var, bazılarını paylaşmak isterim…

            Eğirdir Gölü’nün doğal balıklarının yaşadığı dönemleri bilenlere,  o zamanki balıkları ve  yaşamı sorduğumda, büyüklerim söze hep;  “… derin bir ahla başlamakta… o kuzu gibi çapaklar, gurmalık sırazlar ve atıve çeki ve gavinnelerin özlemiyle, hüznüyle göle baktıklarını, adeta  yaralarının-duygularının depreştiğini - içlerinin sızladığı” ahhhhhlar dile getirmektedirler. O zamanları yaşamanın kendileri için büyük bir şans ve mutluluk olduğu yüzlerine yansımaktaydı. Gerçekten ben de o dönemleri az da olsa yaşayan şanslı insanlardandım. O nedenle Eğirdir Gölü’nün doğasını-yaşamını anlatırken; çapaktan, kavinneden, sırazdan önceki ve sonraki  Eğirdir Gölü olarak ikiye ayırmak gerekir. Çünkü yok edilen sadece ot balıkları değil bir kültür, bir yaşam biçimi, bir göl… Neden? Niçin mi?

            -“Daha çabuk ve daha çok para kazanmak için …” demekteler. Bizim de hatamız oldu, bilemedik böyle olacağını, o balıklarla birlikte yaşar dediler… damak tadımız değişti…”

            Gölü balıklandırarak “adeta tavuk kümesine tilki sokarak” sudak balığından belki  10-15 yıl gelir elde edilmiştir ama, “altın yumurtlayan tavuktan- gölden  olunmuştu” gölü biz ta o zaman kaybetmeye başladık. Son 30 yılda yaşananlar ortadadır. Göle balık, sineğe ilaç atma…

            Kavinneler en önemli  görevi gölün üzerinden sinek larvalarını yemekti. O dönemi yaşayanlar kavinnelerin  su üzerine çıkışlarını, beslenme hareketlerini – doğal seyri -şöleni-  görmüşlerdir/gördüm. O dönemi yaşayan insanlarla yaptığımız sohbetlerde anlatımlar hep  ahlar devam etmekte.. Doğal balıklarının yaşadığı dönemdeki amatör balıkçılık, kanalda kucakla yakalanan, dalgayla kıyıya-evlerin bahçelerine  vuran balıklar, holta, balık eylemek, garnavit (kerevit) ….  Suyun temizliği –su içmek için göle giriş ve göle gelişen kültürler, göle sarılışları, göle saygıları, göle bakışları, o günleri yaşayıp da gölün bu günkü halini görmenin ve yapılan hatalar ve ne yapmalılar…

            O insanlarımızın göle bakışları doğrultusunda, bende en çok iz bırakan sözleri, “ ..hocam gölü kurtaralım, ben gölün bu hale gelmesinin karşısında utancımdan bir şey yapamamaktan göle bakamıyorum, başımı çeviriyorum ….”

            “Göl kenarındaki evimizde kardeşimle, nenemin kağıttan yaptığı kayıkları gölde yüzdürmek  ve  nenemin anlattıklarıyla zaman geçirmek o zamanlar  bizlerin en çok sevdiği şeylerdendi…   Nenem bir süre sonra ; -Hasan–Hatice sakın  kayığı suda bırakmayın-unutmayın… biliyorsunuz  ben o suyla abdest  alıyorum- ikazları.. . Yıllar sonra büyüklerimizin gölü nasıl koruduklarını ve bizi eğitmeye çalıştıklarını daha iyi anladım. Çünkü göl gerçekten bizim her şeyimizdi.”

   “B… Derviş amcalar tarafından evlerin lağımları,  genellikle bağlara göç zamanında inek denizinde (dağda) açılan büyük çukurlara bırakılırdı… ” O zamanki  olanaklarla göle bakış … Bir konudan diğerine geçişler ve nefes nefese anlatışlar….

            Söze aralıksız devam etmekteydiler, “Hocam para için, parsel parsel  sattılar (avlak kiralama) gölü. Kiralayan, göl benim deyip istediğini yaptı, hiç bitmeyecekmiş gibi balıklar avlandı, balıklar atıldı… Gölü yok edildi, kaç kişi zengin oldu bu gölden acaba?!  Gölü kiralayanlar daha çabuk-daha çok balık avlamak için işin ustası dedikleri Kazakları (Kazakistan) getirdiler, gölde yerli balıkçılarla Kazaklar arasında başladı avlama yarışı…”

            “Gölün dibini kazıyan ağlarla gölün dibini kocaman ağlarla taradılar… “(Trol ağından bahsedilmekte –  Trolle avcılık; denizin  dibini tarayan ve bu arada önüne çıkan tüm balıkları -yavru balıklar da dahil  dipte ne varsa içine alır).

            “Gölün sırazını, gavinnesini, çapağını bitirdiler. Bize, torunlarımıza kokular, sinekler ve hatıralar kaldı… Gölün eski balıkları geri gelecekmiş… Gavinneler, sırazlar geri gelir mi?                                                              devam edecek…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap