E.K.T. BEYİN -45-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,E.K.T. BEYİN -45-
Haberin Tarihi: 22.7.2014 10:48:00 - Okunma Sayısı:1393 defa okundu.

-45-

            Topluluk halinde yaşayan insanlar, ortak ihtiyaçlarının artması nedeniyle devletler kurmaya başladıkları biliniyor. Türkler de eski çağlardan beri (M.Ö. yıllar) devlet kurma geleneğine sahip bir millettir.  Resmi tarihte Hun İmparatorluğundan başlayıp 16 Türk devleti kurulmuştur. Bundan başka kurulan Türk devletleri de vardır. Örneğin; Akkoyunlular (bugünkü İran’da) hükümdarı Uzun Hasan, Osmanlı ile savaşmış, hatta başka devletlerle işbirliği kurmuş (Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın geçişine izin vermiş) bir Türk devletidir. Ama 16 Türk devleti içerisinde yer almamaktadır. Resmi tarihte Türkler, Anadolu’ya 1071’de Malazgirt savaşı ile girdi şeklinde söylenmesine rağmen, Ankara Güdül yakınlarında yapılan kazıların, Türklerin Anadolu’ya daha önce girdiğini göstermektedir. Hun imparatoru Atilla’nın Karadeniz üstünden batıya ilerleyerek Macaristan’a gelmiş ve ülkenin kurucularından biri olmuştur. Bugün heykeli meydanlardadır. Arkeolojik ve tarihsel çalışmalar, bugün yanlış bilinen bir çok şeyi değiştirebilmektedir. Türklerin mezarlardaki balbal geleneği, şaman izleri, kilimlerdeki ve kaya mezarlarındaki Tamga’lar , Amerikan Kızılderililerinde de görülmektedir.

  Ama bilinen insanlık tarihi, Sümerlilerle başlar diyoruz. Bugün kullandığımız bir çok şeyin başlangıcını Sümerlilerde görüyoruz. İlk yazıyı ve modern toplumun izlerini Sümerlilerde bulmak mümkündür. Bugünkü Mezopotamya ile Doğu, Kuzeydoğu Anadolu’da varlıklarını sürdürdükleri biliniyor. Bugünkü anlamda tarımın uygulanışı ve tekniklerini Sümerlilere borçluyuz. Bugünden beş bin yıl önce yaşayan Sümerlilerin Türk olduğunu tarihçiler yazmaktadır. Kazakistan’da kazılarda bulunan ‘Altın elbiseli adam’ın varlığı orada bir medeniyetin yaşadığını gösteriyor.

             Bundan 2500 yıl önce Antik Çağ’da felsefi akımlar başlıyor. Eflatun (Platon) M.Ö. 427-347 yılları arasında (antik çağda) yaşamış materyalist düşünceye karşı insan odaklı düşünceyi önemsemiştir.  Mutlak doğruyu aramış, evrenin oluşumu ile ölümsüzlük arasında iyi ve doğru insanı tasavvur etmiştir. İnsanın toplum içerisinde yaşamasının gerekçelerini ve bugünkü modern devlet düşüncesinin temelleri üzerinde çalışmıştır. ‘Devlet’ isimli eseri bu düşüncenin ürünüdür. Düşünce sistemindeki gelişmeler aydınlanmayı getiriyor. Sümerlilerle başlayan yerleşik düzen (toplum düzeni), Romalılarla modern şehirciliğin temeli atılıyor. Değişik halkların bir toplum düzeni içerisinde yaşaması; hukuksal bir düzenlemeyi de beraberinde getiriyor. Daha sonra hukukun temeli atılıyor.

            devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap