E.K.T. BEYİN -44-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,E.K.T. BEYİN -44-
Haberin Tarihi: 21.7.2014 10:16:00 - Okunma Sayısı:1307 defa okundu.

-44-

1. BÖLÜM

            Bilinmeyenler çok. Bu koşullar altında; dünya ve evreni anlamaya çalışıyoruz. Bilinmeyenleri keşfederek evrensel bir robot oluşturmak mümkün mü? Bu kadar bilinmeyen arasında öyle bir robot olsun ki; iyi, güzel, ahlaklı olsun hep doğru yolu bulsun. Peki ahlakı; Hıristiyan, Müslüman ya da Budist olarak mı kazanacak? Sadece din seçmekle kalmıyor, mezhep de seçmek gerekli? Dünya da yaklaşık kırk bin çeşit mezhep var. Müslümanlıkta da ehli Sünni mezhepler (Hanefi, Hambeli, Şafi, Maliki)’den hangisinin fıkıhına uygun davransın. Yoksa Şiiliğin on iki imam geleneğine mi uysa? Ayrıca mezhep çatışmasından da uzak durmak gerekir. Uzak Doğu da Budizm ile tanışacaksınız. Hindistan’a gelirseniz kast sistemi ile tanışacaksınız, insanlar arasındaki uçurum derin. Amerika’nın asıl sahibi Kızılderililer ile karşılaşırsanız, Şaman izlerini bulacaksınız. En iyisi dünyada; insanı insan olduğu için sevip, herkese insanca davranmak prensibiyle hareket edeceksiniz. Öbür dünya eğer var ise, zaten doğru yoldasınız demektir. Bu dünyayı bırakın, sırf öbür dünya için de çalışabilirsiniz! Ya duygular; insan değişik güzelliklerden etkilenecek, heyecanlanacak, sevdiğinin peşinden gidecek, insan-robot duygusuz olamaz ya?

            Vücudumuzda serotonin gibi mutluluk hissi veren bir takım hormonlar var. Beynimizdeki hormonlar duygularımızı yönlendirebiliyor. Hormonların seviyesindeki değişiklik bizi heyecanlandırıp, üzebiliyor. Genlerimizden gelen, yaşananlarla oluşan duygu hazinesine sahip oluyoruz. Aşk, sevgi duygu hazinesine attığımız her şey bizi yönlendiriyor. Bir duygu kırıntısının yol açtığı enerji beklemeye gelmemektedir. İnsandaki duygu hazinesi robotlarda olabilir mi? Japon robot Asimo yürüyüp, konuşabiliyor. Hatta yüz algısına göre tepki verebiliyor. Acaba bir duygu patlaması oluşabilir mi?

            Çocukları evrensel bir robot gibi yetiştiriyoruz. Benim gibi olsun, benim gibi hissetsin, benim gibi davransın istiyoruz. Benim gibi felsefe yapsın, ahlaki ya da dini değerlere, düşünceye sahip olsun istiyoruz. Kısacası bir kalıba girsin, çevremde hep benim gibiler olsun arzu etmiyor muyuz?

            Yeryüzünde birçok millet var. Evren 11.3 milyar yaşında, dünyada ilk canlının on milyar yıl önce var olduğu biliniyor. Üç milyar yıl önce tek hücrelilerden çok hücreliler oluşuyor. Neanderteller de 100 bin yıl önce ortaya çıkıyor. Bugünkü insan (homo sapiens)’in, Afrika’dan diğer kıtalara dağıldığı varsayılıyor. Toplum halinde yaşayan insanlar birçok devletler kuruyorlar.

            devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap