Onbir Ayın Sultanı Ramazan Başlıyor
11 Ayın Sultanı 2014 yılı Mübarek Ramazan Ayı 28 Haziran 2014 Cumartesi günü başlıyor. 27 Temmuz 2014 Pazar günü Ramazan Ayı'nın son günü olacak. 28 Temmuz 2014 Pazartesi günü ise 2014 Ramazan Bayramı'nı kutlayacağız.
Eğirdir İlçe Müftüsü Abdurrahim Kocagöl, mübarek Ramazan ayı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak şunları söyledi:
“İslam dinine göre ibadetlerin belirli vakitleri vardır. Oruç ibadetinin vakti de Ramazan ayıdır. Bu ayda Oruç tutmak, erginlik çağına gelmiş, akıllı olan tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Ramazan ayının dinimizde çok büyük bir önemi vardır. Bu ay diğer aylardan ayrılmış ve on bir ayın sultanı olarak adlandırılmıştır.
İnsanlığı,Fikri ve Ahlaki sapıklıktan, cehaletten kurtarıp,ilme,medeniyete ve dolayısıyla ebedi saadete ulaştıran yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında indirilmeye başladığı için bu aya bir anlamda “Kur’an” ayı denilmektedir. Kur’an-ı Kerimi peygamberimize getiren Cebrail (A.S) her yıl Ramazan ayında peygamberimize gelerek o güne kadar nazil olan Kur’an ayetlerini karşılıklı olarak birbirlerine arz ederlerdi. Bu karşılıklı arz etme işi 23 sene sürmüştür.
İslam aleminde ve özellikle ülkemizde geniş uygulama alanı bulmuş olan “Mukabele geleneği”nin temeli Hz.Peygamber (A.S) ile Hz. Cebrail arasında vuku bulan ve her yıl Ramazan ayında gerçekleştirilen işte bu “arz” keyfiyyetidir.
Ramazan ayında farz olan orucu tutmak çok önemlidir. Çünkü oruç insanı nefsinin aşırı arzularından ve maddi ihtiraslarından kurtarıp yücelten, içimizi kötü düşüncelerden, dışımızı çirkin davranışlardan temizleyen ve adeta melekleştiren bir ibadet şeklidir.
Oruç tutmanın bir başka özelliğini de Peygamberimizin şu sözlerin de buluyoruz.”Bir kimse inanarak ve mükafatını umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır,”
Yine Hz. Peygamber(A.S) şöyle buyurmuştur.”Oruç bir kalkandır. Sizden herhangi biriniz Oruçlu olduğu günde çirkin söz söylemesin, herhangi bir kimse kendisine sataşacak olursa ben oruçluyum desin.”
O bakımdan Oruç tutan kişinin, kulağının, gözünün, dilinin, bütün azalarının oruç tutması gerekir. Oruç tuttuğu gün ile oruçlu olmadığı gün arasında bir fark olmalıdır.
Oruç büyük bir sabır ve fedakarlıkla yerine getirilen bir ibadettir.Bu sabır ve fedakarlık; ancak Allah için yapılır. Oruç ibadetini yerine getirenler, cennette kendileri için özel olarak ayrılan bir kapıdan gireceklerdir.
Oruç, iman ve ihlasla samimiyeti simgeleyen tamamen Allahla kul arasında olan müstesna bir ibadettir. Sevabını da Allah takdir edecektir. Çünkü oruç Allah ve Ahiret inancı konusundaki samimiyetin göstergesidir. Oruç aynı zamanda bir azim ve irade terbiyesidir. Bu ibadetle insan nimetler içinde olsa da belli bir zaman süresince onlardan yararlanmayarak itaat konusundaki kararlılığını ve iradesine hakim olmadaki başarısını ortaya koyacaktır.
Orucun temel hikmetlerinden biri de açlık ve ızdırap içinde olan Müslümanların sıkıntılarının aynısını tatmak ve onların dertlerini ve acılarını anlamaktır.
Ramazan geceleri de camilerin ve mescitlerin dolmasıyla cemaatin büyük bir coşku ile kıldığı Teravih Namazları da sadece bu aya mahsus bir ibadettir.Oruç tutanları derin bir huzur ve manevi zevk duyduğu sahur ve iftar sofraları da Ramazana ayrı bir anlam kazandırmaktadır.
Ramazan ayının Kur’an ile özel bir bağlantısı vardır.Bunu Bakara suresinin 18. ayetinden öğreniyoruz.
“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’anın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayına erişen onda oruç tutsun. Kim onda hasta ise veya yolcu ise, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun.Allah sizin için kolaylıklar ister, zorluk istemez. Bütün bunlar sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.”
Ramazan ayı mağfiret ayıdır. Yapılan iyiliklerin karşılığı kat kat olması için bu günler bir fırsattır. Aklı selim olanlar bu fırsatları kaçırmamalıdır. Diğer aylardaki iyiliklere bire on, belki bire 100 sevaplar verilecektir. Bu aydaki iyiliklere sonsuz sevap verilir.
Ramazan ayı içerisinde bin aydan daha hayırlı Kur’anda övülen ve Kur’anın indirildiği bir gece bulunmaktadır ki; o da “Kadir Gece”sidir.
Kadir Gecesi Cenab-ı Hakkın rahmet deryasının coşup taştığı bir gecedir. Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur: Faziletine inanarak ve mükafatını umarak Kadir Gecesini ihya eden kişinin geçmiş günahları bağışlanır.
Peki Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirebilmek için neler yapmalıyız diye düşünürsek şöyle özetlememiz mümkün. Yani hedefimiz şu şekilde belirlenmeli;
- Çok Kur’an-ı Kerim okumak ve hatim indirmek,
- 20 rekatlık Teravih Namazını cemaatle camide kılmak,
- İftar saatlerinde ümmeti Muhammed için dua etmek,
- Sahura mutlaka kalkmak ve bu saatte dua etmek,
- İhtiyaç sahiplerine, komşulara ve akrabalara iftar vermek,
- Sadaka ve bağışları bu ayda biraz daha artırmak,
- Allah’ı çok zikretmek,
- Gıybet, suizan, yalan, Dedikodu vs. gibi günahlardan uzak durarak orucumuzu lekelememek,
- Ramazanımızı bereketlendirmek için fıtramızı vermek,
- Kötü huy ve davranışlarımızı terk etmek ve tekrar aynı hataya düşmemek için Allah söz vermek lazım,
- Ramazanı tebrik etme adına tanıdık tanımadık insanları ziyaret ederek tebrikleşmek,
- Kadir Gecesi, Ramazan ayının herhangi bir gününde olabilir düşüncesiyle ay boyunca ibadetle meşgul olarak o mübarek geceden istifade etmeyi arzulamak mü’minlerin hedefleri olmalıdır,
- HİÇ KİMSE KİMSESİZ KALMASIN, BU RAMAZAN VE HER ZAMAN.
Allah yapacağımız her türlü ibadetlerimizi kabul buyursun. Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun.”