16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

DEMOKRASİ HALİ-1

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DEMOKRASİ HALİ-1
Haberin Tarihi: 24.6.2014 10:10:00 - Okunma Sayısı:1501 defa okundu.

DEMOKRASİ HALİ-1

 

DEMOKRASİ KAVRAMI

Bir organizasyonda yer alan bütün üyelerin ya da devlette vatandaşların politikayı şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimine demokrasi adı verilmiştir.

Yunanca dimokratia  (dimos= halk zümresi, ahali + kratos= iktidar) sözcüğünden türemiştir. Dilimize ise Fransızca démocratie sözcüğünden geçmiştir. Demokrasi, devlet yönetim biçimi olarak değerlendirilir. Ancak Üniversiteler, işçi ve işveren organizasyonları, diğer sivil kurum ve kuruluşları da demokrasi ile yönetilebilirler.

Demokrasinin doğuş yurdu Eski Yunan’dır. Aristo ve Eflatun tarafından eleştirilen demokrasi, halk içinde "ayak takımının yönetimi" gibi bir kavramla da nitelendirilmiştir. Diğer yönetim biçimleri arasından sıyrılmayı başaran demokrasi günümüzde en yaygın devlet sistemi haline gelmiştir. Siyaset bilimciler hangi sistemin daha iyi işlediğinden değil hangi demokrasinin daha iyi işlediği tartışmalarına girmişlerdir. Liberal, komünist[1], sosyalist[2], muhafazakâr[3], anarşist[4] ve faşist[5] düşünürler kendi demokratik sistemlerinin erdemlerini ön plana çıkarmaya çalışmışlardır. Bu yüzden demokrasinin farklı tanımları doğmuştur.

 

Demokrasinin kapsamı üzerinde süren günümüz tartışmalarının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Ülkelerdeki bazı kurumların görüşlerini haklı çıkartmak adına demokrasi tanımını kullanmaları,

·        Demokratik olmayan devletlerin (iktidarların) kendilerini demokratik olarak tanıtma çabaları,

·        Genel bir kavram olan demokrasinin anayasal demokrasi, sosyal demokrasi, liberal demokrasi gibi kavramlarla kullanılması…

 

Bu tartışmalara ek olarak demokrasiye yüklenen farklı atıfları(*) da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çoğunluğun yönetimi[6]
  • Azınlık haklarını güvenceye alan yönetim;
  • Fakirin yönetimi;
  • Sosyal eşitsizliği yok etmeye çabalayan yönetim;
  • Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim;
  • Kamu hizmetinde bulunmak için halkın desteğine dayanan yönetim.

 

Seçim (seçme ve seçilme hakkı), demokrasinin vazgeçilmez unsurudur.

 

HALK KAVRAMI

Çoğunluk, azınlık, fakir veya zengin olsun demokrasilerin ortak yönü halka dayanmasıdır. Günlük hayatta halk kavramının, bir ülkede yaşayan tüm insanları kapsadığı düşünülür. Demokrasi tarihindeki uygulamaya bakıldığında bu kavramda sınırlamalar görülür. Günümüze doğru kavramda genişleyerek ilerleme söz konusudur. Örneğin Fransız Devrimi’nden sonra yapılan seçimlerde oy verme hakkı, yalnız belli miktarda vergi verebilen Fransız vatandaşlarına tanınmıştı. ABD’nin güney eyaletlerindeki siyah ırkın ilk kez oy kullanabildiği tarih 1960'lardır.[7] Kadınlara seçme hakkı ilk kez 1893’te Yeni Zelanda’da verilmişti. 20. Yüzyıldan önce hiçbir ülkede seçimlere tam katılım hakkı verilmemişti.[8] Halkı oluşturan bireylerin öz iradelerinden kaynaklanan uyuşmama durumunu da dikkate aldığımızda halk çoğunluk anlamına dönüşür.

Demokraside temel dayanak halkın kendi kendini yönetmesidir. Halk adına karar alacak kişileri belirleyen seçim (seçme ve seçilme hakkı), halkoylaması (doğrudan etki), miting, gösteri demokrasinin gerçekleşme alanlarıdır.

 

KAYNAK: Wikipedia Özgür Ansiklopedi

1.      Genbilim

2.      Güçlü Türkiye Partisi

3.      Adalet ve Kalkınma Partisi

4.      Aşırı Demokrasi Olarak Anarşi (Erişim tarihi:29.02.2008)

5.      Anthony Arblaster, Demokrasi, Doruk Yayımcılık, s:79

6.      Demokrasi ve yargı (Erişim tarihi: 2 Eylül 2010)

7.      Kara Panterler Partisi eski liderlerinden Bin Vahad ile röportaj erişim tarihi 18 Temmuz 2008

8.      http://www.wilsonsalmanac.com/womens_electoral_chronology.html Wilson's almanac

(*)atıf: Bir şeyin oluşunu başka bir şeyin sonucu diye sayma veya bir şeyi falan şeyin sonucu sayma (TDK Sözlüğü- Ankara-1960)

(Devam edecek.)

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap